Sportscholen bestaan in alle soorten en maten en zijn populair over de hele wereld. De keuze is enorm en iedere sportschooleigenaar heeft zijn eigen manier waarop hij een sportschool inricht qua design, opties en functionaliteiten. Maar wat maakt nu de beste sportschool? 

Wat maakt een sportschool goed?

Dat hangt natuurlijk allereerst af van je eigen eisen en verwachtingen. Ga jij voor hardcore? Wil je meer luxe en hygiene? Is design belangrijk voor je? Extra faciliteiten zoals sauna, zwembad etc? Omdat iedereen andere dingen belangrijk vind in een sportschool maken we onderscheid tussen deze zaken.

1. De beste low budget sportschool

Wat kenmerkt de low budget sportschool?

 • Na inschrijven kan je het verder zelf uitzoeken
 • Minimale tot geen begeleiding tijdens het fitnessen
 • Meestal wel goed basis assortiment aan fitness materialen
 • Vaak alleen basis faciliteiten zoals kleedkamers en douches (niet altijd)
 • Minder nadruk op goede hygiene en minder frequent schoonmaken

Nederland kent een aantal low budget fitnessketens:

 • Basic Fit (152 vestigingen)
 • Fit for free (88 vestigingen)
 • Anytime Fitness (63 vestigingen)
 • Curves (51 vestigingen)
 • Fitland (40 vestigingen)

Je kan niet zeggen dat de een beter is dan de ander. Het zijn grote ketens die allemaal ongeveer hetzelfde concept en ervaring aanbieden.

Wanneer kies je voor een low budget sportschool?

Als je voldoende fitness ervaring hebt en oefeningen correct kunt uitvoeren is dit een prima keuze.Vaak zit er wel een keten bij je in de buurt en je betaalt relatief weinig. Als je hygiene en een schone sportschool belangrijk vind zijn er betere opties.

2. Kwaliteit fitness ketens

Natuurlijk zijn er ook fitness ketens die meer kwaliteit, begeleiding, opties en faciliteiten bieden. Deze zijn dan ook wat duurder. Bekende kwaliteit ketens zijn:

 • Sportcity (19 vestigingen)
 • Optisport Healthclub (20 vestigingen)
 • HealthCity (15 vestigingen)
 • Train More (9 vestigingen)
 • Fitland (9 vestigingen)

Wanneer kies je voor een kwaliteit fitness keten?

Als je goede begeleiding, een ruim fitness aanbod, extra faciliteiten zoals sauna etc en goede hygiene belangrijk vind.

3. Beste zelfstandige sportscholen

beste sportschool vrouwDeze onderscheiden zich vaak in beleving, dienstverlening, vernieuwing en kwaliteit. Dit maakt deze sportscholen daardoor ook wat duurder, maar er zijn genoeg mensen die voor deze extra kwaliteit willen betalen. Veel zelfstandige sportscholen lopen vooruit met de laatste fitnesstrends. Door nieuwe producten te gebruiken waarmee ze onderscheidend zijn en echt anders dan de traditionele fitnesscentra.

Vanwege de moordende concurrentie moeten zelfstandige sportscholen wel vernieuwend zijn. Daarnaast zie je steeds vaker dat ze met meerdere relevante ondernemers onder 1 dak zitten, zoals fysiotherapeuten, yoga studio´s. Hiermee kunnen ze een ‘totaalpakket’ aanbieden en betere service leveren.

Zelfstandige sportscholen die eruit springen:

Er bestaan vele zelfstandige sportscholen, het is onmogelijk deze allemaal te benoemen. Wel licht ik er een aantal uit. Deze sportscholen worden gekenmerkt door veel persoonlijke aandacht en vooruitstrevende concepten.

 

Eigenaren aan het woord

Een mooi voorbeeld van een opkomende sportschool is Push & Pull Fitness uit Groningen. Push & Pull Fitness is een compacte sportschool Groningen aan de Nieuweweg 11, 9711TA Groningen. Wat is volgens de Rink Dubblinga & Laurens Groeneveld (eigenaren van Push & Pull Fitness) belangrijk om een goede en (liefst de beste) sportschool te worden?

Om de beste sportschool in Groningen te worden zorgen we ervoor dat onze leden centraal staan. Dit doen we door de juiste keuzes te maken in fitnessequipment, daarnaast goede service te verlenen en niet geheel onbelangrijk door een juist sportklimaat te creëren. Het sportklimaat in een sportschool wordt beïnvloed door zowel het design van de sportschool, het type personeel in de sportschool en natuurlijk het type sporters in de sportschool. Wij zijn een sportschool voor mensen uit het centrum van Groningen die echt resultaat willen behalen. Wij zorgen er dan ook voor dat wij op de wensen en behoefte van onze doelgroep inspelen.

4. High end fitness

De high end fitness wordt gekenmerkt door unieke beleving, begeleiding en vaak ook concept. De prijs is er natuurlijk wel naar. Reken gerust op bedragen van 100 euro/ maand. Hieronder een aantal uitgelicht.

Goede sportscholen per regio

Sportschool Groningen

Sportschool Amsterdam

Personal training per regio

Personal training Groningen

 

Lees ook onze tips voor het kiezen van een goede personal trainer.