Laatste Update: door

Caseïne is het meest voorkomende eiwit in koemelk, melk bevat namelijk 80% van al het aanwezige eiwit. Caseïne wordt dus gewonnen uit koemelk tijdens de kaasbereiding.

Melk caseïne zit in de vorm van micellen. Dit zijn kleine bolletjes met een hydrofiele en hydrofobe kant, waarin eiwitten gegroepeerd zitten, dan spreken we over een grootte van 100 tot 300 micron. De 4 meest voorkomende eiwit micellen zijn Beta-CN, AlphaS1-CN, AlphaS2-CN en Kappa-CN. Net als bij wei eiwit wordt er ook veel onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van caseïne. Sommige vormen van bewerking en isolatie van caseïne maken de micellen kapot. Alle vormen van caseïne bevatten essentiële, niet-essentiële aminozuren en BCAA’s (Branched Chain Amino Acids). Caseine bevat een lager percentage BCAA’s dan wei eiwit en ook een ietwat lagere omzetting naar lichaamsweefsels. Desondanks is caseine een extreem rijke bron van hoogwaardige eiwitten, het is een volledig eiwit en bevat alle essentiele aminozuren.

Caseïne is een langzaam opneembaar eiwit

Caseïne wordt langzamer verteert en afgebroken in afzonderlijke aminozuren vergeleken met wei eiwit. Klinische studies hebben aangetoond dat de afgifte van aminozuren na inname van (micellair) caseïne langzaam en geleidelijk is. Deze mate van afgifte duurt ook nog eens over een relatief lange periode. Dit resulteert in een stabiel verhoogde aminozuur spiegel in het bloed die wel 7 uur kan duren, zie onderstaande grafiek.


De absorptie van aminozuren van micellair caseïne.

Omdat er geen scherpe aminozuur piek is zoals met wei eiwit (wei eiwit 360 μMol, caseine 250 μMol), wordt ook minder eiwit geoxideerd. Dezelfde studies lieten ook zien dat caseïne een iets lagere spiereiwit synthese kent dan wei eiwit. Echter, caseïne gaat eiwitafbraak (na o.a. intensieve training) sterk tegen. Wei eiwit heeft dit effect niet. Caseïne zorgt over het algemeen voor een grotere positieve eiwit balans en werkt antikatabool vanwege zijn eiwit sparende eigenschappen. Caseïne is een ideale eiwitvorm om te gebruiken voor het slapen gaan, of wanneer er langere tijd tussen maaltijden zit (>3 uur). Echter, caseïne is vanwege zijn langzame vertering geen ideale post-workout eiwitbron.

Wat is het beste inname moment voor caseine?

Dankzij deze eigenschappen is caseine populair bij kracht atleten. Waarbij wei isolaat of –hydrolisaat vaak in de ochtend of na training wordt genomen voor een snelle voorziening van bouwstoffen, wordt caseïne meestal gebruikt om het lichaam (zolang) mogelijk in een anabole staat te houden. Ideaal dus voor mensen op dieet of voor spiergroei tijdens de nachtrust.

Ter info, de beste post workout eiwitten zijn wei eiwit hydrolisaat, BCAA’s en wei eiwit isolaat, deze worden (heel) snel opgenomen na inname. Ook prima, maar iets minder vergeleken met de vorigen is wei eiwit concentraat.

Biologische waarde caseine

Caseine eiwit heeft een lagere biologische waarde dan wei eiwit. Deze bedraagt ongeveer 77. Ter vergelijking, wei eiwit heeft een biologische waarde van 104 en kippe ei van 100.

Wat is het verschil met micellar caseine?

Micellar caseïne is de niet gedenatureerde vorm van geïsoleerd caseïne eiwit. In deze vorm zijn de kwetsbare micellen behouden gebleven, vaak door een niet chemisch filtratie proces. Deze vorm van caseïne heeft het hoogste percentage actieve eiwit fracties, zoals glyco-macropeptiden en casomorfinen. Micellair caseïne bestaat voor 85-92% uit eiwit, met erg lage gehalten aan vet en lactose. Micellar caseïne vormt een prop/ kluwen (een zogenaamde wrongel) in de maag waardoor het erg langzaam verteerd wordt, dit kan wel 7 uur duren. Micellair caseïne is de duurste vorm van caseïne die verkrijgbaar is. Het mixt ook slecht en heeft een bijsmaak. Indien micellar caseine wordt toegepast in een eiwitblend, dan dient het aandeel micellar caseine tenminste 50% te zijn voor het optreden van de vertraagde aminozuurafgifte.

Concluderend kan je als supplement beter kiezen voor de Micellar caseine dan het normale caseine eiwit.

Waar kan je micellar caseine het beste kopen?

Micellar caseine

Hoewel er veel (online) aanbieders zijn van micellar caseine zal je vinden dat de beste prijs/ kwaliteit de Micellar caseine van Krachtshop is. Dit blijkt ook uit de vergelijkingstabel voor eiwitten.

Meer info of kopen Micellar caseine

 

Naar het overzichtsartikel Eiwit en Krachttraining.

Meer informatie?

Het zelf uitzoeken welke producten nou wel echt werken en welke niet is bijna onbegonnen werk. Vertrouw in dit opzicht op de onafhankelijke mensen die dit voor jou hebben uitgezocht, zoals William Llewellyn. William Llewellyn is iemand die al decennia in deze sportsupplementen wereld zit, veel zelf heeft geprobeerd en auteur is van een paar hele goede boeken op dat gebied. De teksten en adviezen die in dit artikel en deze categorie gegeven worden zijn voor een groot deel afkomstig van zijn laatste boek: William Llewellyn’s Sport Supplement Guide. Het is niet mogelijk dit boek in Nederland te bestellen, maar wel via Amazon, via onderstaande link:

Molecular Nutrition Supplement Reference Guide One Book

 

Er zijn nog geen reviews, misschien wil jij er eentje achterlaten voor een ander?