Wat is de beste crossfit voorbereiding voor een kwalificatie dag of crossfit toernooi ? Hoe moet je naar een toernooi toe trainen? Wat zijn de must haves en crossfit gear om mee te nemen naar zo’n dag? Hoi, ik ben Danny Sulkers (zie foto’s) en in dit gastartikel geef ik tips hoe jij je het beste kunt voorbereiden op jouw crossfit toernooi of kwalificatie dag.

Over mij: op en top crossfitter

crossfit voorbereiding

Naast mijn full-time baan doe ik al vier jaar aan crossfit en train ik 4 tot 5 keer per week. Hiernaast heb ik aan diverse crossfit toernooien meegedaan, waaronder The Amsterdam Throwdown, The Beach Throwdown, Battle of Amsterdam en The Battle of the North. In het begin wist ik niet hoe ik mijzelf goed moest voorbereiden op een crossfittoernooi, maar door ervaring met crossfittoernooien en

kwalificatiedagen weet ik ondertussen wat je beter wel en niet kunt doen.

Over crossfit toernooien

Momenteel zijn er vele crossfit toernooien waar atleten van alle niveau’s aan mee kunnen doen, van beginners tot ervaren atleten. Bij sommige toernooien gaat het om ervaring opdoen en bij andere zal je bijvoorbeeld in de top 60 moeten eindigen, om jezelf te kwalificeren voor de finale van het toernooi. Alle (crossfit) toernooien hebben kwalificatie workouts en vervolgens zal je bij de finale een hele dag of weekend bezig zijn. Ieder toernooi houdt rekening met beginners en ervaren atleten. Om rekening te houden met de diverse niveau’s wordt er door de organisatie van een toernooi workouts bekend gemaakt, waarna de atleet zelf kan bepalen of hij/zij mee wilt doen met de RX division (dit is de poule met atleten die alle movements beheersen) of de Scaled division (In deze poule worden de work-outs aangepast, zodat de atleten die alle movements nog niet goed beheersen wel mee kunnen doen).

Crossfit voorbereiding

Trainen voor een crossfit toernooi

Vanaf het moment dat je ingeschreven staat om mee te doen met een crossfit toernooi of kwalificatie dag, is het verstandig om serieuzer te trainen. Vanaf het moment dat je een doel hebt gesteld, moet je gefocust ernaartoe trainen. Hierdoor heb je uiteraard de beste kans op goede resultaten op het toernooi zelf.

Trainingsschema

Om goed en efficiënt te trainen naar toernooien toe, is het belangrijk een trainingsschema te vinden die het beste bij jouw past. Dit kan de programmering van je eigen box (crossfitsportschool) zijn of een trainingsschema die door een goede coach/trainer is opgesteld. Per persoon kan het verschillen welk trainingsschema het beste past. Het gaat er hier om dat je kritisch kijkt naar wat je goed kan en waar de verbetering ligt. Hiermee wordt het voor jou inzichtelijk of je wellicht meer conditie of kracht moet ontwikkelen, of beter worden met gymnastic movements. Krachttraining.net heeft al kant en klare training-, voeding- en supplementenschema’s voor diverse sportieve doelen.

Mijn eigen crossfit trainingsschema

Als ik kijk naar mijn eigen traingingsschema, dan past de programmering van “The Trainingsplan” het beste bij mij en mijn doelen. Op het moment dat er een toernooi op de planning staat, zorg ik dat ik de weken ervoor hard train volgens dit trainingsplan. In de week van het toernooi zelf let ik erop dat ik niet te zwaar train. Hierdoor ben ik zo fit mogelijk, zonder heftige spierpijn en heeft mijn lichaam voldoende rust gehad voor het toernooi of kwalificatiedag.

Voeding voor, tijdens en na een crossfit toernooi

Voeding voor een toernooi

Voeding speelt een belangrijke rol in het behalen van de beste resultaten. Vanaf het moment dat je jezelf hebt ingeschreven voor een crossfit toernooi, is het verstandig gezonder te eten en goed op je voeding te letten. Over het algemeen is mijn eigen voeding in grote lijnen gezond, maar op het moment dat ik mee doe aan een toernooi let ik erop dat ik in de voorafgaande periode extra gezond eet en niet tot nauwelijks alcohol drink.

Gezonde voeding voor crossfitters bestaat voornamelijk uit het eten van relatief veel:

 • Groenten
 • Noten
 • Vis
 • Fruit
 • Peulvruchten
 • Bessen
 • Koolhydraten zoals in brood, pasta, rijst, quinoa en aardappelen

Zorg hierbij ook voor een goed aandeel eiwitten, ongeveer 2 gram eiwit per kg lichaamsgewicht. Vooral als je veel en intensief sport. Neem iedere dag na je training een extra eiwitshake als je niet aan je benodigde eiwitten komt. Je zal dan sneller herstellen. Zie voor meer informatie ons artikel Beste eiwitshake.

Voeding tijdens een toernooi

Het is verstandig de dag voor het toernooi de foodpreps klaar te maken. Houd er rekening mee dat er soms tussen de workouts van een toernooi weinig tijd is om een grote maaltijd te nuttigen. Zorg ervoor dat je één grote maaltijd bij je hebt (bijvoorbeeld een pasta of rijst gerecht) en gezonde snacks zoals bananen, noten, proteïne bars, eiwitshakes etc.  Ondanks dat je soms niet voldoende tijd hebt om een grote maaltijd te eten, is het wel mogelijk deze voor een gedeelte te eten. Hierdoor krijg je voldoende voedingstoffen binnen en voorkom je een volle maag door te veel te eten.

Om jouw spieren zo snel mogelijk te laten herstellen en voor te bereiden op de volgende work-out tijdens een toernooi of kwalificatie dag, is het verstandig na elke work-out een eiwitshake te nemen.

Voeding na een toernooi

Het volbrengen van een toernooi is al een hele prestatie op zich en je lichaam zal behoorlijke fysieke klappen gekregen hebben. Als je zo snel mogelijk wilt herstellen dan is het verstandig direct na een toernooi voldoende eiwitten en koolhydraten te eten. Dit kan met een grote normale maaltijd die dit alles bevat, eventueel aangevuld met een extra eiwitshake. Ook de dag erna is het erg belangrijk om voldoende herstelvoedsel te eten. Denk hierbij niet alleen aan voldoende koolhydraten en eiwitten, maar ook nutrientenrijk voedsel, zoals noten, bessen, fruit en groenten. Doe dit 2 a 3 dagen en je bent zo goed als volledig herstelt en waarschijnlijk sterker dan ervoor!

Wat is handig om allemaal mee te nemen naar een crossfit toernooi?

Met het oog op een goede crossfit voorbereiding moet je voor een toernooi voldoende gear, kleding en voeding bij je hebben.

Zoals eerder aangegeven in het onderdeel ‘voeding’ raad ik aan één groot gerecht mee te nemen en voor de rest veel kleine gezonde snacks zoals bananen, noten, proteïne bars en eiwitshakes. Uiteraard wil je voeding meenemen voor een zo’n lang mogelijk houdbare manier. In dit geval is een koeltas met goede eetbakjes ideaal. Vaak zie ik bij toernooien dat atleten voor hun eten, gear en kleding 2 tot 3 tassen meenemen.

Ideale crossfit tas

Kizik crossfit tas

Bij mijn eerste toernooi had ik datzelfde probleem. Hierdoor ben ik op zoek gegaan naar de meest geschikte sporttas voor een kwalificatie dag of een (crossfit) toernooi. Een tas waar je jouw eten langer houdbaar in kunt houden, al je gear en kleding mee kunt nemen en tevens dat je de sporttas als een backpack kunt dragen. De Kizik sporttas is de ideale sporttas om mee te nemen naar een toernooi of kwalificatiedag. Er zit in deze tas een koeltas (deze kan erin en eruit) met bijbehorende eetbakjes, voldoende ruimte voor al je spullen en je kan de tas op verschillende manieren dragen bijvoorbeeld als Backpack.

Mocht je interesse hebben, lezers van Krachttraining.net krijgen speciaal 5% korting op de Kizik crossfittas. Gebruik deze kortingscode tijdens het afrekenen: N6UUYM28

Meer informatie/ kopen

Hoeveel crossfitkleding en gear meenemen?

Hoeveel setjes kleding moet je meenemen en welke gear is verstandig mee te nemen? Dit hangt af van het aantal keer dat je jezelf wilt verkleden voor de workouts. Zelf neem ik het aantal shirts mee, dat gelijk is aan het aantal work-outs plus één extra shirt om schoon terug in de auto te zitten. Ook is het verstandig om je lifters (mits je deze hebt) mee te nemen naar het toernooi, voor het geval je zwaar moet liften.

Belangrijk is ook dat jij de juiste gear meeneemt naar je toernooi of kwalificatiedag. Bij ieder toernooi kan je ervan uit gaan dat je zeker in het rek komt te hangen en dat je bar werk moet verrichten. Zelf neem ik van alles mee en vaak komt het voor dat ik het niet allemaal gebruik, maar dan ben ik tenminste wel voorbereid. Mijn advies is om de volgende materialen zeker mee te nemen naar een toernooi of een kwalificatie dag:

 • Tape (voor het tapen van o.a. je duim)
 • Eigen springtouw (mits je deze hebt)
 • Handschoenen of leertjes
 • Belt (mits je deze hebt)
 • Sportschoenen
 • Lifters
 • Kneesleeves

Conclusie

Voor iedere atleet is de ideale voorbereiding naar een toernooi anders en persoonlijk. Dit zijn mijn tips om goed voorbereid te zijn:

 • Twee dagen voor het toernooi of kwalificatie dag gebruiken als rust dagen
 • Geen heavy lifts in de week van een toernooi of kwalificatiedagen
 • Neem kleine snacks mee zoals bananen, noten, proteïne bars etc.
 • Neem proteïne shakes mee
 • Neem één groot gerecht mee voor het geval je meer rusttijd hebt tussen de workouts
 • Zorg ervoor dat je een geschikte sporttas meeneemt, zoals de Kizik tas
 • Neem voldoende sportkleding mee
 • Schone kleding
 • Neem je lifters en workout schoenen mee
 • Neem liever te veel gear mee dan te weinig, zo voorkom je dat je uiteindelijk iets mist

 

Heb je naar aanleiding van dit artikel feedback of vragen, laat je reactie hieronder dan achter.

Succes met jouw voorbereiding!!

Sportieve groet,

Danny Sulkers