Van diabetes type 2 denkt men vaak dat deze ziekte chronisch is en met het verstrijken van de jaren alleen maar verergert. Heb je het eenmaal dan heb je pech is de algemene opvatting. Dit blijkt echter niet zo te zijn. Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat je diabetes type 2 kunt omkeren. Dit kan je doen door aanpassingen in het voedingspatroon te maken. Ga je daarnaast fitnessen, dan kom je er nog sneller vanaf. Hou dit een paar weken vol en je zal merken dat de klachten vrijwel geheel zullen verdwijnen!

In dit artikel zullen we uiteenzetten hoe je diabetes type 2 kunt omkeren en kan voorkomen dat je te maken krijgt met allerlei vervelende complicaties welke bij diabetes horen.

Het ontstaan van diabetes type 2

diabetes type 2 omkeren

Diabetes type 2 ontstaat door het eten van verkeerde voeding en met voeding is diabetes type 2 dan ook weer om te keren. Diabetes type 2 ontstaat door insulineresistentie. Dit betekent dat het lichaam niet goed meer op insuline reageert. Dit is het gevolg van jarenlang eten van (teveel) suikers en geraffineerde koolhydraten.

Omdat het lichaam niet goed op insuline reageert kan glucose niet goed meer uit het bloed worden opgenomen. Hierdoor wordt de bloedglucose te hoog gaat het lichaam extra insuline aanmaken. Op een gegeven moment raakt de alvleesklier uitgeput van het continue op hoog niveau aanmaken van extra insuline. We spreken dan van diabetes type 2. De bloedglucose is dan chronisch te hoog wat allerlei complicaties veroorzaakt. Op dit punt moet je dus zelf insuline bijspuiten.

Overigens spreken medici ook over prediabetes, dit is de fase voorafgaand aan diabetes. Veel mensen zijn prediabeet zonder dat ze het zelf doorhebben. Worden de slechte leefstijlgewoonten onverminderd doorgezet, dan ga je over van prediabeet naar diabeet. Leefstijlgewoonten welke de kans op diabetes type 2 verhogen zijn roken, weinig beweging en drank.

Stappenplan voor het omkeren van diabetes type 2

Door de juiste stappen te nemen kan je diabetes type 2 omkeren. Je bent er dan zo goed als vanaf! Je moet er echter wel bewust van zijn dat ook dit proces omkeerbaar is. Dus als je weer vervalt in oude ongezonde gewoonten komt de diabetes type 2 ook weer terug.

Heb je diabetes type 2 omgekeerd, dan zal het voor de meeste mensen mogelijk zijn om te stoppen met medicijnen. Dit zal je wel altijd in overleg met de behandeld arts moeten doen. Deze kan aan de hand van je bloedwaarden beoordelen of dit al verantwoord en mogelijk is.

Hieronder het stappenplan om je diabetes type 2 om te keren.

Stap 1: eet koolhydraatarm

koolhydraat arme salade

Koolhydraten worden door je lichaam omgezet in glucose waarna deze worden afgegeven aan het bloed. Hierdoor stijgt de bloedglucose. Het zal je wellicht dan ook niet verbazen dat diabetici baat hebben bij een koolhydraatarm dieet of koolhydraatarme leefstijl.

Door minder koolhydraten te eten belast je de alvleesklier minder voor de productie van insuline. Hierdoor krijgt de alvleesklier gelegenheid om te herstellen.

Het nut van koolhydraatarme diëten bij diabetes type 2 is in vele studies aangetoond. Koolhydraatarm eten betekend wel dat er meer vetten en eiwitten gegeten dienen te worden. Je kunt niet zomaar een macronutriënt schrappen zonder deze door een andere te vervangen. Voor sommige mensen zal het eng zijn om meer vet te gaan eten. We hebben tenslotte geleerd dat vet slecht voor ons is. Nieuwe wetenschappelijke inzichten leren ons echter dat vetten niet slecht voor ons zijn maar dat we ze juist nodig hebben om gezond te blijven. Het zijn de geraffineerde koolhydraten, suikers en transvetten welke slecht zijn voor onze gezondheid (cholesterol, hart- en bloedvaten).

Door een koolhydraatarm dieet te gaan volgen zal je tevens gewicht gaan verliezen. En een gezond gewicht is een voorwaarde om diabetes type 2 te kunnen omkeren. Bij het merendeel van de mensen met diabetes type 2 is de lever vervet. Een (niet alcoholisch) vervette lever maakt je lichaam minder gevoelig voor insuline. Dit is overigens ook vaak het geval bij mensen welke er niet uitzien alsof ze overgewicht hebben. Zij kunnen wel te veel visceraal vet hebben. Dit is het vet wat om de organen heen gevormd is. Artsen kijken om deze reden ook vaak naar de taille in plaats van het gewicht van patiënten.

Krachttraining.net heeft training- en voedingsschema’s opgesteld speciaal voor afvallen. Hierbij kan je kiezen hoevaak per week je traint en wat je fitness ervaring is. De voedingsschema’s zijn gebaseerd op het cyclisch ketogeen dieet, ofwel koolhydraatarm. Met deze schema’s heb je het perfecte hulpmiddel om van je diabetes type 2 af te komen en als bonus verantwoord (doch redelijk snel) af te vallen. De training is een combinatie van cardio, HIIT en krachttraining, dit blijkt in de praktijk het meest effectief. In dit schema genoeg uitleg, voorbeelden van training en menu’s etc.

Bekijk alle afvallen schema’s

Stap 2: de juiste vetten

zalm

Indien je koolhydraatarm gaat eten zal je om dit te compenseren meer vetzuren moeten gaan eten. Het type vetzuren is daarbij erg belangrijk. Omega 3 is het type vetzuur welke het beste voor je is. Omega 3 vetzuren hebben allerlei gezondheidsvoordelen waaronder het verminderen van ontstekingen, artrose, afvallen, droge huid, natuurlijke zonnebrand en meer.

Omega 6 vetzuren zijn het type vetzuren waarmee je uit moet kijken. Omega 6 vetzuren zijn op zich zelf wel gezond maar omdat de verhouding tussen omega 6 en omega 3 vetzuren scheef is veroorzaken ze juist ontstekingen. Een goede verhouding tussen omega 6 en 3 is 1:1 terwijl dit met onze westerse dieet vaak 20:1 is. Overigens blijken voor bepaalde aandoeningen weer andere verhoudingen meer geschikt te zijn, lees dit artikel voor wat verdieping.

Je zal daarom plantaardige oliën zoals zonnebloemolie moeten vermijden omdat deze hoofdzakelijk uit omega 6 vetzuren bestaan. In margarines zitten ook veel omega 6 vetzuren. Uitzondering is olijfolie. Deze is rijk aan omega 3 en bevat antioxidanten welke hart- en bloedvaten beschermen. Voeg bijvoorbeeld wat extra olijfolie toe aan salades. Pas wel op met bakken of verhitten van olijfolie, want de meeste soorten olijfoliën zijn daar niet voor geschikt!

opti3-omega-3-100-vegetarisch-60-capsulesDe beste bron van omega 3 vetzuren zijn vette vissoorten zoals zalm, makreel, haring en sardientjes. Andere goede bronnen van omega 3 zijn noten en avocado’s. Lukt het je niet voldoende omega-3 uit je voeding te halen, dan is suppletie zeer aan te raden. Omega 3 is simpelweg te belangrijk en gezond voor je lichaam, deze vetzuren wil je echt niet missen… Kies hierbij dan wel voor kwaliteit, vaak iets duurder maar je krijgt geen rommel of bedorven vetten. Zo is de Opti3 omega 3 een zeer goed omega-3 product. Het is zeer zuiver, hoog in DHA en EPA (de twee omega 3 vetzuren) en wordt gewonnen uit algen in plaats van vissen. Dus hiermee ondersteun je ook een gezond milieu.

Meer info Opti3 Omega 3

Stap 3: eet eiwitten

Het mooie van eiwitten is dat ze je een voldaan gevoel geven en maar een zeer beperkte invloed hebben op de bloedglucose.

Eiwitten zijn moeilijk te verteren voor het lichaam waardoor eiwitrijk voedsel langer in de maag blijft. Hierdoor heb je langer na de maaltijd een voldaan gevoel waardoor je tussen de maaltijden door minder snel behoefte zult hebben om iets te gaan eten.

Eieren zijn bij uitstek een goede bron van eiwitten. Eieren blijken voor mensen met diabetes type 2 erg goed te zijn. Ze verbeteren namelijk de insuline gevoeligheid en ze verminderen ontstekingen. En vergeet dat eieren cholesterol verhogend zijn. Dit is ook achterhaald. Eieren bevatten weliswaar cholesterol maar dit heeft geen invloed op het cholesterol in je bloed. Het slechte LDL cholesterol in je bloed wordt door je lichaam aangemaakt als reactie op ontstekingen in je lichaam.

Griekse yoghurt is ook een goede eiwitbron en ook deze eiwitbron is gunstig voor mensen met diabetes. Het verbeterd namelijk de bloedglucose. Uit onderzoek blijkt tevens dat mensen met diabetes type 2 beter instaat zijn om af te vallen als zij Griekse yoghurt in hun dieet opnemen. Belangrijk hierbij is dat er gebruik gemaakt wordt van echte Griekse yoghurt en niet van yoghurt Griekse stijl. De yoghurt Griekse stijl is veel minder rijk aan eiwitten.

Micellar caseine 1kg neutraal webEen andere goede methode die makkelijk en praktisch is, is het gebruik van eiwitshakes. Je hebt hiermee meteen de juiste eiwitten, het is makkelijk te bereiden en eiwitshakes vullen goed. Niet voor niets worden eiwitshakes ook veel gebruikt door mensen op dieet. Het maakt het veel makkelijker om koolhydraatarm te eten. Als je voor een eiwitshake kiest, neem er een die micellar caseïne bevat of nog beter, die volledig uit micellar caseïne bestaat. Micellar caseïne is namelijk een whey eiwit met de grootste eiwitstructuren, waardoor de afbraak in de maag langer duurt dan bij de andere whey eiwit varianten. Door de langzamere afbraak heb je langer een vol gevoel en daarnaast is micellar caseïne het meest antikatabool (spierbeschermend) van alle eiwitten.

Meer informatie over micellar caseine

 

Stap 4: doe krachttraining

krachttraining tegen diabetes

Ok, u hoeft echt niet als een hulk te trainen zoals de man in het plaatje hierboven om diabetes tegen te gaan, maar het gaat om het punt. Heeft u namelijk ooit wel eens een krachtsporter gezien met diabetes type 2? Dat kan ook haast niet, volgens onderzoekers van de University of California. Zij onderzochten de wisselwerking tussen spiermassa en insuline receptoren. Hoe gevoeliger deze receptoren, hoe kleiner de kans op diabetes.

De onderzoekers vonden dat hoe hoger het percentage spiermassa ten opzichte van je totale lichaamsgewicht, hoe gevoeliger de insuline receptoren zijn. Ergens wel logisch als je bedenkt dat insuline een krachtig groeihormoon is die zorg moet dragen voor het transport van glucose naar de lichaamscellen en met name spiercellen. Hoe gevoeliger deze receptoren, hoe efficiënter en sneller de energievoorraden in je spieren weer zijn ‘opgeladen’. Overigens blijkt krachttraining in combinatie met creatine nog beter te werken (bron).

Krachttraining voorkomt hiermee niet alleen diabetes of prediabetes, het heeft ook nut voor mensen die al diabetes type 2 hebben. Dankzij krachttraining worden de insulinereceptoren weer gevoeliger. Er zijn al genoeg gevallen bekend van mensen met diabetes type 2 die volledig konden stoppen met het spuiten van insuline na het volgen van een gedegen krachttraining programma. Wel is het van belang ook de juiste voeding te eten, zoals hierboven uitgelegd.

Ook een onderzoek gepubliceerd in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift JAMA stelt dat diabetes patiënten baat hebben bij krachttraining in combinatie met cardio. Aan dit onderzoek deden 260 diabetes type 2 patienten (ouderdomsdiabetes) mee. Ze kregen een krachtsport-, duursport of combiprogramma. Bij de groep die het combiprogramma deed daalde de bloedsuiker spiegel, bij de andere groepen niet significant. Volgens dit onderzoek kan je dus het beste je sportsessie beginnen met 20 minuten vrij intensieve cardio, gevolgd door krachttraining.

Dus nogmaals, wil je diabetes type 2 omkeren, volg dan een goed voedings- en trainingsprogramma!

Bekijk de afvallen schema’s van Krachttraining.net

Stap 5: gebruik de juiste kruiden en voedingssupplementen

kruiden tegen diabates

Hieronder een lijst van kruiden en voedingssupplementen die jou kunnen helpen bij het omkeren van diabetes type 2. Het belangrijkste is natuurlijk wel het aanpassen van je voeding en de juiste training. Maar met deze kruiden en voedingssupplementen kan je het proces wel versnellen en vergemakkelijken. Let op, overleg altijd eerst met je arts voordat je een kruid of supplement wilt inzetten.

Curcumine

Curcumine is een stof die o.a. in kerriepoeder zit, je kunt het ook los kopen in de supermarkt als curcumine poeder. Uit recent onderzoek blijkt dat curcumine erg positieve eigenschappen heeft bij het voorkomen en behandelen van diabetes type 2 (bron).

Corosolzuur

Corosolzuur is een plantaardig eiwit gewonnen uit de Banababoom. Het wordt al langere tijd gebruikt om het bloedglucose te reguleren.

Uit een groot aantal onderzoeken blijkt dat het dagelijks innemen van corosolzuur het bloedsuiker flink kan verminderen. Goed om te weten voor mensen die op het randje zitten om insuline te moeten spuiten. Door corosolzuur kan je het wellicht nog uitstellen (uiteraard is omkeren van diabetes type 2 beter..). Ook kan je corosolzuur dus preventief inzetten.

Kaneel

Onderzoek toont aan dat kaneel zorgt voor een grotere opname van glucose in spiercellen. Dit is niet alleen gunstig voor diabetes patiënten, maar ook voor bijvoorbeeld sporters die langdurig moeten presteren (bron)

Fenegriek

Fenegriek is een zaadje die veel in de meer exotische keukens wordt gebruikt. Er is ondertussen veel onderzoek gedaan waaruit blijkt dat dit zaadje meerdere positieve eigenschappen heeft. Zo blijkt dat extracten van de zaadjes  het uithoudingsvermogen vergroten en de vetverbranding stimuleren (bron). Fenegriek lijkt ook te insuline gevoeligheid te verhogen, wat gunstig is voor diabetes type 2 patiënten.

Vitamine C supplement

Vitamine C blijkt de insuline gevoeligheid te verbeteren (bron). Dit is gunstig voor diabetes type 2. Vitamine c zit in veel groenten en fruit, maar voor een merkbaar effect moet je zeker 1000mg per dag binnenkrijgen. Dit haal je normaal niet uit je dagelijkse voeding. Suppletie is daarom aan te bevelen.

Meer informatie over vitamine C

 

Creatine supplement

Creatine monohydraat webZoals u misschien hierboven al heeft kunnen lezen helpt de combinatie krachttraining + creatine zelfs nog beter dan alleen krachttraining (bron). Deze combinatie verlaagt de glucosespiegel, en de schade die diabetes aanricht in de ooglens, de nieren en het cardiovasculaire systeem. Als u creatine wilt nemen moet u hier wel wat over weten. Allereerst, creatine is misschien wel het best onderzochte en meest veilige supplement op de markt (lees hier meer over creatine). Creatine zorgt voor een toename van kracht van ongeveer 10% (persoonsafhankelijk). Daarnaast bestaan er meerdere creatine vormen, de meest gebruikte en goedkoopste is creatine monohydraat. Er zijn echter mensen die hier sneller maag/darm klachten van krijgen en ook zijn er zogenaamde non-responders. Deze mensen reageren minder goed op creatine, het is voor hen minder effectief. Mocht dit voor u ook blijken, dan kunt u beter kiezen voor een andere creatine vorm. Eentje die geen maag/darm klachten geeft en ook effectief is voor non-responders. Deze variant is echter wel wat duurder.

Dit artikel is mede gebaseerd op diabetes genezen. Hier vindt u nog wat extra informatie over diabetes.