Wil jij weten welke buikspieroefeningen het meest effectief zijn? Dan zal je eerst moeten weten welke buikspieren we allemaal hebben.

Rectus Abdominis

De meest bekende is de Rectus Abdominis (rechte buikspier). Wanneer goed getraind en bij een laag vet% zorgt deze spiergroep voor het bekende wasbordje. De rectus abdominus zorgt met name voor het verkorten van de afstand tussen de pelvis en de ribben. Ook ondersteunt hij zijwaarste buig bewegingen en helpt bij het stabiliseren van het bovenlichaam bij beweging van armen en hoofd. Dus wil je een wasbordje? Dan zal je vooral deze spiergroep gericht moeten trainen.

Een fout die vooral beginners veel maken is dat ze buikspieroefeningen doen die vooral de heup flexors aanpakken. De heup flexor is een spiergroep die zorgt voor het verkorten van de afstand tussen been en bovenlichaam. Hiernaast zie je de heup flexors, alle spiergroepen in het rood behoren hiertoe. De heup flexors zijn dus geen buikspieren, maar ondersteunen die vaak wel. Soms nemen ze ook vrijwel de hele oefening over, dus als je denkt buikspieren te trainen, kan het zijn dat je vooral je heup flexors traint!

‘Foute’ buikspieroefeningen

Een voorbeeld van een ‘buikspier’ oefening waarmee je vooral je heup flexors traint is de volledige sit-up. Vooral als je voeten recht op de grond staan. Deze oefening kan zorgen voor een holling van de rug, wat kan lijden tot rugklachten. Deze oefening pas uitvoeren als je al sterke buikspieren hebt.

Een andere ‘foute buikspier oefening’ is die waarmee je de benen omhoog tilt vanuit een liggende (gezicht naar boven) positie. Ook dit kan leiden tot een holle rug en rugklachten. Ook deze oefening kan je beter even laten tenzij je al sterke buikspieren hebt.

Het is dus zaak zo min mogelijk de heup flexors te betrekken bij je buikspieroefeningen!

Buitenste schuine buikspieren

Aan beide zijden van de rectus abdominis liggen de musculus obliquus externus abdominis (buitenste schuine buikspier). Deze liggen boven de binnenste schuine buikspieren en zorgen samen voor rotaties van het bovenlichaam, flexie van de wervelkolom en voor extra druk zetten bij het uitademen.

Binnenste schuine buikspieren

Aan beide zijden van de rectus abdominis liggen de musculus obliquus internus abdominis (binnenste schuine buikspier). Deze liggen onder de buitenste schuine buikspier. Deze zijn samen met de buitenste schuine buikspieren verantwoordelijk voor rotaties van het bovenlichaam. Verder spelen ze een rol bij flexie van de wervelkolom en voor extra druk zetten bij het uitademen.

Dwarse buikspier

Niet zichtbaar, maar wel belangrijk is de musculus transversus abdominis (dwarse buikspier). Deze ligt als een soort corset over de ingewanden en helpt bij stabiliseren van de wervelkolom en krachtig uitademen. Deze spiergroep is moeilijk specifiek te trainen en ook niet interessant voor sporters die een wasbordje willen.

 


Zie ook: