Een Amerikaanse studie heeft aangetoond dat een dieet rijk aan vetten en eiwitten de vetverbranding effectiever maakt dan een dieet hoog in koolhydraten en eiwit.

Bij deze studie werden vier groepen voorzien van een dieet die bestond uit 1700 kcal per dag. 2 groepen kregen hiervan een dieet hoog in koolhydraten en laag in vetten. Voor deze groep was de eiwit inname 0.8 gram per kilogram lichaamsgewicht.

De andere een groep kreeg een dieet rijk aan vetten waarbij de koolhydraten werden geschrapt. Hierbij werd een eiwit inname van 1.6 gram per kilogram toegewezen. Evenals de groep met een dieet hoog in koolhydraten werden de kandidaten niet blootgesteld aan krachttraining.

De onderzoekers gaven aan dat hoewel het aantal calorieën hetzelfde was in beide groepen, macronutriënten compositie een belangrijke rol speelt bij het bevorderen van vet verbranding. Een dieet hoger in eiwitten helpt naast verzadiging ook bij het behouden van spiermassa. Spieren zijn verantwoordelijk voor de verbranding van calorieën en zijn dus van groot belang bij het afvallen.

Naast deze 2 groepen waren er nog twee. Deze kregen ook een dieet hoog in eiwitten en vet of hoog in eiwitten en koolhydraten. Naast dit werden ze blootgesteld aan krachttraining. Het regime bestond uit 5 dagen per 30 minuten wandelen en 2 keer per week krachttraining. Elke krachttraining sessie werden de grote spiergroepen getraind op 7 fitness machines waarvan minimaal een set tot failure moest worden uitgevoerd. Dit moest gedaan worden met gewichten waarmee nauwelijks 12 repetities haalbaar waren.

Hieronder zie je de resultaten van dit onderzoek.

sneller afvallen met eiwit

Deze studie toont aan dat de groep met een dieet hoog in eiwit en vetten plus krachttraining het meeste vet verloor.

Bron