Laatste Update: door

Wie aan zijn conditie wil werken, komt al gauw uit bij hardlopen. Hardlopen is een uitstekende oefening om de conditie en het uithoudingsvermogen te verbeteren. Veel hardlopers maken gebruik van de zogenaamde intervalmethode tijdens het hardlopen. De intervalmethode komt er in het kort op neer dat het tempo van hardlopen planmatig wisselt. Korte perioden van intensief hardlopen worden afgewisseld met langere perioden van hardlopen in een rustiger tempo. Maar welke ondergrond is nou het beste voor je spieren: zand of gras? Het antwoord lees je in het onderstaande artikel.

In de buitenlucht hardlopen wordt steeds populairder. Je hoeft geen duur sportschoolabonnement te nemen om toch in conditie te blijven en het is alles behalve saai omdat je naar hartenlust de route kunt variëren. Door hardlopen wordt het uithoudingsvermogen uitstekend getraind. Hardlopen kan op verschillende ondergronden uitgeoefend worden. Dit roept de vraag op welke ondergrond het beste is voor de intervalmethode tijdens het hardlopen. Wetenschappers uit Australië startten daarom een onderzoek om te kijken wat de beste ondergrond is voor een intervaltraining.

Opzet van het onderzoek

De Australische onderzoekers wierven tien goed getrainde sporters voor deelname aan het onderzoek. Voorwaarde was dat de sporters geregeld loopoefeningen deden op een zanderige ondergrond . De onderzoekers testten de deelnemers door ze een intervaloefening op het zand én op gras te laten doen. Gedurende de oefening werd gekeken naar de hartslag van de deelnemers. Zowel vóór als na de oefening werden bloedmonsters bij de atleten afgenomen om de concentratie lactaat te meten.

Conclusies

Uit het onderzoek van de Australiërs bleek dat een intervaltraining die op zand wordt uitgevoerd leidt tot een grotere fysiologische reactie dan wanneer de intervaltraining op gras wordt gedaan. Zo is de hartfrequentie bij het rennen op zand hoger dan bij het rennen op gras en de subjectieve vermoeidheid is op zand ook groter. Het rennen op zand stelt andere eisen aan een sporter dan het rennen op gras. Bij het rennen op zand moet de looptechniek wezenlijk aangepast worden. Dit is alleen zinvol voor sporters die ook moeten presteren op een zand ondergrond.

Praktische gevolgen

Wanneer je meer effectiviteit uit je oefeningen wilt halen is het dus het overwegen waard om op zand te gaan trainen. Daarbij is zand als ondergrond beter in staat is om de krachten die het lichaam uitoefent tijdens het hardlopen te absorberen. Houd er wel rekening mee dat het rennen op zand een andere looptechniek vereist dat de nodige aanpassingstijd vergt. Negeer je dit dan kan dat negatieve gevolgen hebben voor je gewrichten.

Bron: Effect of training surface on acute physiological responses after interval traininggespierde god

Word Een Gespierde God Binnen 8 Weken

Tip! Glenn Goossens heeft een revolutionaire methode ontwikkeld die zorgt voor:
  • Explosieve spiergroei
  • Het drastisch verlagen van je vetpercentage
  • Zeer snel resultaat
Klik op de link hieronder en krijg het lichaam dat je altijd al had willen hebben.

Gespierde God Risicovrij Uitproberen (100% niet goed, geld terug!)