Bodybuilding is een sport die erg veel vraagt van lichaam en geest. Om een massief, gespierd en groot lichaam te krijgen moet de bodybuilder non-stop bezig zijn met de juiste training en voeding. Het moet een dedicated lifestyle worden als je jezelf wilt kunnen meten met de groten der aarde. Echter, zodra het om competitie, eer en prijzengeld gaat is de verleiding vaak groot om naar de anabolen steroiden te grijpen. Vraag jezelf altijd af, is dit het uiteindelijk allemaal waard?

Natural versus steroiden bodybuilding

Als naturel bodybuilder kan je erg groot en gespierd worden, daarnaast ziet het er ook ‘natuurlijker’ uit. Alles blijft nog enigzins binnen de grenzen van het normale. Dit is echter anders bij bodybuilders die anabole steroiden gebruiken. Zij kunnen veel groter en gespierder worden dan op natuurlijke wijze mogelijk zou zijn.

Anabole steroiden zijn vaak een afgeleide van het natuurlijke hormoon testosteron. Testosteron is het meest krachtige mannelijke groeihormoon die de aanmaak van spieren stimuleert. Eigenlijk kan je dus op een makkelijke manier gespierd worden met anabolen, maar echt gezond is het niet en bijwerkingen zijn meer regel dan uitzondering.

De bijwerkingen van anabole steroiden kunnen zowel fysiek als psychisch zijn en niet altijd zichtbaar. Jarenlang steroiden gebruik kan uiteindelijk leiden tot onomkeerbare gezondheidsproblemen en zelfs sterfte.

Competitie bodybuilders kunnen eigenlijk niet zonder anabole steroiden

Wist je dat er zowel naturel bodybuilder wedstrijden worden gehouden, als ‘normale’ bodybuilder wedstrijden? De naturel categorie is simpelweg in het leven geroepen omdat als je geen anabole steroiden wilt gebruiken, je jezelf nooit kunt meten qua spieren en grootte aan degenen die dit wel doen. Oneerlijke concurrentie dus. Dit betekent tegelijk dat als je aan de reguliere bodybuilding wedstrijden mee wilt doen en kans wilt maken om te winnen, je zelf ook aan de anabolen zult moeten. Want iedereen doet het.

Als je het doet, is het altijd heel belangrijk dit onder professionele begeleiding te doen van een deskundig arts en niet zomaar zelf te gaan experimenteren. Je kan jezelf meer kwaad doen dan je denkt. Ook is het belangrijk op de juiste manier af te bouwen als je eenmaal stopt, alhoewel er meestal al blijvende gezondheidsschade is opgetreden.

Bodybuilders die te ver zijn gegaan

Het zal je niks verbazen dat veel bodybuilders die te ver zijn gegaan meestal bekende bodybuilders zijn die een of meerdere malen de Mr Olympia op hun naam hebben staan. Denk hierbij aan namen als Arnold Schwarzenegger, Phil Heath, Marcus Ruhl, Dorian Yates, Jay Cutler en Greg Kovacs, maar het zijn juist ook de iets minder bekende bodybuilders waarvan je niet hoort hoe ze aan hun einde zijn gekomen, zoals Rich Piana, Dean Wharmby, Andreas Munzer, Nasser El Sonbati,

Sommige van deze bodybuilders zijn gestorven aan hartfalen (door een vergroot hart), lever en/of nierfalen. Dit allemaal door het jarenlange gebruik van verboden middelen. Wees dus gewaarschuwd.

Onderstaande video geeft een mooie opsomming van bodybuilders die te ver zijn gegaan en waarom.

Wat gebeurd er als je stopt met steroiden?

Hieronder mooie voorbeelden als je stopt met steroiden. Hou dit altijd in je achterhoofd voordat je begint.