Laatste Update: door

Veel mensen kunnen ‘s ochtends niet goed opstaan zonder koffie. Dat cafeine als oppepper werkt is al lang bekend. Maar cafeïne is enorm veelzijdig. Het leidt tot betere prestaties voor sporters en het werkt als fatburner.

Vergelijk direct fatburners op prijs/ kwaliteit en betaal niet teveel!

Cafeine voor vetverbranding

Cafeïne is een goed middel om slanker te worden. Ongeacht je lichaamsbeweging zorgt het voor een verhoogde vetverbranding. Door cafeïne produceer je namelijk meer lichaamswarmte. Dit zorgt voor een stijging van je energieverbruik. Dit blijkt ook uit een onderzoek (bron) waarin een aantal personen 24 uur lang onderzocht werd. De eerste 12 uur kregen de proefpersonen om de 2 uur 100 mg cafeïne. In deze periode verbruikten zij gemiddeld 11% meer energie dan de laatste 12 uur waarin zij geen cafeïne kregen.

Cafeine voor de training

Het is zeer effectief om cafeïne in te nemen  voor je gaat sporten. Cafeïne leidt tot betere prestaties voor zowel cardio als krachttraining, hierover volgt later meer. Daarnaast zorgt cafeïne voor het sporten ook voor meer energieverbruik. Nadat je hebt gesport verbruikt je lichaam sowieso al meer energie. Dit kun je meten  door een verhoogd zuurstofgebruik. Dit verhoogde zuurstofgebruik wordt ook wel elevated post-exercise oxygen consumption of kortweg EPOC genoemd. Uit onderzoek (bron) blijkt dat cafeïne deze EPOC na training verhoogt. De proefpersonen verbruikten door cafeïne tot wel 15% meer energie na de training. Ook zorgt cafeïne ervoor dat er meer energie uit opgeslagen vet wordt gehaald in plaats van koolhydraten. Cafeïne is dus een ideaal supplement voor vetverbranding en om af te vallen!

Afbeelding hardlopenBetere prestaties voor duursporters

Het blijkt dat cafeine zorgt voor betere prestaties voor duursporters. Er is onderzoek gedaan naar de effecten van cafeïne op een loop van 5 km (bron). Aan dit onderzoek deden zowel getrainde als ongetrainde proefpersonen mee. De getrainde lopers hadden minimaal 5 jaar ervaring, de ongetrainde proefpersonen waren recreanten. De proefpersonen namen een uur van tevoren een pil in. Ze wisten zelf niet of ze een cafeïnepil hadden of een placebo. Zowel de recreanten als de ervaren lopers liepen gemiddeld sneller na het innemen van cafeïne. Bij een ander onderzoek (bron) fietsten proefpersonen een tijdrit van 10 km. Ook hierbij zorgde cafeïne voor een betere prestatie.

Nuttig voor sprinters

Niet alleen voor duursporters is cafeïne nuttig. Het verbetert ook prestaties voor korte sprints. Uit een onderzoek onder wielrenners (bron) bleek dat zij sneller waren door cafeïne. De wielrenners deden 2 sets van 5 korte sprints. Daarna kauwden zij op kauwgom met cafeïne en deden zij opnieuw 2 sets van 5 korte sprints. Op een andere dag werd hetzelfde gedaan, maar met kauwgom zonder cafeïne. In beide gevallen presteerden de wielrenners de laatste 2 sets slechter. Dit was te verwachten door vermoeidheid. Opmerkelijk was het prestatieverschil tussen beide tests. Tijdens de test zonder cafeïne presteerden de wielrenners gemiddeld 5,8% slechter. Bij de test met cafeïne presteerden zij slechts 0,4% lager.

Effect op krachttraining

Je wordt niet spontaan sterker door vooraf aan je training cafeïne in te nemen. Maar ook op krachttraining heeft cafeïne een positieve werking. Je kan namelijk wel net die extra herhaling eruit halen! De California State University deed onderzoek onder bodybuilders (bron). Het maximale gewicht dat zij konden tillen ging niet omhoog. Wel konden ze gemiddeld 12% meer herhalingen op 60% van hun maximale gewicht doen. Ook zorgt cafeïne voor een stijging van de testosteronspiegel tijdens een intensieve training. Testosteron is het belangrijkste groeihormoon voor mannen. Tegelijkertijd verlaagt cafeïne het cortisolgehalte. Cortisol is een stresshormoon dat spieropbouw juist tegenwerkt.

Cafeine als wonderdrug

Cafeïne klinkt nu bijna als een wondermiddel. En dat is het eigenlijk ook. Cafeïne werkt prestatieverhogend, het helpt om vet te verbranden en je krijgt er een actief gevoel van. Daarnaast vermindert het gevoelens van uitputting. Wat voor sport je ook doet, cafeïne kan je prestaties zeker verbeteren. Ook zeker voor mensen die een teamsport doen kan cafeïne helpen. Om maximaal gebruik te maken van cafeïne kan je het beste een uur van te voren cafeïne in nemen.

cafeïne pillenBron van cafeïne

Waaruit je cafeïne haalt maakt in principe niet uit. Cafeïne uit thee werkt net zo goed als uit koffie of chocolade. De dosering kan de inname echter moeilijk maken. Voor een maximale prestatie is 100-200 mg cafeïne aan te raden. Dat komt neer op 2-5 koppen koffie, afhankelijk van hoe sterk de koffie is. Om zoveel cafeïne uit thee te halen moet je nog veel meer koppen thee drinken. Daarom is voor veel sporters cafeïne anhydrous de beste optie. Cafeïne anhydrous is een sterke, snel opneembare variant in pilvorm, zoals de Thermogenic fatburner van Krachtshop. Dit is gemakkelijk in te nemen en meteen in de juiste dosering.

Vergelijk aanbieders van fatburners met cafeine op prijs/ kwaliteit

Vergelijk direct fatburners op prijs/ kwaliteit en betaal niet teveel!

 

Er zijn nog geen reviews, misschien wil jij er eentje achterlaten voor een ander?