Buikspieroefeningen voor thuis zonder hulpmiddelen.

Basic crunch

Met de standaard crunch pak je eigenlijk maar voor een klein deel je rechte buikspieren. Een groot deel van de beweging wordt uitgevoerd door de heup flexors, vooral als je voeten op de grond staan. Er zijn betere buikspieroefeningen dan deze.

Long arm Weighted crunch

Een variatie op de basic crunch waarmee je de oefening wat zwaarder kunt maken.

Dumbbell pullover crunch

Een variant op de basic crunch waarbij je een dumbbell gebruikt. De begin positie is de dumbbell boven je en je benen gestrekt. Vervolgens crunch je benen en dumbbell naar elkaar toe.

Reverse crunch

Een zeer goede buikspieroefening waarmee je vooral de rechte buikspieren (rectus abdominis) pakt. Focus je erop dat je tijdens de crunch beweging zowel je bovenlichaam als je onderlichaam tegelijk naar elkaar toe beweegt.

Side crunch

Dezelfde startpositie als de standaard crunch, maar dan beweeg je beurtelings je elleboog kruislings naar de tegenoverliggende knie. Ook met deze oefening pak je voor een groot deel je heup flexors en is dus minder geschikt als buikspieroefening. Wel goed als afwisseling en als je al sterke buikspieren hebt.

Raised leg crunch

In tegenstelling tot de standaard crunch pak je met deze buikspieroefening wel een groot deel van je rechte buikspieren. Je houdt je benen in een hoek van 90 graden in de lucht en beweegt met je bovenlichaam richting je knieën.

Bicycle crunch

Een goede buikspieroefening voor de buitenste en binnenste schuine buikspieren. Vanuit een liggende positie de elleboog naar de tegenoverliggende knie brengen, om en om.

Cork screw crunch

De cork screw is een goede buikspieroefening voor de rechte en schuine buikspieren. Vanuit een liggende positie houdt je de benen zo gestrekt mogelijk omhoog in een hoek van 90 graden. Vanuit die positie breng je de benen naar beneden naar 1 kant en maak je een ronddraaiende beweging. Wissel beide richtingen af.

Leg raises

De leg raise is eigenlijk geen goede buikspieroefening. Je belast voornamelijk je heup flexors. Een klein deel komt maar uit de rectus abdominis. Wel goed als afwisseling en bij al sterke buikspieren. Mocht je deze oefening toch vaak uitvoeren, dan is het beter de handen onder de heup te plaatsen om het hol trekken van de rug tegen te gaan.

Cross body mountain climbers

Deze buikspieroefening is voor de gehele core strength, met de nadruk op de schuine buikspieren en rompstabiliteit. Leunend op handen en voeten met een beetje bolle rug breng je beurtelings een gebogen knie zijwaarts onder de romp door, zo ver als je kan.

Planking

Van de plank bestaan diverse uitvoeringen. De meest simpele is het volledig gestrekt houden van het lichaam op een vaste ondergrond, leunend op de ellebogen en tenen. De plank is een echte uithoudingsoefening, de rechte buikspieren worden wel wat belast, maar altijd in combinatie met andere rompstabiliserende spieren. Een getraind persoon houdt deze oefening 2-3 minuten vol. Een variatie op de plank is het om de zoveel seconden beurtelings optillen van een arm en/of been en die gestrekt te houden.

Side plank

De side plank is er voor de schuine buikspieren en voor rompstabiliteit. Ook dit is een uithoudingsoefening net als de basic plank. Let wel, van dit soort oefeningen groeien je buikspieren niet. Wel zijn deze goed voor de afwisseling en rompstabiliteit en spieruithouding.

Side plank with leg swing

Hetzelfde concept als de side plank, maar dan met extra variatie. Het bovenste been wordt opgetild en vervolgens naar voren geschopt. Houdt het been altijd boven de grond. Ook deze oefening is weer goed voor het uithoudingsvermogen en rompstabiliteit.

Side plank with twist

Variatie op de basic plank bedoeld voor de schuine buikspieren en rompstabiliteit. Vanuit een liggende, gestrekte positie de bovenste elleboog naar de grond draaien, even aantikken en weer terugdraaien naar de uitgangspositie. Behoorlijk pittig!

Chair ab exercises

Voor deze buikspieroefeningen is een stoel nodig, wat bij iedereen thuis toch wel ergens te vinden moet zijn. Dit zijn niet te zware oefeningen, waar je veel herhalingen mee kunt maken. Vooral bedoeld voor spieruithouding. Ook pak je met deze oefening deels de heup flexors. Leuk als afwisseling, maar geen core oefening.

 


Zie ook: