Na een intensieve speurtocht kwam het team van Krachttraining.net uit bij de ambitieuze wielrenner Arjen ten Dam. Inderdaad, “broertje van” Laurens ten Dam die in 2008 de Tour de France besloot met een 22e plaats, en daarmee de beste Nederlander werd in het eindklassement van de populairste wielerkoers op aarde. Specialiteit van de jonge maar zeer ambitieuze wielrenner ligt net als bij zijn grote broer en heuvel- en bergachtig terrein. Zijn droom is dan ook om in grote wielerkoersen vooraan mee te doen zodra het parcours omhoog gaat. In dit interview met de 20-jarige ten Dam gaat het van ambities naar trainingsschema’s en van deadlift naar gele trui, om uiteraard te eindigen bij de rondemissen.

Op dit moment rijd je voor het Midi Center – Ruiter wielerteam. Waar ligt je ambitie?
“Mijn ambities liggen hoog, via dit team wil ik proberen stap te maken naar een hoger niveau. Waar dit uiteindelijk toe zal leiden is natuurlijk nog onbekend. Wel streef ik als ambitie na om prof te worden. Gelukkig biedt Paul Tabak (ploegleider – red.) mij alle kansen om mij te ontwikkelen als wielrenner. “

Welke grote wielerploeg komt regelmatig in jouw dromen voor?
“Dromen over wielerploegen doe ik nog niet, wel over prestaties in wedstrijden die erg belangrijk voor mij zijn. De hel van Voerendaal en ronde van Limburg zijn dan de koersen waar je aan kunt denken”

Hoe ziet je trainingsschema er op dit moment uit?
“Tot aan het trainingskamp in Spanje met de ploeg (10 tot 21 februari) zal mijn training voornamelijk uit duur- en krachttrainingen bestaan. In december ben ik twee weken naar Spanje gegaan samen met o.a. Laurens om aan mijn basis te werken. Hier in Nederland is het nu een beetje aanmodderen om aan je uren te komen, en wordt bijvoorbeeld de MTB hier veelvuldig voor gebruikt. Verder rijd ik één keer per week op de baan om aan mijn interval te werken. Het is namelijk wel belangrijk om je lichaam af en toe een intensieve prikkel te geven. Vanaf februari zal dus ook interval een belangrijke rol gaan spelen om in vorm te komen voor het wielerseizoen.”

Je hebt dus een zeer uitgebreid trainingsprogramma, welke rol speelt krachttraining in jouw programma?
“Op dit moment ligt de focus nog op duurtrainingen en krachttrainingen, omdat we in de voorbereidingen van het wielerseizoen zitten. Voor de krachttrainingen ga ik twee á drie keer per week naar de Sportschool in Heiloo.”

Welke oefeningen komen vrijwel altijd terug in de sportschool?
“Deze winter hebben wij een omslag gemaakt van krachttraining op toestellen naar krachttraining met losse gewichten. De squat, oneleg squat, deadlift en step ups doen wij vaak als oefeningen voor been en rug. Verder werken wij ook veel aan onze core stability. Dit met o.a. de fitness bal. Al met al zijn wij vaak toch zo’n 80 á 90 minuten druk bezig in de sportschool.”

Zijn alle wielrenners bezig met krachttraining? Of is het voor velen “not-done”?
“Op jonge leeftijd moet je denk ik wel uitkijken of je lichamelijk al klaar bent voor zware krachttraining. Maar als amateur of prof is het naar mijn mening een goede aanvulling op je training, zolang het onder goede begeleiding plaatsvindt. Daarnaast doe ik de trainingen met veel plezier, ik haal er voldoening uit door steeds harder en zwaarder te trainen in de sportschool.”

Wanneer zien we Arjen ten Dam op kop van het peloton in de gele trui rijden?
“Hmm, lastige vraag! Ik ga er gewoon alles uithalen wat er in zit en dan zie ik wel hoever ik kom. Meer kan je niet doen denk ik.”

Laatste, belangrijke vraag: hoeveel telefoonnummers van Rondemissen staan er in je telefoonboek?
Geen, om eerlijk te zijn. Ik heb één keer op het podium gestaan, toen was de vriendin van Tino Haakman rondemis. En Tino stond zelf een plekje hoger naast mij. Ik keek dus wel uit!”

Ter aanvulling op dit artikel:

Krachttraining.net heeft speciaal voor wielrenners een gecombineerde trainings- en voedingsschema voor wielrenners opgesteld.