Laatste Update: door

Eiwit kwaliteit heeft te maken met de mogelijkheid van het lichaam deze eiwitten op te nemen en om te zetten in voor het lichaam nuttige componenten. Geen enkel eiwit wordt voor 100% omgezet en gebruikt. Dit heeft te maken met het specifieke aminozuurprofiel van elk eiwit. Ter indicatie, het lichaam zet ongeveer 70% van een hoogwaardig eiwit daadwerkelijk om in het lichaam. Het eiwitverlies kan zelfs oplopen tot 60% voor laagwaardige eiwitten. Er bestaan verschillende manieren om de relatieve kwaliteit van eiwitten te meten.

Eiwit efficiëntie ratio (EER)

Deze methode wordt al vaak en lang toegepast. De EER wordt bepaald door de groei van ratten te volgen die met een bepaalde eiwitbron gevoerd worden. Het is een berekening gebaseerd op gewichtstoename ten opzichte van eiwit inname. Een eiwit met een EER score van 2,5 wordt beschouwd als een hoog kwaliteit eiwit. De maximaal gevonden EER waarde is 4,4. Deze methode wordt beschouwd als een goede, betrouwbare methode. Critici geven aan dat deze methode soja eiwit slechter beoordeeld, terwijl soja in werkelijkheid beter uit de verf komt.

EiwitEER
Gluten  0,8
Soja eiwit2,2
Melk     2,5
Caseïne                2,5
Biefstuk2,9
Wei eiwit3,2
Ei3,9

Biologische waarde (BW)

De biologische waarde van een eiwit wordt bepaald door te kijken hoeveel opgenomen eiwit ook daadwerkelijk voor eiwitsynthese wordt gebruikt. Het wordt berekend door te meten hoeveel stikstof gebruikt wordt voor eiwitsynthese, gedeeld door de hoeveelheid stikstof opgenomen via het voedsel1). Deze meetmethode kan gebruikt worden omdat stikstof wel voorkomt in eiwit, maar niet in koolhydraten en vetten. Na voedselopname meet men hoeveel stikstof er in de urine aanwezig is, om te bepalen hoeveel eiwit daadwerkelijk is omgezet. Wordt er geen stikstof gevonden, dan betekent dit dat al het eiwit is gebruikt voor lichaamsprocessen (BW score van 100). Toen deze test geïntroduceerd werd nam men ei als referentie (score 100), omdat men toen dacht dat ei de hoogste biologische waarde had.

EiwitBW
Gluten  64
Soja eiwit74
Caseïne                77
Biefstuk 80
Melk     91
Ei100
Wei eiwit104

Aminozuren score (AS)

Deze methode meet de kwaliteit van eiwit gebaseerd op het aminozuurprofiel. Hier gaat het om de verhouding tussen het eerste limiterende essentiële aminozuur in het eiwit en de aminozuur behoefte van een kind tussen 2-5 jaar. Deze methode wordt wereldwijd het meest toegepast. Het is de standaard methode van de World Health Organisation en door medische professionals aangeduid als het meest relevant voor mensen. Echter, deze methode houdt geen rekening met andere factoren die de eiwit omzetting kunnen beïnvloeden zoals eiwit opname/ vertering, de invloed van andere componenten in voeding en de waarde van andere eiwitten met hogere hoeveelheden essentiële aminozuren.

EiwitAS
Gluten  0,25
Biefstuk 0,92
Soja eiwit 1,00
Caseïne                1,00
Melk     1,00
Ei1,00
Wei eiwit1,00

Let op: Krachttraining.net heeft nu ook een Supplementen vergelijkers tool. Kijk en vergelijk populaire supplementen met elkaar!

Naar het overzichtsartikel Eiwit en Krachttraining.

Bron

1)      A method of determining the biological value of protein. H H. Mitchell. Journal of Biological Chemistry. Received November 19, 1923.

William Llewellyn’s Sport Supplement Guide

De teksten en adviezen die in dit artikel en deze categorie gegeven worden zijn voor een groot deel afkomstig uit het boek: “William Llewellyn’s Sport Supplement Guide”. William Llewellyn is iemand die al decennia in de sportsupplementen wereld zit, veel zelf heeft geprobeerd en auteur is van een paar hele goede boeken op dat gebied. Mocht je dit boek willen bestellen, in Nederland is deze niet te verkrijgen, wel via Amazon. Zie onderstaande link:

Molecular Nutrition Supplement Reference Guide One Book

(1.666x gelezen)


gespierde god

Word Een Gespierde God Binnen 8 Weken

Tip! Glenn Goossens heeft een revolutionaire methode ontwikkeld die zorgt voor:
  • Explosieve spiergroei
  • Het drastisch verlagen van je vetpercentage
  • Zeer snel resultaat
Klik op de link hieronder en krijg het lichaam dat je altijd al had willen hebben.

Gespierde God Risicovrij Uitproberen (100% niet goed, geld terug!)