Heb je weleens nagedacht over het gebruik van anabole steroïden? Dan moet je wel goed weten wat het precies zijn en wat het doet met je lichaam. Bezint eer ge begint.


Voordat we beginnen, mocht je nog niet alles weten over anabole steroïden, lees dan eerst het artikel Alles over Anabole steroïden.


Anabole steroïden

De anabole steroïden die we hebben zijn afgeleid van testosteron, dit is het mannelijke geslachtshormoon. Het lichaam maakt het hormoon zelf aan. In totaal produceren volwassen mannen ongeveer zeven milligram testosteron per dag en vrouwen ongeveer 0,5 milligram per dag. Door testosteron hebben mannen meer spieren en een mannelijk uiterlijk. Het zorgt voor vermannelijkende (androgene) en spieropbouwende effecten (anabole). De effecten zijn goed op te merken bij jongens in de puberteit. Mannen krijgen namelijk een zware stem, maar ze krijgen ook borstharen en ze moeten zich scheren. De spiermassa neemt ook toe. Als het over anabole steroïden gaat, dan kan gezegd worden dat dit chemische varianten zijn van testosteron. Deze worden als geneesmiddel ingezet, onder andere bij de behandeling van hypogonadisme (een te laag testosterongehalte). Maar het wordt ook ingezet bij botafbraak en bij het herstellen na een zware operatie.

Groeibevorderende middelen

Er zijn mensen die anabole steroïden gebruiken, maar zij gebruiken vaak ook groeibevorderende middelen. De spiergroei en de spierkracht nemen daardoor toe. Als er steroïden in worden gezet, dan zorgt dat niet alleen voor meer spiermassa. Het zorgt namelijk ook voor bijwerkingen die vaak niet gewenst zijn. Het kan namelijk leiden tot een onderdrukking van de eigen testosteronproductie, tepel- en borstvorming (gynaecomastie) of het vasthouden van vocht. Er zijn ook zogenoemde opstarters. Deze worden gebruikt om de eigen testosteronproductie te stimuleren en antioestrogenen worden gebruikt om gynaecomastie te voorkomen en tegen te gaan en diuretica om vocht af te drijven.

Afslankmiddelen?

Er kan gekozen worden voor afslankmiddelen, binnen fitnesscentra zijn deze erg populair. Er zijn bodybuilders die deze middelen gebruiken zodat zij een zo laag mogelijk vetpercentage hebben, maar mannen en vrouwen gebruiken het ook wanneer zij er goed uit willen zien in een zwembroek of badpak bijvoorbeeld in de zomermaanden. Voorbeelden van deze middelen zijn stimulantia (zoals de Energy&Fatburner) en schildklierhormoon.

Anabole steroïden gebruiken?

Ben jij van plan om anabole steroïden te gaan gebruiken? Weeg dan altijd goed de voor- en nadelen tegen elkaar af en wees op de hoogte van de doseringen en mogelijke bijwerkingen. Veel mensen staan namelijk niet altijd stil bij deze bijwerkingen en zien alleen de beoogde voordelen…Begin altijd met lagere doseringen dan aanbevolen om te kijken hoe je lichaam erop reageert. Alleen als het goed gaat kan je langzaam opbouwen tot de aanbevolen dosering.

Er zijn vele aanbieders op internet van anabole steroïden, google op ‘ buy anabols’ en je vindt gegarandeerd wat je zoekt. Besef wel dat je altijd het risico loopt om ‘vervuilde’ anabolen te kopen. Want wie controleert de zuiverheid en veiligheid?