Thuis trainen om af te vallen of een betere conditie te krijgen of onderhouden kan prima met een hometrainer. Een hometrainer is een soort fitness fiets die je in allerlei variaties en prijzen hebt. In dit artikel geef ik de beste hometrainer top 5 en leg ik uit wat de beste koop is voor jouw situatie.

Voordelen van een hometrainer

Laten we beginnen met de voordelen van een hometrainer. Een hometrainer is zoals eerder gezegd een fitness fiets, deze kan je lichter of zwaarder instellen en zo de moeilijkheidsgraad simpel aanpassen aan je eigen niveau. Hierdoor kan je rustig je conditie opbouwen.

Trainen op de hometrainer is gezond!

Het eerste en grootste voordeel is natuurlijk dat trainen goed is voor je gezondheid. Het verbeterd je conditie en uithoudingsvermogen, de conditie van je bloedvaten, je longinhoud, het verlaagt je bloeddruk en je gaat er beter en gezonder door uitzien.

Trainen voor een speciaal doel

Sommige mensen kopen een hometrainer om thuis zichzelf voor te bereiden op een grote fietstocht, zoals bijvoorbeeld de beklimming van de Alpe D’huez, of the Amstel Gold Race. Of gewoon voor een relaxte fietstocht door de Belgische Ardennen of een kastelen fietstocht door Frankrijk. Dus of je nu net begint of al een goede conditie hebt, dit apparaat kan door iedereen gebruikt worden.

Afvallen

Je kan ook een hometrainer gebruiken om sneller af te vallen. Bij vrijwel elke model kan je aflezen hoeveel kcal je hebt verbruikt, dus dan weet je hoelang je door moet fietsen om je beoogde aantal te halen. Om je een idee te geven, als je ongeveer een uur fietst, verbrandt je ongeveer 500kcal.

Ook is het makkelijk om te fietsen op basis van hartslag, zodat je gemakkelijk in de ideale vetverbrandingszone kunt blijven trainen. Vaak zit er een speciaal vetverbrandingsprogramma en hartslagmeter op de betere hometrainers. Anders kan je altijd je hartslag meten met een speciaal sporthorloge.

Minimale belasting van je gewrichten

Een ander groot voordeel is dat je je gewrichten niet te zwaar belast. Hierdoor is het een ideaal apparaat om toch je conditie te trainen, ondanks een blessure aan bijvoorbeeld de rug of knie. Ook is de kans erg klein dat je een blessure oploopt door te trainen met een hometrainer.

Flexibiliteit

Tot slot, omdat je thuis traint kan je zelf bepalen wanneer je traint en heb je geen reistijd. Ook kan je lekker je oude trainingskloffie aantrekken als je wilt, toch niemand die het ziet!

Bekijk eventueel ook deze informatieve video over de hometrainer en waarop je moet letten.

Waaraan moet een goede hometrainer voldoen?

Er zijn een aantal zaken waarop je moet letten bij een hometrainer kopen.

Gewicht van de hometrainer

Hierbij geldt, hoe zwaarder de hometrainer hoe beter. Waarom? Omdat zwaardere hometrainers bestaan uit betere kwaliteit materialen, zoals ijzer, staal etc. Hierdoor is deze slijtagevast en wiebelt de hometrainer ook niet of minder tijdens het fietsen.

Tevens is het gewicht van de hometrainer een goede maat voor het maximaal belastbare gewicht. Hoe zwaarder de hometrainer, des te hoger het maximaal belastbaart gewicht. Let hierop, vooral als u (behoorlijk) zwaar bent! Een goede hometrainer zou een belasting van 130 kg aan moeten kunnen.

Makkelijk te verplaatsen

Juist als een hometrainer zwaar is, is het belangrijk dat je hem makkelijk kan verplaatsen indien nodig. Dit kan met hulp van transport wieltjes onderaan aan een kant, dus let erop dat deze op je hometrainer zitten.

De crank

De crank is het verbindingsstuk van de aandrijfas naar de trapper. Hoe meer onderdelen, hoe beter de kwaliteit. Een goede crank bestaat uit 3 onderdelen, dit maakt de hometrainer wel wat duurder, maar een onderdeel is makkelijker te vervangen als deze kapot gaat.

Informatieve display

Simpele hometrainers hebben vaak geen display, of erg basic. Dit is jammer, want een informatieve display kan je helpen je doelen inzichtelijk te maken en kan je laten zien hoe je lichaam presteert. Denk hierbij aan:

  • kcal verbruik
  • hartslag
  • tempo
  • weerstandsniveau

Voor het meten van je hartslag is vaak een hartslagband nodig, of op de hometrainer zelf moeten speciale metalen strips zitten die de hartslag kunnen volgen.

Verstelbaarheid van de onderdelen

Pootjes

Als je de hometrainer installeert is het erg belangrijk om deze waterpas neer te zetten. Doe je dit niet, dan zal de hometrainer wiebelen tijdens het gebruik en dat is erg vervelend en bevordert slijtage. Het waterpas afstellen kan door middel van verstelbare pootjes die je onafhankelijk van elkaar kunt afstellen.

Zadel

Ook is het belangrijk dat een zadel te verstellen is, niet alleen qua hoogte, maar ook hoek van het zadel.

Stuur

Een verstelbaar stuur is ook essentieel om te zorgen voor een goede houding, anders krijgt u snel klachten aan rug en schouders.

Kwaliteit van het vliegwiel

Hoe beter de kwaliteit van het vliegwiel, des te soepeler de trap en ervaring op de hometrainer. Een goed vliegwiel is vooral een zwaar vliegwiel. Daarnaast heb je met een zwaar vliegwiel ook meer weerstandsniveau’s dan met een licht vliegwiel.

Hoge kwaliteit zadel

Als je veel gaat fietsen en zitten op je hometrainer, dan is een comfortabel zadel een must. Tegenwoordig zijn de beste zadels met de beste reviews de zogenaamde gelzadels. In deze zadels zit dus een gel, die zich moeiteloos aanpast aan de vorm van uw billen en zodoende een mooi en gelijkwaardige belasting verzorgt. Ideaal voor zowel de korte als de langere trainingssessies.

Lange garantie periode

Een fabrikant die goed spul levert weet dit ook en geeft daarom een lange garantieperiode. Denk hierbij aan een minimale garantieperiode van 2 jaar op het frame en de onderdelen.

Goede reviews!

Dit is een inkoppertje, maar niks zegt meer dan goede gebruikservaringen van mensen die de hometrainer al gekocht en geprobeerd hebben. Let er wel op dat als u een hele goede of slechte review leest dat deze gaat over het product zelf en niet over bijvoorbeeld de verzending of klantenservice! Wij letten hierop bij de keuze van de beste hometrainer.

De beste hometrainer (s)

Nu we weten waaraan de beste hometrainer moet voldoen kunnen we gaan shoppen en hometrainers vergelijken. We selecteren de top 5 die aan alle bovengenoemde eisen voldoen (en zoniet, dan melden we het erbij). Zodoende weet je zeker dat je altijd een goede keuze maakt.

Hieronder geef ik de 5 beste hometrainer (s) van dit moment. Van budget model naar topklasse – afhankelijk van uw doel en budget – met een korte conclusie.

De beste hometrainer (budget) is de FitBike Ride 2

beste hometrainer Fitbike ride 2

Prijs: 199 euro

De FitBike Ride 2 is een zeer goede hometrainer voor een flink lager (budget) tarief. Door de lagere prijs heeft het uiteraard niet dezelfde eigenschappen als zijn duurdere grotere broertjes de FitBike 5 of 6, maar als je budget wat beperkter is, is dit zeker ook een goede keus. Het bevat alle voordelen van de FitBike 5 en een goede garantieperiode.

Het grootste minpuntje is het nogal lichtere vliegwiel van 5kg. Bij duurdere uitvoeringen is deze 8 of 10kg. Dit merk je in de soepelheid van trappen. Ook is de maximale belastbaarheid wat lager met 125 kg. Dus let hierop mocht u wat zwaarder zijn. Daarnaast is deze hometrainer ook niet waterpas afstelbaar.

Toch zijn dit nadelen waar je in de praktijk niet snel iets van zult merken, mits u een waterpasvloer heeft en de fiets vooral gebruikt om niet te zwaar en intensief te trainen.

Deze hometrainer heeft uitsluitend positieve reviews.

Meer info

 

De beste hometrainer (allround) is…FitBike Ride 5

beste hometrainer fitbike ride 5

Prijs: 299 euro

De beste allround hometrainer, die aan alle bovengenoemde voorwaarden voldoet en daarnaast het scherpst is geprijsd is zonder twijfel de Fitbike Ride 5. Het bestaat uit ‘zware kwaliteit’ materialen,  is stabiel en alle toeters en bellen die je maar nodig hebt. Geschikt voor zowel de beginner als gevorderde fietser.

Het enige minpuntje is dat hij niet waterpas verstelbaar is, dus als je ondergrond niet recht is, dan is dit niet te verhelpen. Maar aangezien de meeste oppervlakken wel waterpas zijn, is dit waarschijnlijk geen probleem, maar controleer je vloer dus wel even voor de zekerheid voordat je deze eventueel koopt.

Deze hometrainer heeft uitsluitend positieve reviews.

Meer info

 

De beste hometrainer (high end) is de FitBike Ride 6 Iplus

beste hometrainer fitbike ride 6 iplus

Prijs: 399 euro

De FitBike Ride 6 Iplus is op dit moment de beste high-end Hometrainer van FitBike. Het heeft de beste kwaliteit materialen, is hierdoor zeer sterk en stabiel , volledig verstelbaar (dus ook waterpas te zetten in tegenstelling tot de FitBike Ride 5) en volledig compatibel met de nieuwste technieken. Zo kan je via Bluetooth draadloos connectie maken met je mobiel of tablet. Deze FitBike is onderhoudsarm en geschikt voor intensief dagelijks gebruik.

Door de hoge kwaliteit is deze hometrainer wel iets duurder dan de FitBike Ride 5, dit is dan ook het enigste nadeel en besef dat je voor goede kwaliteit meer betaalt.

Deze hometrainer heeft uitsluitend positieve reacties.

Meer info

 

De beste hometrainer (voor senioren en revalidatie) is de Kettler Giro C1

beste hometrainer Kettler Giro C1

Prijs: 399 euro

De Kettler Giro C1 is een hometrainer die senioren en mensen die moeten revalideren in het achterhoofd houdt. Het is een zogenaamd laag instapmodel, ofwel het is makkelijker om op de fiets te kunnen stappen. Verder heeft deze hometrainer alle noodzakelijke functies en is van hoge kwaliteit. Het is echter geen hometrainer voor zware, lange, intensieve trainingssessies. Het is echt meer bedoeld voor rustige opbouw of onderhouden van de conditie en matig intensieve workouts. Het vliegwiel is daartoe ook wat lichter (6kg). Er is meer focus op comfort dan de prestaties van de hometrainer. Ofwel, voor senioren en revalidatie perfect.

Een ander voordeel van deze hometrainer is dat hij ontzettend stil is, want aangedreven door een riem.

De prijs/ kwaliteit verhouding is uitstekend.

Deze hometrainer heeft uitsluitend positieve reviews.

Meer info

 

De beste hometrainer (professionele topklasse) is de Gymost Turbo B11

beste hometrainer Gymost Turbo B11

Prijs: 849 euro

De Gymost Turbo B11 heeft alles wat je van een topklasse model mag verwachten. De kwaliteit is uitmuntend en toch voor een mooie prijs gezien de hoge kwaliteit. Dit is een model die vaak wordt gebruikt in professionele fitness centra, maar is uiteraard ook geschikt voor thuisgebruik. Het is een zware hometrainer met zijn maar liefst 61,5 kg. Hierdoor is hij zeer stabiel.

Wat dit model echt onderscheid van de andere modellen is dat hij zelfgenererend is, ofwel, je hoeft hem niet aan te sluiten op een stopcontact.

Andere eigenschappen zijn de luxe uitvoering van zadel en afwerking van andere onderdelen. Het vliegwiel heeft een gewicht van maar liefst 15kg, waardoor je de best mogelijke trap ervaring hebt. Daarnaast zitten alle technische nieuwtjes eraan, wat goed te bedienen is dankzij het grote display.

Ook als je lang of zwaar bent is dit geen probleem voor dit model, tot een lengte van 2 meter en gewicht van 150kg is dit apparaat prima geschikt!

Deze hometrainer heeft uitsluitend positieve reviews.

Meer info

Conclusie

Besef dat er vele hometrainers zijn in alle soorten, maten en prijzen. Hoewel het overzicht in dit artikel niet alle verschillende hometrainers kan behandelen hopen we wel inzicht te hebben gegeven waar je op moet letten bij het kopen van een hometrainer en wat volgens mijn onderzoek de beste hometrainers zijn afhankelijk van je doel en budget.

Hometrainers samengevat

Budget: FitBike Ride 2

Allround: FitBike ride 5

High End: FitBike Ride 6 iplus

Senioren en revalidatie: Kettler Giro C1

Topklasse professionele: Gymost Turbo B11