Spotten in krachttraining betekent dat je iemand ondersteunt bij het verplaatsen van een gewicht tijdens de uitvoering van een oefening. Het gaat hierbij vrijwel altijd om de concentrische beweging en meestal zijn de gebruikte gewichten dusdanig zwaar dat de gespotte persoon deze maar een beperkt aantal keer zelf kan liften. 

Correct spotten

Bij correct spotten gaat het om de volgende zaken:

  1. Zorg ten alle tijde voor een veilige omgeving voor jezelf als je partner. Dus er mogen bijvoorbeeld geen rondslingerende fitness materialen in de buurt liggen waarover je kan struikelen. Ook zorg je ervoor dat de halterschijven goed bevestigd zijn met een klem. Dat soort dingen.
  2. Voordat de oefening begint communiceer je duidelijk met je partner hoe hij of zij het liefst gespot wilt worden. Dus wat is het verwachte aantal herhalingen die zelf nog uitgevoerd kunnen worden? Hoeveel ondersteuning verwacht de partner? Zijn er blessures bij de partner of spotter waar rekening mee gehouden moet worden? En spreek een woord of zin af als de partner wilt dat je hem meteen ondersteunt en het gewicht overneemt. Dit laatste kan als er iets onverwachts gebeurd zoals plotselinge pijn.
  3. Als spotter moet je goed opletten een correcte houding aan te nemen. Omdat het vaak om zware gewichten gaat. Dus til altijd vanuit je benen met rechte rug en aangespannen core en buikspieren.
  4. Help de partner bij het optillen of instellen van een goede beginsituatie. Eenmaal in stabiele positie laat je het gewicht rustig los en kan de partner aan zijn oefening beginnen.
  5. Meestal kan de partner zelf een aantal herhalingen maken en kijk je alleen toe. Echter, zodra het punt van spierfalen nadert grijp je in. Je zorgt dat je klaar staat om te ondersteunen bij de oefening. Dus je handen gaan naar de juiste plek om te ondersteunen en je neemt een actieve houding aan die meebeweegt met de oefening zodat je elk moment meer kracht kunt geven ter ondersteuning
  6. Heel belangrijk, help zo min mogelijk! Je partner moet zoveel mogelijk kracht leveren, het heeft geen zin voor je partner als jij veel van de oefening overneemt. Dus ondersteun alleen het je partner echt niet meer lukt en ondersteun dus zo min mogelijk. Ook al gaat de uitvoering van de oefening heel langzaam en wordt het gewicht bijna niet meer verplaatst! Je laat je partner dus zo hard mogelijk werken.
  7. Alleen als je partner zelf aangeeft dat je het gewicht mag overnemen doe je dit meteen en zonder twijfel. Of als jij dingen ziet of merkt die de situatie potentieel onveilig kunnen maken.

Hieronder een interessante video hoe je correct spot bij een aantal oefeningen en ook hoe het mis kan gaan als je dit niet doet!

Spotten bij negatief trainen

Negatief trainen houdt in dat je enkele procenten boven het gewicht gaat zitten waar je maximaal 1 herhaling kunt maken, en je vervolgens concentreert op een langzaam teruggaande beweging. Negatief trainen kan je in principe bij elke oefening toepassen. Bekijk ook ons artikel over negatief trainen om te zien waarom je deze techniek toepast en hoe je het correct uitvoert.

Als je negatief wilt trainen heb je vrijwel altijd een spotter nodig. Je wilt namelijk trainen met een gewicht boven je 1RM of je wilt meer herhalingen uitvoeren dan je zelf nog kunt met je concentrische fase. De spotter helpt je dus met het terug in de startpositie brengen van het gewicht. Jij kunt vervolgens het gewicht weer langzaam (in ongeveer 3 seconden) laten zakken. De spotter helpt je vervolgens opnieuw. Dit doe je net zolang je kunt of wilt.

Negatief trainen is ontzettend positief voor hypertrofie, zelfs nog belangrijker dan concentrisch trainen.