Beste testo booster vergelijken en kopen

Een testo booster heeft als doel jouw lichaamseigen vrije testosteron te laten stijgen, dusdanig dat je dit merkt aan je energie, spieruithouding, spieropbouw, spierherstel en libido. Tegenwoordig is van een aantal stoffen en supplementen bekend dat ze het testosteron tot wel 40% kunnen laten stijgen. Hier lees je er alles over.

Wat hoort een goede testo booster te doen?

Een goede testo booster verhoogt het vrije en lichaamseigen testosteron. Het verhogen van het lichaamseigen testosteronniveau brengt erg interessante voordelen met zich mee. Dit komt omdat testosteron een van de sterkste anabole groeihormonen is die het lichaam kent. Testosteron stimuleert spiergroei, spierherstel, verhoogt vetverbranding en bevordert het libido. Eigenlijk kun je testosteron zien als het hormoon dat je als man jong en vitaal houdt. Dit is het duidelijkst te zien bij mannen op leeftijd. Bij hen is het natuurlijke testosteronniveau al flink lager vergeleken met hun jongere jaren. Geen wonder dat Testo boosters erg populair zijn. Grof gezegd wil je dat een goede testosteron booster het lichaamseigen testosteron met minimaal 10% verhoogt, of dit ook lukt is persoons- en ingrediënt afhankelijk. Hierover lees je hieronder meer.

Wat gebeurd er als je het testosteron niveau verhoogt bij oudere mannen?

Hier zijn onderzoeken naar gedaan. Zo keek een onderzoek naar een testosteronkuur van 3 maanden bij mannen tussen de 60 en 90 jaar met een verlaagde testosteron productie. De mannen werden gespierder, sterker en hun lichaamsvetpercentage ging omlaag. Wel moet opgemerkt worden dat het hier om gezonde oudjes ging (bron). Hieruit kan je concluderen dat het werkt, maar het is hierbij wel van essentieel belang dat je blijft trainen om de spiermassa vast te houden. Anders val je na de kuur weer terug naar de oude testosteronwaarden, dito spiermassa en vetpercentage.

Een testosteron booster werkt voor oudere mannen, maar blijf trainen!

Wat gebeurd er als je het testosteron niveau verhoogt bij jongere mannen?

Jonge mannen hebben over het algemeen een hogere testosteronspiegel. Maar ook bij hen is het goed mogelijk deze nog verder te laten stijgen. De effecten zijn opmerkelijk. Een onderzoek gepubliceerd in de American Journal of Physiology – Endocrinology and Metabolism liet zien dat hoe hoger het testosteronniveau, des te meer vetvrije spiermassa de mannen wonnen en des te hoger de krachtoutput bij de legpress. De mannen kregen wekelijks een injectie met 25, 50, 125, 300 of 600 mg testosteron (bron).

Ook bij jonge mannen kan een testosteron booster opmerkelijke resultaten geven.

Hoe veilig is een verhoogde testosteron spiegel?

Uit bovenstaand onderzoek bij de jonge mannen bleek dat de negatieve bijwerkingen van een testosteronkuur erg meevielen. Bij verhogen van testosteron is men vaak bang voor een verhoogde kans op (prostaat)kanker. Een mogelijke merker voor prostaat kanker is het eiwit PSA (alhoewel geen direct causaal verband). Er wordt veronderstelt dat hoe meer daarvan in het bloed zit, des te slechter je prostaat er aan toe is.

Uit het onderzoek kwam echter naar voren dat mannen met verhoogde testosteronniveaus geen verhoogd PSA hadden. Wel bleek dat het bloed iets dikker werd door hogere testosteronspiegels, maar jonge mannen hoeven zich daar niet druk om te maken. Voor oudere mannen is dit effect wel wat serieuzer (bron).

Ook bleek dat verhoogde testosteronspiegels het goede HDL-cholesterol wat lieten zakken. Als je gezond bent en dit effect in je achterhoofd houdt, dan zorg je er natuurlijk voor dat je dingen eet die juist weer een positief effect hebben op HDL-cholesterol zoals bijvoorbeeld Omega-3 en soja eiwit isolaat.

Wat zijn de beste testo booster supplementen?

Er is veel onderzoek gedaan naar (allerlei) stoffen die het testosteron verhogen, waaronder D-aspartaat (bron), zink (bron), magnesium (bron) en mucunu pruriens (boon extract) (bron). D-aspartaat en mucuna pruriens verhogen actief de lichaamseigen testosteron spiegel, de andere testo boosters zoals zink en magnesium hebben vooral effect als je hier al een tekort van hebt. Hieronder alle details per testo booster.

D-aspartaat

D-Asparaginezuur (d-aspartic acid) is een aminozuur met sterke testo boosting eigenschappen. Wordt deze gekoppeld aan een zout, zoals natrium, calcium, magnesium of kalium, dan noemen we het D-aspartaat.

D-aspartaat is een lichaamseigen testo booster. De gebruikservaringen zijn zeer positief, men spreekt over meer kracht, sneller opbouw van spiermassa en betere pomp tijdens het trainen. Omdat het een testosteron booster is, heeft het ook een direct positief effect op het libido en resulteert in krachtigere en langdurigere erecties. Ook is dit product onderzocht op sporters, waarbij de testosteron spiegel bij iedereen steeg, met uitschieters tot wel 42% (bron). De effectiviteit van D-aspartaat hangt mede af van de basis testosteron niveau’s van de proefpersonen. Hoe lager deze is, des te meer effect een testosteronkuur heeft. Daarnaast spelen bepaalde mineralen ook een belangrijke rol bij de testosteron productie zoals zink en magnesium. Als je daar een tekort van hebt kan suppletie echt helpen.

D-aspartaat wordt dus aangeboden in verschillende vormen. Echter is niet iedere vorm even effectief en goed opneembaar. Hieronder een korte opsomming:

  • D-asparaginezuur: Alleen het aminozuur, zuur drankje en slecht oplosbaar. Wordt slecht door lichaam opgenomen en is hierdoor minder effectief (bron)
  • Natrium-d-aspartaat: Natriumzout van d-asparaginezuur, wordt goed opgenomen en is effectief. Echter het natriumaandeel is ongewenst voor sporters. Natrium is een antagonist van stikstofmonoxide (NO). Een stijging van de bloeddruk en vaatvernauwing treden meteen op.
  • D-aspartaat calcium chelaat: Calciumzout van d-asparaginezuur heeft de voorkeur boven natrium-d-aspartaat. Met het woord chelaat probeert geeft men aan dat het een speciale verbinding is tussen calcium en d-asparaginezuur. Een prima oplosbaarheid, maar bovendien is het een poeder met een redelijke smaak. De voorkeur gaat uit naar deze vorm.

De best opneembare vorm van D-aspartaat is altijd gebonden aan een zout. Daarom is D-aspartaat calcium chelaat beter dan het goedkopere D-asparaginezuur.

De Testo Booster (poeder) en Testo Unlock (capsules) van Krachtshop bevatten D-aspartaat calcium chelaat.

Zowel de Testo Booster als de Testo Unlock hebben beiden als hoofdingredient D-aspartaat. Het verschil zit hem dus vooral in de toedieningsvorm (poeder of capsules). Daarnaast bevat de Testo unlock nog een aantal extra ingredienten. Voor beiden geldt dat je kunt rekenen op een testosteron toename die varieert tussen de 15 en 42%. Een eigen onderzoek door een klant leverde een testosteronspiegel stijging op van 25%. Dit was door een huisarts bepaald in een bloedtest voor- en direct na de kuur.

Zink

Zink kan de testosteronspiegel flink verhogen. Net als bij de actieve testosteron booster zijn er toenames gerapporteerd in de richting van 40%. Echter, ook hierbij verschilt de toename per persoon. Dit hangt sterk af van je huidige ‘zinkvoorraad’. Zit je laag in je zink, dan zal zinksuppletie meer effect hebben dan als je voldoende zink uit je voeding haalt. Daarnaast is zink een van de belangrijkste mineralen voor de aanmaak van gezond sperma. Hiermee samenhangend zorgt zinksuppletie ook voor een hoger libido.

Zink is een spoorelement dat onderdeel is van een groot aantal enzymen in het lichaam die betrokken zijn bij de stofwisseling. Zink is ondermeer nodig bij de opbouw van eiwitten, de groei en ontwikkeling van weefsel, en een goede werking van het afweer-/immuunsysteem.

Ga wel voor kwaliteit (zinkmethione) en doseer niet te hoog. Suppleer niet meer dan 100mg zink per dag (bron) en liefst onder de 50mg per dag als je het langdurig wilt gebruiken (bron). Een zeer goede vorm van zink die uitstekend wordt opgenomen is zinkmethione.

Magnesium

Magnesium is een mineraal die nodig is voor de productie van het energiemolecuul ATP, alsmede beschermende enzymen. Echter, studies tonen aan dat de meeste mensen in de Westerse wereld   niet genoeg magnesium binnenkrijgen. Dat komt omdat de inname van magnesiumrijke voedingsmiddelen zoals volle granen, spinazie, noten en bonen is afgenomen. Voedingswetenschappers schatten de dagelijkse behoefte aan magnesium op 4 mg/kg/dag. Dus een man van 80kg zou ongeveer 320mg per dag binnen moeten krijgen. Als je wilt weten of je genoeg binnenkrijgt zal je secuur je voedingsinname bij moeten houden, dit kan bijvoorbeeld met de online eetmeter.

Vooral als je gemiddeld te weinig magnesium binnenkrijgt blijkt magnesium een testosteron booster te zijn. Diverse onderzoeken laten zien dat magnesium suppletie het vrije testosteron laat stijgen. Zo liet een onderzoek zien dat het testosteron niveau toenam met maar liefst 25% bij sporters die 1 gram per dag suppleerden (bron). Een ander onderzoek laat zien dat ouderen meer spierkracht hebben als ze meer magnesium binnenkrijgen (bron). Een mogelijke verklaring voor de testosteron boostende werking van magnesium wordt gegeven in deze studie.

Het is hierbij ook belangrijk dat je de juiste vorm binnenkrijgt, niet elke vorm wordt namelijk even goed opgenomen en goedkoop blijkt dan vaak duurkoop. Uit onderzoek blijkt dat de best opneembare magnesium magnesium bisglycinaat is (bron).

Mucunu pruriens (boon extract)

Mucunu Pruriens is een vrij onbekende testosteron booster in de krachtsportwereld. Dit wil echter niet zeggen dat je deze links moet laten liggen. In een onderzoek zorgde dit supplement voor een toename van vrij testosteron van maar liefst 27% (bron). Een ander opmerkelijk voordeel van Mucuna pruriens is dat het ook  een sterke antioxidant is en een veelgebruikte humeurverbeteraar!

Mucuna pruriens is een bepaald soort boon, extracten hiervan worden als supplement verkocht. Dit komt omdat mucuna pruriens een natuurlijke bron is van het aminozuur L-dopa. L-Dopa wordt door het lichaam omgezet in de neurotransmittor dopamine. Dopamine op zijn beurt stimuleert zin in seks en aanmaak van geslachtshormonen zoals testosteron. Dit gaat via stimulatie van de hypofyse, hierbij wordt ook meteen de aanmaak van de stuurhormonen LH en FSH verhoogt. L-Dopa is niet alleen een voorloper van dopamine, maar ook voor adrenaline. Dus een verhoogde L-dopa spiegel leidt indirect ook tot een toename van adrenaline en nor-adrenaline in het bloed. Hierdoor zou mucuna pruriens ook prima ingezet kunnen worden als trainingsbooster.

Het testosteron verhogende effect van mucunu pruriens is aangetoond bij gezonde mannen, alsmede bij mannen met weinig zaadcellen in hun sperma. De hierbij gebruikte dosering was 5 gram mucunu pruriens poeder per dag. Het supplement verbeterde ook de kwaliteit en concentratie van het zaad bij deze laatste groep. Bij gezonde mannen viel er weinig te verbeteren aan hun zaad, maar werd wel de testosteronspiegel verhoogd.

Tot slot blijkt er nog een voordeel te zitten aan mucunu pruriens. Het gebruik van dit supplement leidt tot een stabiele verhoging van de L-Dopa spiegel, terwijl dit meestal niet geldt voor andere L-Dopa stimulerende supplementen of producten. De exacte werking is hiervan is nog onbekend (bron).

Mocht je Mucuna pruriens willen proberen, ga dan wel voor de hoogst mogelijke (orthomoleculaire) kwaliteit, zoals de Mucuna pruriens van Bonusan. Deze heeft een klinisch relevante dosering van 800mg per dag en wordt uitstekend opgenomen, in tegenstelling tot inferieure drogist merken.

Waarschuwing, gebruik nooit meer dan de aanbevolen dosering en niet meer dan 5 gram mucunu pruriens per dag zoals in dit onderzoek. Een te hoge dopaminespiegel kan namelijk psychoses veroorzaken. Dat kan dus ook als je je dopaminespiegel verhoogt met een natuurproduct als Mucuna pruriens (bron).

Kan je meerdere testo booster supplementen naast elkaar gebruiken?

Ja, alle hierboven genoemde testo boosters kan je zowel los, als samen met elkaar gebruiken. Als je ze samen gebruikt hebben ze een synergetisch effect op elkaar, dit wil zeggen dat ze elkaars werking versterken. In welke mate dit gebeurd is persoonsafhankelijk. Als voorbeeld:

Stel je hebt iemand met een lage testosteronspiegel, met een zink- en magnesiumtekort. Als deze persoon alle supplementen zou gebruiken, zou zijn testosteronspiegel veel harder stijgen dan bij iemand die bijvoorbeeld geen zink- en magnesiumtekort heeft.

Als je wilt weten of je een mineraaltekort hebt, kan je dit met hulp van bloedonderzoek een keer laten meten. Hiervoor moet je een afspraak maken met je huisarts.

Testosteron advies

Check eerst of je mineraal tekorten hebt

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er een aantal ingrediënten die (in de juiste klinische dosering) het testosteron merkbaar verhogen. Nu is het zo dat er geen enkele testosteron booster is die alle bovenstaande ingrediënten bevat. Dit zou ook niet verstandig zijn, het kan namelijk zo zijn dat je uit je voeding al voldoende zink of magnesium binnenkrijgt en extra suppletie op langere termijn schadelijk kan zijn. In dit kader is het beter om eerst je mineraalstatus te controleren voordat je zink of magnesium wilt suppleren, dit kan door je voeding bij te houden met bijvoorbeeld de online eetmeter. Mocht je een tekort hebben aan zink- of magnesium, dan is het verstandig die als eerste te suppleren.

Actief je lichaamseigen testosteron verhogen

Als je een lichte testosteronboost wilt ervaren en aan de ‘veilige kant’ wilt blijven, begin dan met Mucuna Pruriens, eventueel in combinatie met zink en/of magnesium suppletie. Kijk hoe dit bevalt en wil je meer effect, gebruik dan ook de Testo Booster (poeder) of Testo Unlock (capsules). Je kan deze supplementen prima naast elkaar gebruiken voor maximaal effect.

Let op!

Koop nooit testo kuurtjes waarbij je de testosteron extern inbrengt, dus via naalden of pleisters etc. Hiermee ontregel je de lichaamseigen balans wat vooral op langere termijn ongezond is en blijvende schade kan veroorzaken.

Vergelijken en kopen van de beste testo booster