Gedurende de zomermaanden heb je misschien wat minder getraind dan voorheen. Je bent op vakantie geweest, het was mooi weer, je had vrienden op bezoek, je was er een dagje op uit met de kinderen, allemaal redenen om maar niet te hoeven trainen. Maar is dat goed voor je? Nee, je zal het ook wel merken als je niet hebt getraind gedurende de zomermaanden. Het is daarom belangrijk dat je motivatie om te trainen weer terugkomt zodat je na de zomer weer met een goed schema gaat beginnen.

Realistische doelen opstellen

Het is belangrijk dat je realistische doelen op gaat stellen, zowel voor de korte als de lange termijn. De doelen voor de korte termijn kun je bijvoorbeeld voor iedere week opstellen of voor een maand. De langere termijndoelen kunnen doorlopen tot aan de volgende zomer. De volgende zomer wil je natuurlijk meer trainen en zorgen dat je conditie zo blijft als voor de zomermaanden. Daarom stel je realistische doelen op dat je minimaal twee keer in de week gaat sporten. Probeer dat zoveel mogelijk op vaste tijden te doen, je hebt dan een vast moment voor jezelf waarop je gaat trainen. Als er dan wat tussenkomt ga dan eerder trainen, zodat je in ieder geval je training twee keer in de week volgt. Het belangrijkste is dat je doorgaat en niet alles laat verslappen! Dit is zonde, voor de zomermaanden heb je veel conditie en kracht opgebouwd en heb je heel wat bereikt, dit kan door in de zomermaanden minder te trainen al snel verslappen, voorkom dat! Realistische doelen gaan je hierbij helpen, begin weer rustig aan en bouw het langzaam op tot je weer bij bent zoals voor de zomer.

Beloon jezelf

Beloon jezelf als je het vol blijft houden! Deze beloningen kunnen in de vorm zijn van een keer wat leuks gaan doen, wat lekkers of leuks te kopen voor jezelf. Maar eerst moet je er goed je best voor doen en trainen!

Tips om door te gaan met trainen

fitness tipsBen je minder gemotiveerd om te trainen? Dit kan komen omdat het lekker weer is geweest en je wil andere dingen doen. Toch wordt het belangrijk dat je weer gaat trainen en dit niet gaat verslappen. Hoe motiveer je jezelf weer?

–       Stel realistische doelen op, korte en lange termijn doelen;

–       Zorg dat je met iemand samen kunt sporten zodat je nog meer gemotiveerd bent om te gaan want er “wacht” iemand op je;

–       Stel jezelf een beloning voor en zorg dat je hiervoor gaat werken;

–       Zorg dat je het trainen leuk gaat vinden;

–       Wissel af met trainen;

–       Probeer een keer wat nieuws;

–       Verander regelmatig je programma voor de afwisseling;

–       Ga eens een keer met een expert praten over je trainingsschema zodat je nieuwe tips krijgt over hoe je beter kunt  trainen (komt altijd goed van pas want hierdoor krijg je weer motivatie om door te gaan met trainen)!

–       Bedenk je hoe gezond lichaamsbeweging is voor je gezondheid!

Nu heb je toch ook meteen zin om te trainen? Ga er tegenaan en zorg dat je die motivatie vast blijft houden!

Training en voedingsschema’s

Krachttraining.net heeft uitgebreidde training- en voedingsschema’s opgesteld voor zowel beginnende en gevordere (kracht) sporters. Zo’n schema is de ideale leidraad om er weer vol tegenaan te gaan, in de wetenschap dat je hiermee optimaal traint en groeit (of afvalt)!

Kijk rechts in de balk bij ‘training- en voedingsschema’s om per categorie te selecteren, of bekijk alle schema’s hier.