Wat is de beste trainingsmethode voor spieropbouw en waarom? Als jij voor maximale spiergroei gaat, dan is er maar 1 trainingsmethode waar jij je aan moet houden. De rest werkt minder goed.

De beste trainingsmethode voor spieropbouw

Allereerst, er is een groot verschil tussen beginnende en gevorderde krachtsporters in hoe snel ze spiermassa kunnen opbouwen. Het is belangrijk dit onderscheid te kennen.

Bestaat er wel een beste trainingsmethode voor ‘beginnende krachtsporters’?

Als je net begint met krachttraining, dan maakt het weinig uit op welke manier je traint voor het laten groeien van je spieren. Voor beginners geldt namelijk dat ze heel makkelijk veel spieren kunnen opbouwen. Ook al train je dus niet goed of optimaal, eet je niet perfect en doe je veel dingen fout, nog steeds zal je na een paar maanden zwoegen in de gym aardig resultaat kunnen (laten) zien. Echter, des te langer je doorgaat met trainen, des te lastiger spiergroei zal worden. Logisch, want je hebt een genetische limiet voor hoeveel spiermassa je kunt aanzetten en hoe groter en meer spieren je krijgt, des te dichter je die nadert. Ofwel, als je ook na de beginnersfase meer spieren wilt opbouwen, dan zal je er steeds harder voor moeten werken.

De beste trainingsmethode voor spiergroei voor de gevorderde krachtsporter

Als we het hebben over de meest effectieve trainingsmethode voor spiergroei, dan hebben we het zonder twijfel over progressieve overbelasting. Ofwel, het continue verzwaren van de gewichten waarmee je traint, iedere training opnieuw. Mits je je lichaam de juiste nutrienten en voldoende rust geeft, is dit de beste trainingsmethode.

Dus vergeet alle fancy trainingsmethoden waarover je leest in de bladen, zoals spierverwarring, high rep training of time under tension. Dit zijn trainingsmethoden die vast hun nut hebben voor specifieke trainingsdoelen, maar niet als je doel maximale spiergroei is.

Waarom werkt progressieve overbelasting zo goed?

Voornamelijk omdat je met progressieve overbelasting steeds opnieuw zorgt voor spierschade. Het lichaam wil dit herstellen en liefst de spiervezels iets groter en sterker maken voor de volgende belasting van dezelfde orde. Dit proces van herstel en spiergroei noemen we supercompensatie.

Besef goed dat supercompensatie alleen optreedt bij voldoende inname van energie, nutrienten en eiwitten. Daarnaast moet je het lichaam ook voldoende rust geven om te herstellen. Tevaak achter elkaar trainen is dus niet goed. Je moet je trainingen afstemmen op elkaar en timen voor optimaal resultaat.

Door progressieve overbelasting wordt je dus steeds sterker. Andersom kan je ook zeggen, als je sterker wordt bouw je meer spieren op. Beiden leiden tot hetzelfde resultaat, een mooi, gespierd lichaam!