300, wie kent de film niet? 300 moedige Spartanen die het opnemen tegen een overmacht aan Perzen. Het eerste wat je opvalt als je de film ziet zijn de hemels gespierde lichamen van die Spartanen. Photoshop! Is het eerste wat je denkt. Maar de werkelijk is anders, deze mannen hebben dit maar op een manier voor elkaar gekregen, door kei- en keihard te trainen onder de zielende begeleiding van crossfittrainer Mark Twight.

De originele 300 training

De totale trainingsperiode van de 300 acteurs was tussen de 8 en 12 weken. De ene acteur kwam getrainder binnen dan de ander. Sommige hadden kilo’s overgewicht, anderen kwamen al fit en gespierd binnen. Dus liet Mark Twight iedere acteur op een ander niveau beginnen. Ze moesten 5 maal in de week, 90 tot 120 minuten achter elkaar trainen, daarnaast kregen ze nog 4 tot 6 uur gevechtstraining. Qua voedsel kregen ze net genoeg om volledig hersteld te zijn voor hun volgende workout, maar niet meer!

Globaal gezien begonnen de acteurs met algemene oefeningen, kettlebells, medicijnballen en gangbare gewichten. De volgende trainingsmethoden werden afwisselend ingezet:

 • high intensity circuit training
 • hele zware gewichten een maar een paar reps doen
 • serie miniworkouts die uiteindelijk resulteerde in een ‘interessante’ hoeveelheid verzet totaalgewicht en werkvolume
 • Zware intervaltraining op de roeimachine
 • Geblindoekt balansoefeningen en krachtoefeningen doen

Hier zat een opbouw en variatie in. Al snel kregen ze ook allerlei ‘strongman’ oefeningen zoals deadliften, squats, werpoefeningen en tractorbandflippen. Ook werd om de zoveel tijd een zogenaamde ‘punishment day’ ingelast. Een trainingsdag die alleen tot doel had de acteur zowel lichamelijk als mentaal helemaal te breken…

‘300 test’

Het sluitstuk van deze maandenlange afbeulsessies was de ‘300 test’. Een soort afsluitend examen waarbij er in totaal 300 reps gemaakt moesten worden van uiteenlopende oefeningen. Dit examen bestond uit:

 • 25 pull-ups
 • 50 deadlifts met 60kg
 • 50 push-ups
 • 50 box jumps op een kist van 61cm hoog
 • 50 “floor wipers” (een core en schouder oefening met 60kg)
 • 50 “clean and press” met 16kg
 • 25 pull-ups

Totaal dus 300 reps, zonder rust tussen de oefeningen. De eindscore wordt bepaald door te meten hoe lang je er in totaal over doet.

Uiteindelijk deed ongeveer de helft van de trainende acteurs de 300 test. Er was er slechts eentje die de test doorstond, Andrew Pleavin, de man die Daxos speelt (de leider van de Arcadians). Hij volbracht de test binnen de 20 minuten (18 minuten en 11 seconden).

Begin niet zomaar aan de 300 test

De originele 300 training is niet iets wat je ‘zomaar’ even doet. Voor ongeoefende mensen is het zelfs gevaarlijk! Zelfs meer ervaren krachtsporters zullen deze test niet redden. Dit is slechts weggelegd voor een enkeling, zoals Andrew Pleavin. Een beginner die dit toch probeert, kan er zelfs van doodgaan volgens bepaalde artsen zoals William J. Kraemer (PhD, professor of kinesiology at the University of Connecticut in Storrs).

De afbraak van spierweefsel kan zo heftig zijn, dat er toxische niveau’s bereikt worden voor de nieren. Ook als je hartproblemen hebt, of niet medisch gekeurd bent, kan je grote problemen krijgen met deze workout. Het is gewoon te extreem voor de gemiddelde persoon volgens Kraemer.

Beginners doen er verstandig aan rustig op te bouwen en indien nodig een personal trainer in te huren, al is het maar voor een paar trainingen. Hij kan je precies de juiste trainingstechnieken uitleggen, zodat je minder kans hebt op blessures.

Advies van Krachttraining.net

Voor het uiteindelijk kunnen uitvoeren van de ‘300 test’ is maandenlange, zoniet jarenlange training noodzakelijk. De meeste mensen hebben gewoonweg niet de tijd zich aan zo’n 5 daags trainingsregime te houden en daarnaast is er vaak geen begeleiding aanwezig zoals die van  Mark Twight. Gelukkig zijn er op internet wel vele  variaties te vinden op de 300 training. Variaties die zeker ook zeer uitdagend kunnen zijn! Ons advies, bekijk een paar variaties en voeg een aantal toe aan je trainings repetoire.

Een uitdagende 300 training instructiefilm vindt je hieronder.

KrachtAlert

De nieuwste berichten omtrent fitness, gezondheid en training ontvangen in je inbox? Ga dan naar KrachtAlert.