De reden, voor mij, om eens in het onderwerp training te duiken is dat ik deze zomer leuk mee wil doen met het groepje waarmee ik de Alpe D’huez op ga rijden. Ik ben een beginnende fietser en moet ik nog zoveel leren. Wat ik tot zoverre heb begrepen uit alle artikelen is het volgende: Krachttraining voor fietsers goed? Ja! Krachttraining voor beginnende fietsers nuttig? Nee, niet echt.

Waarom is iets wat goed is voor de Armstrongs van deze wereld totaal niet nuttig voor mij? Je kracht neemt er toch van toe? Ik merk per slot van rekening toch zelf dat ik, nu mijn benen een beetje sterker worden, mijn fiets makkelijker een viaduct op rijd? Een viaduct in Noord Holland is natuurlijk niet te vergelijken met de Alp. De Amerongse of de Grebbeberg zijn leuk, maar “in het eggie” is het een heel ander verhaal. En stiekem maak ik me zorgen over de Alp, wat nu als ik het niet zo goed kan als ik zou willen? Hoe moet ik dat trainen nu gaan aanpakken? Waar te beginnen?

Met mijn vragen ben ik bij SMA Amerongen geweest om te praten met Guido Vroemen. Dat was echt reuze gaaf, zo vertelde Guido me waarom krachttraining voor beginnende fietsers nog niet zoveel doet, of eigenlijk waarom het voor de Armstrongs van deze wereld wel wat doet. Het is redelijk simpel: die prof fietsers hebben allemaal door jaren training hun basis gelegd en zitten op hoog niveau. Om tussen de profs onderscheid te krijgen, wordt er op een meer verfijnd vlak gefinetuned. Bijvoorbeeld een lichtere fiets of sterkere spieren, juist op het niveau waarop zij rijden kan dat het verschil maken. Voor mij, zonder die basis en top conditie komt eigenlijk alle energie die ik besteed aan krachttraining nog terecht op de grote hoop en haalt het nog niet zoveel uit, want ik ben nog niet zo ver.

Neem een patatje van de snackbar op de hoek en een luxe aardappel gerecht van een sterrenkok en proef alle twee, voeg daarna een beetje zout toe. Dat patatje zal iets zouter gaan smaken, maar echt opvallen doet het niet, want het had al niet een hoogstaande smaak, maar dat luxe gerecht met zijn verfijnde smaak kan helemaal veranderen door een klein beetje zout. Ik moet nu dus aan de slag om van een patatje om de hoek te gaan veranderen in een leuk aardappelgerecht. En daarbij moet ik de realiteit voor ogen houden dat ik naar alle waarschijnlijkheid nooit een aardappel in de keuken van een sterrenkok ga worden. Met andere woorden, ik hoef niet zo nodig naar de sportschool, ik doe er goed aan om aan mijn basis te bouwen.

Een onderdeel van die basis kan zeker krachttraining zijn, maar dan een oefening op de fiets. En Guido gaf me een suggestie. Zo kan ik die Amerongse Berg van me opfietsen met mijn versnellingen in zo’n stand dat ik zwaar en langzaam trap en kan ik mijn benen er eens flink van langs geven. Zo kan ik mijn benen leren af te zien op een berg, dus in de beweging die ik ook op de Alp ga maken. Hetzelfde kan ik ook doen met intervallen op de Tacx. Het hoofdingrediënt voor het werken aan die basis is toch het kilometers vreten en uren maken op de fiets. Ik heb een goed gevoel hierbij, ik geloof Guido wel. Hij is fietser en arts, maar daarnaast geeft hij ook trainingsadvies. Ik ga binnenkort een test bij hem doen.

En die oefening van hem kan wachten tot woensdag: ik reed gisteren al de Amerongse en Grebbenberg op, vandaag doe ik rustig aan, dat heb ik ook van Guido geleerd, daarover later meer!

Klik hier om alle columns van Rose nogmaals door te lezen!

Meer weten over Rose? Volg haar op Twitter , en beleef alles live mee!