De barbell curl is een van de meest bekende oefeningen wanneer men denkt aan krachttraining. Logisch want deze oefening laat de meest iconische spier in het lichaam groeien: de biceps.

Hoe voer je een barbell curl uit?

  • Om grip en kracht in de onderarmen extra te stimuleren kun je overwegen een olympische halter te gebruiken voor deze oefening.
  • Leg vooral de nadruk op het excentrisch gedeelte van de oefening (gecontroleerd laten zakken in 2 a 3 seconden).
  • Je grip bepaalt welk gedeelte van de biceps word gestimuleerd. Je kan de bar bovenhands of onderhands vasthouden, ook de afstand tussen de handen is belangrijk. In het algemeen geldt, probeer de sweetspot te vinden waarmee je de grootste pomp kunt genereren. Normaal betekent dit dat je de bar op ongeveer schouderbreedte vasthoudt met een onderhandse grip.

Hoe plaats je deze oefening in een programma?

De barbell curl is een basis oefening voor de biceps. Als je een biceps workout wilt, dan begin je het beste met deze oefening. Als je biceps samen traint met een grote spiergroep zoals de rug, dan voer je deze oefening uit nadat je de rug (volledig) hebt getraind. Let op, als je eerst de rug traint, waarbij de biceps ook worden belast, dan zijn je biceps daarna uiteraard vermoeid. Je kan dan vaak minder gewicht tillen dan als je de biceps als eerste traint. Daarom adviseer ik om af en toe (eens per maand) de biceps als eerste oefening te trainen. Las hiervoor een ‘kleine spiergroep dag’ in. Hetzelfde doe je met andere kleine spiergroepen zoals de triceps. Je zal merken dat als je dit af en toe doet, je biceps en triceps sneller sterker worden, handig voor je andere oefeningen.

Na het trainen van de borstspieren

Een hele populaire en ook effectieve methoden om de biceps te trainen is na het aftuigen van de borstspieren. De biceps verrichten tijdens het trainen van deze spiergroep geen werk en zijn dus nog fris om aangepakt te worden. Het enige nadeel kan zijn dat de triceps training op een andere dag geplaatst moet worden. De triceps bestaan uit drie spiergroepen en maakt 2/3e uit van de bovenarm. Dit kan bijvoorbeeld na een rug training teveel gevraagd zijn.

Cheatcurls voor biceps die niet willen groeien

Dit is een oefening voor gevorderde krachttrainers die net dat extra beetje nodig hebben voor progressie.

Biceps barbell curl record

Hieronder een compilatie van de huidige biceps barbell curl records.


Zie ook: