Laatste Update: door

Onderzoekers van de Orebro University in Medicine and Science in sports and Exercise (Zweden) hebben onderzocht wat het effect van krachttraining is op de veroudering van spiercel DNA. Hiertoe vergeleken ze Powerlifters die al ongeveer 8 jaar trainden met mensen die niet aan krachtsport doen. De onderzoekers zagen dat de telomeren in de spiercellen van de powerlifters langer waren dan die van de niet-sporters.

Voor de mensen die nog niet weten wat telomeren zijn, vergelijk het maar met het uiteinde van een schoenveter waar een plastic hulsje omheen zit. Is dit hulsje weg, dan raakt de veter steeds meer beschadigd. Telomeren hebben eenzelfde functie, maar dan voor het erfelijk materiaal, je DNA. Jonge mensen hebben lange telomeren, maar hou ouder je wordt, des te korter ze worden. Voorbij een bepaald punt ga je simpelweg dood door veroudering.

Zuid-Afrikaanse sportwetenschappers hadden al eens eerder naar de telomeren gekeken van duursporters, hieruit bleek dat duursporters kortere telomeren hadden dan niet-duursporters. Ze waren dus wel benieuwd welk effect krachtsport zou hebben op telomeerlengte. Gelukkig voor krachtsporters bleek het effect precies tegenovergesteld dan van duursporters, de telomeerlengte was langer!

Overigens hadden de powerlifters die het allersterkst waren iets kortere telomeren dan de andere powerlifters. Er valt dus wel iets voor te zeggen om niet jezelf helemaal kapot te trainen aan de gewichten.

Bron

Med Sci Sports Exerc. 2007 Dec 4 [Epub ahead of print]

(418x gelezen)


gespierde god

Word Een Gespierde God Binnen 8 Weken

Tip! Glenn Goossens heeft een revolutionaire methode ontwikkeld die zorgt voor:
  • Explosieve spiergroei
  • Het drastisch verlagen van je vetpercentage
  • Zeer snel resultaat
Klik op de link hieronder en krijg het lichaam dat je altijd al had willen hebben.

Gespierde God Risicovrij Uitproberen (100% niet goed, geld terug!)