Voor het laatst geupdate op door

De back fly, ook wel reverse fly genoemd is een speciale oefening voor de rug die op diverse manieren uitgevoerd kan worden. Met de back fly kan je veel minder gewicht verplaatsen als met klassieke rug oefeningen zoals de back row en lateral pulldown (back pull). Toch is dit een mooie oefening die helpt de rug een voller uiterlijk te geven.

Spiergroepen in de rug

rug-anatomie

Met de back fly pak je vooral de binnenkant van je rug, dus naast je wervelkolom. Dit hangt wel een beetje af van de hoek waarin je deze oefening doet. Hoe meer de gewichten van onder komen, des te meer pak je schouders erbij. Trek je de gewichten juist meer van boven naar beneden, dan train je de rug maximaal.

  • Met een rechte back fly pak je vooral latissimus dorsi, wat Trapezius en Teres major en minor.
  • Met een back fly van onder naar boven pak je nog een groot deel Deltoid erbij.
  • Met een back fly van boven naar onder pak je vooral Teres major en minor en de latissimus dorsi.

Uitvoeringen en variaties back fly

De back fly kan op diverse manieren worden uitgevoerd. Hieronder de meest gangbare.

Back fly

Deze kan uitgevoerd worden met een pulley station, TRX of dumbells. In geval van een pulley station, zorg dat de hoogte exact is afgesteld dat je de pulleys recht naar achter kunt trekken, dus zonder hoek in de beweging. Je staat ervoor met gestrekte armen en licht gebogen knieën. Je pakt de pulleys kruislings en zet een goede stap naar achter. De armen houdt je recht en dat blijft zo gedurende de gehele uitvoering van de oefening. Met gestrekte armen beweeg je de pulleys zijwaarts, tot je armen naast je lichaam tot stilstand komen. Nu rustig weer terug bewegen in 2 a 3 seconden.

Seated back fly

Bij de seated back fly lig je met je buik op een bankje. Dit bankje kan recht of schuin staan. Hoe schuiner je het bankje zet, des te meer je de schouders belast. Andersom, hoe rechter het bankje des te meer rug. Een gangbare stand is ongeveer 45 graden zoals in de instructievideo hieronder.

Schuine back fly

Ook deze kan je prima doen op een pulley station of met TRX banden. De uitvoering is exact hetzelfde als bij de rechte back flyes, alleen beweeg je de pulleys nu dus schuin van boven naar beneden. Omgekeerd kan je ook de pulleys van onder naar boven bewegen, maar dan pak je dus een groter deel schouderspieren.

Van boven naar beneden:

En van beneden naar boven:

One arm cable fly

Je kan er ook voor kiezen slechts 1 arm per keer te trainen. Zo isoleer je beter en kan je jezelf nog gedeeltelijk spotten. Let wel op een correcte houding met rechte rug.

(5.514x gelezen)gespierde god

Word Een Gespierde God Binnen 8 Weken

Tip! Glenn Goossens heeft een revolutionaire methode ontwikkeld die zorgt voor:
  • Explosieve spiergroei
  • Het drastisch verlagen van je vetpercentage
  • Zeer snel resultaat
Klik op de link hieronder en krijg het lichaam dat je altijd al had willen hebben.

Gespierde God Risicovrij Uitproberen (100% niet goed, geld terug!)


Patrick van der Velde on EmailPatrick van der Velde on Facebook
Patrick van der Velde
Patrick van der Velde
Vanuit een persoonlijk passie voor biologie, gezondheid en sport begeleid ik al
sinds 2010 sporters en niet-sporters met hun gezondheid en persoonlijke trainingsdoelen.

Sportieve groet,
Patrick van der Velde