Terwijl veel van zijn leeftijdsgenoten weg zitten te kwijnen achter de geraniums is Fons vrijwel dagelijks actief in de sportschool. Fons is 80 jaar oud en een opzienbarende verschijning tussen al die sportende jongeren. Wij van krachttraining.net zijn erg benieuwd naar zijn visie op gezond oud worden en welke rol (kracht)sport hierin speelt.

Zijn stats

Naam:                             Alphonsus J.M. Schipperijn
Leeftijd:                         geboren 1 november 1930, dus nu 80 jaar
Gewicht:                        wisselend 71 tot 72½ kg
Lengte:                          1.74 meter
Voormalig beroep:     gepromoveerd internist met röntgenaantekening

Welke sporten beoefen je nog steeds?

Ik doe momenteel nog steeds aan vechtsporten: thans bokstraining; en ik heb de kickbokstraining voorzichtig hervat (zie verder) . Ik heb in 1989 voor de IMAF (International Martial Arts Federation) mijn 1ste Dangraad judo gehaald (op techniek) en in 2002 respektievelijk 2004 haalde ik de 1ste respektievelijk 2de Dangraad voor Jiu-Jitsu (voor de NJB). In verband met arthrose behandelingen voor mijn beide knieën heb ik recente Jiu-Jitsu trainingen uitgesteld tot het najaar: ik was namelijk bezig met mijn 3de Dangraad toen ik begin juni 2009 abrupt ook nog eens mijn beide meniscussen in de linker knie scheurde, waarvoor ik twee maal een arthroskopische behandeling kreeg. Gemiddeld één keer per week doe ik aan grondvechten (soort “no rules wrestling”, maar wel op een beschaafd niveau!). Verder doe ik één tot twee maal per week zowel voor mijn conditie als therapeutisch aan fitness training. Ik heb tot 2006 veel getennist: gemiddeld twee maal per week. I.v.m. mijn arthrose ben ik daarmee, zeer tegen mijn zin in, gestaakt. Een machtig mooie sport! Vroeger zwom ik vrij veel.

Wat is je beste sportprestatie ooit?

Ik heb nooit aan wedstrijden in welke sport dan ook meegedaan: aldus kan ik niet echt bogen op sportprestaties. Maar wanneer je op 72- respektievelijk 74-jarige leeftijd je 1ste en later 2de Dangraad Jiu-Jitsu behaalt lijkt mij dat toch wel tot een zekere prestatie te mogen rekenen: die examens zijn namelijk loodzwaar!

Volg je een speciaal (kracht)trainingschema?

Niet echt een speciaal trainingsschema, maar daar valt wel alles voor te zeggen!

Wat is je krachtafname door ouderdom?

Echte krachtafname ervaar ik absoluut niet: tijdens fitness trainingen ben ik begin van dit jaar aan zwaardere gewichten “gaan hangen”. Percentueel uitgedrukt: 9 tot 11 %. Maar mijn snelheid in wendingen en lopen zijn door mijn arthrose flink afgenomen en dus wel beperkend in wat ik nog kan doen. Ik heb daar sportfysiotherapie voor (Erik van Putten zijn school).

Kracht of uithouding, wat houdt je het meest vitaal?

Ik geloof, dat ik ergens nog steeds in mijn puberteit verkeer en daar ook nooit meer uitkom: een stevig robbertje stoeien, maar wel met judo skills en dan met jongeren vind ik prachtig en ik zou het geweldig leuk vinden, wanneer op het USC óók “submissionwrestling” werd ingevoerd. Prima sport voor kracht èn uithoudings vermogen, weinig letselgevoelig en goed om je eens uit te leven c.q. voor aggressie regulatie.
En wat voor een ouder wordend iemand enorm belangrijk is: houd contact met de jongere generaties. Die inspireren je en houden je scherp, psychisch als fysiek. Ik zeg altijd tegen jongeren: van jullie kan ik nog enorm veel aan moderne kennis opsteken. In ruil daarvoor geven wij ouderen jullie graag onze levenservaring door, zodat je het wiel niet meer opnieuw behoeft uit te vinden.

Welke oefeningen mogen nooit ontbreken in jouw krachttraining?

Buik- en rugspieroefening, maar ook oefeningen van strekkers en buigers van armen en benen.

Volg je rituelen?

Ik ben niet zo gericht op rituelen: wat je doet moet cerebraal goed onderbouwd zijn. Ik geloof wel, dat een goede voeding met voldoende eiwitten en vitaminen essentieel zijn voor (onderhoud van) prestaties. Ideeën als: óf eiwit-KH dieet óf eiwit-vet dieet zijn mogelijk nog zo gek niet om je lean body mass goed ik balans te krijgen c.q. te houden.

Jouw eetpatroon op een gemiddelde dag?

‘s Morgens één beschuit met beleg en 3 koppen thee met weinig suiker; ‘s middags één snee wittebrood en één snee grof bruinbrood met iets als “waldschincken” resp. boerenkaas belegd en wederom drie koppen thee en ‘s avonds een redelijk gevulde zeer gevarieerde warme maaltijd met afwisselend vlees, vis en ook wel eens een pizza of omelet ter afwisseling. Altijd vers fruit!! Gewoon van de markt!! Tussendoor zoals overal gebruikelijk een paar koppen koffie resp. thee met soms een paar koekjes. Ik drink nooit melk: die fabrieksmelk met die geëmulgeerde blauwe gloed na het legen van de flessen en glazen langs de glaswand: vreselijk! De mensen weten niet meer wat écht goede melk is: zó van onder de koe vandaan. Gekookt en afgekoeld. Ik compenseer het tekort aan melkeiwitten en de kalk met veel kaas eten. Echte boerenkaas van de markt. Niet die fabriekstroep!

Hoe denk je over voedingssupplementen?

Wanneer je gezond eet en drinkt, zoals ik zelf met het bovenstaande meen te doen, heb je geen supplementen nodig. Wel gebruik ik af en toe twee Dagravit 10 tabletjes (2 stuks per dag) en één gram kalk per dag.

Wat is je geheim, wat houdt je zo gezond en actief?

Laat ik eerst dit zeggen: ik voel mij, op mijn arthrose na, gezond. Ik realiseer mij heel goed, dat, zeker gezien mijn leeftijd, er intussen van alles met mij aan de hand kan zijn, wat ik -nog- niet ervaar. Ik ga daar echter niet van uit. Maar wat mij momenteel actief houdt ligt in al het bovenstaande omschreven. Maar wat ook enorm van belang is: een lieve gezonde vrouw, dito kinderen en kleinkinderen !! En veel goede vrienden en vriendinnen! Dit kan ik niet genoeg benadrukken!! Iedereen weet het: ziekten bij je geliefden rondom je heen, maar ook slechte relaties, trouwens ook in je werksfeer, zijn slopend voor je gezondheid en benemen je de lust om te sporten.

Als belangrijkste tips:

• Probeer zo gezond mogelijk te leven: gevarieerde voeding met ruim eiwitten, matig vet en koolhydraten, vitaminerijk.
• Alcohol: ja maar met mate, d.i. één tot twee eenheden per dag.
• Taboe op drugs gebruik.
• Absoluut niet roken!!
• En wat voor velen in deze tijd wellicht als obsoleet klinkt: bidden!
• Ga als oudere veel met jongeren om. Blijf vooral niet in jouw eigen leeftijdsgroep hangen, tenzij die ouderen er zelf net zo over denken. En die zijn er gelukkig. En stel je in je omgang met jongeren open voor wat hún manier van denken en leven is, zonder daarbij op te stellen als iemand, die het op grond van levenservaring allemaal beter weet! Dat is ongelooflijk irritant.
• Tips voor krachttraining durf ik niet te geven: die zullen gegeven dienen te worden aan de hand van de gezondheidstoestand, het uithoudingsvermogen van de oudere èn of men het besef heeft, dat je je ook op oudere leeftijd veel aan zijn/haar gezondheid kan doen door in beweging te blijven: wandelen en fietsen als eerste keuze (een hond uitlaten is enorm goed! Ook voor de psyche en bloeddruk! Dat is bewezen. Daar zijn proefschriften over verschenen. Honden zijn geweldige wezens!).
• Een oudere, die zich gezond voelt -eventueel medische keuring- kan voorts in de sportschool met fitness trainingen veel gezondheidswinst behalen.

Fons bedankt namens Krachttraining,net!