Bij basic crunches train je de rechte buikspieren, bij side crunches de obliques. Crunches zijn een basis oefening voor de core en daarom nuttig, vooral als je een zittend beroep hebt. Bij de basic crunch is het echter wel lastig om te trainen met zware gewichten, verwacht daarom niet met de crunch een sixpack te kunnen kweken (daar is meer voor nodig).

Basic crunch

Bij de basic crunch lig je met je rug op de mat. Hierbij zorg je dat je onderrug ook connectie houdt met de mat (dus geen holle rug). Handen achter het hoofd en kin richting de borst. Trek niet aan je nek! Zorg dat je buikspieren al het werk doen tijdens het opkomen. Bij de basic crunch hoef je ook echt niet ontzettend ver richting je knieen te bewegen, een klein stukje is al voldoende, mits je ook echt voelt dat alle kracht uit je buikspieren komen.

Hieronder een uitstekende instructievideo waarin de basic crunch tot in detail wordt uitgelegd. Na deze video doe je het nooit meer verkeerd!

Side crunch

Er bestaan vele buikspieroefeningen die je met dumbells kunt uitvoeren. Een zeer simpele en effectieve is de side crunch met gewicht. Deze is uit te voeren door recht omhoog te komen, of door schuin in te draaien. Bij de eerste variant moeten de voeten wellicht ergens ondergeklemd worden, bij de tweede variant is dit niet nodig. Let wel, bij deze oefening pak je ook voor een groot deel de heup flexors, dus niet ideaal om dat wasbordje te kweken. Wel goed als afwisseling en als je al sterke buikspieren hebt.

 


Zie ook: