Laatste Update: door

Cable Cross over

Cable_crossover_1.svg

Auteur afbeelding: Everkinetic

Cable crossovers kunnen een cruciale oefening zijn bij het zichtbaar maken van spier separatie in de borst. Met deze oefening leg je de nadruk op de contractie van de binnenkant van de borstspieren.

De borstspieren hebben geen binnenkant toch?

borstspier anatomie

Hoewel dit anatomisch correct is zorgen crossovers wel voor continue spanning gedurende de oefening, juist ook bij het eindpunt van de beweging waarbij vooral de binnenkant van de borstspier is aangespannen. Rond het eindpunt moet het binnenste gedeelte van de spiervezel bijna al het werk verrichten, daarom zeggen we ook wel dat je met crossovers vooral de binnenkant traint. Zoals je in het plaatje hierboven kunt zien zijn de spiervezels van de borstspieren horizontaal gepositioneerd. Als je een specifiek deel van de borstspier wilt trainen kan dit door de hoek van het uitstoten te veranderen.

Oefeningen uitvoeren met een kabel creëert hierbij de perfecte middenweg. Door het gebrek aan restrictie (in tegenstelling tot veel machines) heb je de mogelijkheid een oefening op je eigen manier en uit vrijwel elke gewenste hoek uit te voeren.

Hoe voer je de cable crossover uit?

  1. Stel het kabelstation in, dus gewenste hoogte en gewicht
  2. Ga met je rug naar het kabelstation staan en pak beide handgrepen
  3. Breng de handgrepen naast je borst waarbij je ellebogen naar achteren wijzen
  4. Doe een goede stap naar voren
  5. Duw de handgrepen 1x voor je uit totdat je armen gestrekt zijn (startpositie)
  6. Houdt je armen gestrekt terwijl je de handgrepen in een halve boog naar de zijkanten beweegt, zorg hierbij dat je op het eindpunt nog steeds spanning hebt. Dus niet teveel naar achteren bewegen en op je pezen laten rusten
  7. Breng de handgrepen weer met gestrekte armen naar de startpositie enz.

Het voordeel van het kabelstation is dat je de hoogte van de kabelhouder naar wens kunt instellen en dus ook makkelijk incline en decline cable crossovers  kunt doen. Afhankelijk van de positionering van jezelf evenals de kabels kun je de nadruk leggen op de bovenkant of onderkant van de borstspieren. Een strategie van veel krachttrainers die deze oefening uitvoeren, is het supersetten van beide methodes. Hier volgt een voorbeeld van correcte uitvoering van beide oefeningen:

Hoe implementeer je deze oefening in je training?

Deze oefening kan je enkelvoudig, of dus als superset gebruiken als een chest workout finisher. Wel raden we af deze oefening te gebruiken als een basis oefening in een chest workout. De cable crossovers leggen namelijk de nadruk op een specifieke gedeelte van de borstspieren, waardoor onvolledige en niet-effectieve groei van je gehele borstspier kan optreden als je deze te vaak doet. Compound oefeningen als een benchpress en zijn varianten zijn daarvoor een betere optie. Echter, afhankelijk van de manier waarop je borstspieren zich ontwikkelen kan het nuttig zijn deze oefening te implementeren.

Ons advies, steek je tijd en energie vooral in chest compound oefeningen zoals de chest press, incline– en decline chest press en pas de crossovers alleen toe als daar aanleiding voor is of als chest workout finisher.


Variatie: Dumbbell fly

Een oefening waarbij je ongeveer dezelfde spiergroepen pakt is de dumbbell fly. Ideaal als je geen kabelstation tot je beschikking hebt.gespierde god

Word Een Gespierde God Binnen 8 Weken

Tip! Glenn Goossens heeft een revolutionaire methode ontwikkeld die zorgt voor:
  • Explosieve spiergroei
  • Het drastisch verlagen van je vetpercentage
  • Zeer snel resultaat
Klik op de link hieronder en krijg het lichaam dat je altijd al had willen hebben. Gespierde God Risicovrij Uitproberen (100% niet goed, geld terug!)