Bijna iedereen weet dat onze spieren zijn gemaakt van eiwit. Eiwit is een belangrijk deel van elke cel in ons lichaam. Net als water maakt eiwit een groot deel uit van ons lichaam. Zelfs onze nagels en haren zijn grotendeels gemaakt van eiwit.

Ons lichaam gebruikt eiwit om het weefsel te maken en herstellen dat wordt gebruikt om enzymen, hormonen en andere lichaamseigen stoffen te maken. Eiwit is een belangrijke bouwsteen, niet alleen voor spieren maar ook voor botten, kraakbeen, huid en bloed. Je zal inmiddels wel begrijpen dat wanneer je niet genoeg eiwit binnenkrijgt je geen spieren kunt bouwen. Zo simpel is het nu eenmaal.

Eiwitten worden gebruikt in bepaalde volgorde

Je moet je lichaam de brandstof geven die het nodig heeft om spieren op te bouwen. Je lichaam gebruikt eiwit voor zoveel andere belangrijkere levensfuncties in het lichaam…. het laatste wat het ermee wil doen is spieren opbouwen. Je kan dus maar beter zorgen dat je genoeg eiwit binnenkrijgt, zodat er na je harde werk in de sportschool nog genoeg eiwit over is om je spieren te laten groeien.

Hoe vaak en hoeveel eiwit per dag?

Uiteraard is het belangrijk dat je goed traint, je spieren groeien niet vanzelf. Wanneer je dit doet is het aan te raden om te zorgen dat je per dag 2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht binnenkrijgt. Iemand van 80 kg zit dus goed met zo’n 160 gram eiwit/ dag.

Eiwit hoopt zich niet op in je lichaam dus het is aan te raden om je eiwitinname over de dag te verspreiden om effectief spieren op te kunnen bouwen. Ons advies is daarom zes kleine maaltijden per dag te nuttigen in plaats van de drie grote traditionele maaltijden en ervoor te zorgen dat je een goede kwaliteit eiwitbron hebt.

De beste eiwitbronnen

De eiwitten die het best geabsorbeerd worden door het lichaam hebben een hoge biologische waarde (BW). De BW wordt aangehouden om te bepalen welk percentage eiwit opgenomen wordt door het lichaam. De BW zegt dus eigenlijk hoe goed de eiwitbron is. De beste eiwitbronnen zijn de dierlijke bronnen zoals vlees, vis, eieren en melk.

 

Hieronder een lijst met de verschillende eiwitbronnen en hun BW

 

Eiwit bron Biologische waarde
Whey eiwit 104*
Eieren 96
Vis 84
Kip / kalkoen 79
Mager vlees 69
Koeienmelk 60
Zilvervliesrijst 59
Bruine rijst 57
Witte rijst 56
Pinda’s 55
Erwten 55
Volkoren 49
Sojabonen 47
Mais 36
Bonen 34
Aardappelen 34

 

Kippe-ei eiwit werd vroeger altijd gezien als eiwit met de hoogste biologische waarde. Na de ‘uitvinding’ van whey eiwit bleek deze nog hoger te zijn. Als je whey eiwit overigens concentreert kan je zelfs een biologische waarde halen van 150 a 160. Dit komt door de grote aanwezigheid van vertakte aminozuren zoals valine, leucine en isoleucine. Voor een uitgebreider overzicht en meer informatie heeft Krachttraining.net in een eerder artikel ook een lijst opgesteld met (goedkope) eiwitbronnen inclusief prijs/ kwaliteit vergelijker. Hieruit blijkt dat whey eiwit in supplementvorm altijd het meeste waar geeft voor uw geld.

Hulpmiddel: voldoende eiwit halen uit voedsel

Naast het gebruik van whey eiwit is het zeker mogelijk voldoende eiwit uit voedsel te kunnen halen. Zoals gezegd is het belangrijk om verspreid over de hele dag genoeg eiwit binnen te krijgen. Wanneer je hier moeite mee hebt of moeite hebt met het samenstellen van je gerechten kun je denken aan het laten maken van een voedingsschema of het kopen van een goed receptenboek. Zie bijvoorbeeld het eiwitrijke recepten kookpakket. Dit is een kookpakket wat speciaal gemaakt is voor krachtsporters. Het bestaat uit gevarieerde, eiwitrijke recepten van natuurlijke bron en beschikt over recepten voor de hele dag. Een aanrader wat ons betreft.

eiwitrijkerecepten2

 

Meer info!

Dit artikel beschrijft globaal wat eiwitten voor u kunnen betekenen. Wilt u (veel) meer weten over eiwitten en krachttraining? Ga dan naar Eiwit en krachttraining.