Met trots presenteert Krachttraining.net een interview met Robert Bouten: Olympisch wildwaterkanoër, met als hoogtepunt op zijn palmares een fenomenale 9e plaats op de Olympische Spelen in Beijing in 2008. Na vele jaren van trainen was Beijing een historisch hoogtepunt voor Robert, maar vooral ook voor de Nederlandse kanosport. In dit interview geeft Robert onder andere antwoord op de vraag hoe hij in de finale in Beijing belandde, welke rol krachttraining speelt in zijn trainingsprogramma en tenslotte geeft Robert een gouden tip waar ook jij iets aan hebt tijdens je work-out in de sportschool.

In 2008 was je actief op de Olympische Spelen, en wist je in de finale de 9e plaats te behalen. Hoe ben je tot deze uitzonderlijke prestatie gekomen?
“Ruim twaalf jaar training hebben aan dit resultaat bijgedragen. Als vlakwaterland lijkt internationaal meedoen in een wildwatersport lastig, maar verschillende zaken hebben hier gedurende mijn carrière aan bijgedragen. Kanovereniging de Volmolense Kano Club waar ik begon had bijvoorbeeld een echte topsportstructuur waardoor ik al vroeg met toptrainers kon werken en we vaak naar het buitenland gingen. Later kwam de wildwaterbaan van Dutch Water Dreams daarbij zodat ik in Nederland zelfs op Olympisch niveau kon trainen. In 2007 haalde ik een halve nominatie binnen tijdens de World Cup in Praag. Het duurde daarna echter nog een jaar voordat ik op het EK een startbewijs voor de Spelen verdiende en weer later in Praag me definitief kwalificeerde op de Spelen. Het was dus een lang traject dat pas vlak voor de Spelen zekerheid van deelname gaf.”

Maar eenmaal in Beijing ging het als een trein?
“Eenmaal in Beijing kwalificeerde ik me ternauwernood als 14e voor de halve finale, waar 15 atleten zich konden plaatsen. Daarna voer ik een zeer sterke run en plaatste me als 5e voor de finale van 10 atleten. Ik had een te overbruggen achterstand van ongeveer één seconde op het podium. Met een droomrun zou ik dat kunnen halen. Met die instelling lag ik dus ook aan de start. Het pakte echter net niet uit zoals ik wilde waardoor ik als 9e eindigde. Een prestatie waarmee ik velen verrast heb maar waarvan ik zelf wist dat het er in zat. Het mooie was dat ik dit precies op hét belangrijkste moment van dat jaar er uit wist te halen.”

In aanloop naar de Olympische spelen trainde je twee keer per dag, welke rol speelde krachttraining in jouw trainingsschema?
“In de aanloop naar de Spelen deed ik twee krachttrainingen per week, daarnaast zat ik alleen maar in de kano. Mijn laatste krachttraining deed ik vijf dagen voor mijn wedstrijd. Op de ochtend van de wedstrijd ging ik wel even de gym in maar niet voor een krachttraining. Omdat mijn race pas laat in de middag was deed ik ’s ochtends wat cardio en oefeningen om mijn lichaam te activeren.
Mijn krachttraining beschouw ik als een zeer belangrijk onderdeel in mijn totale trainingsplanning. Het is alleen al erg belangrijk om een evenwichtig en fit lichaam te hebben om de totale trainingsarbeid aan te kunnen en om blessures te voorkomen. Verder heb ik erg veel aan mijn krachttraining gehad om de connecties in mijn lichaam te verbeteren. In de kano is stabiliteit erg belangrijk. Je moet via je peddel, door je arm en lichaam de snelheid in je boot brengen. Ook stuur je deels met je lichaam. Er is daardoor veel samenspel tussen de verschillende spiergroepen, en door krachttraining kan ik dat verbeteren.”


Naast een strak trainingsschema, let je ook goed op je voeding. Hoe belangrijk is jouw voedingsschema voor je?

“Mijn voedingspatroon is voor mij ontzettend belangrijk, wil ik energiek aan mijn trainingen beginnen en daar het beste uit halen. Ik let nauwkeurig op wat ik eet en op welke tijdstippen. Als je grote doelen hebt is het belangrijk om alles wat je doet daar op aan te passen. Voeding is daar gewoon een belangrijk onderdeel van. Ik merk heel goed dat ik minder energiek ben als ik een shake vergeet of bijvoorbeeld op een trainingsstage in Spanje slecht te eten krijg. Ik sleep dus vaak behoorlijk wat eten met me mee.”

Gebruik je voedingssupplementen om je voedingsschema mee aan te vullen?
Ik gebruik verschillende supplementen om mijn voeding aan te vullen. Onder andere shakes en glutamine rond de (kracht)training. Daarnaast vul ik dagelijks vitamine C, omega 3 en multivitaminen aan.

Wildwaterkanoën draait veel om het gebruik van de juiste techniek, maar ook om krachtig handelen. Is krachttraining bij alle topkanoërs onderdeel van het trainingsschema?
“Ja, elke topkanoër heeft krachttrainingen in zijn/haar trainingsschema staan, maar niet iedereen het hele seizoen. Ik blijf het hele jaar door krachttraining doen. Tijdens krachtblokken buiten het seizoen meer dan in het seizoen maar vaak loopt mijn krachtschema tot circa 5 dagen voor de wedstrijd door. Er zijn ook topkanoërs die alleen buiten het seizoen krachttraining doen en zich tijdens het seizoen alleen nog concentreren op de training op het water. Ook zij zijn vervolgens snel tijdens een wedstrijd. Maar ik geloof er in dat mijn krachttraining het hele jaar door het werk in de kano ondersteunt.”

Is krachttraining voor jou noodzakelijk kwaad om beter te kanoën of beleef je er veel plezier aan?
“Elke keer dat ik naar mijn krachttraining ga heb ik een lach op mijn gezicht. Ja, ik beleef er dus veel plezier aan. Ik heb dan ook twee jaar geleden in Hans Kroon een toptrainer gevonden. Hij begeleidt veel topsporters en ik beschouw hem als belangrijke schakel in mijn Olympische succes. We trainen vaak in koppels zodat je altijd met een andere topper traint, zo kan je je altijd aan iemand anders optrekken of andersom. Hans begeleidt alles sessies maar houdt me ook daarbuiten scherp op bijvoorbeeld voedingsgebied. Het is een echte toptrainer die weet wat nodig is om op dé belangrijke momenten te pieken.”

Heb je een gouden tip, voor iedereen die moeite heeft om de laatste herhaling toch af te maken terwijl je hoofd al paars aanloopt?
“De gouden tip zal voor ieder weer op een ander gebied liggen, maar visualisatie helpt vaak bij mij. Ik beeld me dan in dat ik op de Olympische Spelen het laatste poortje genomen heb en met verzuurde armen naar de finish sprint. Dan kan ik toch nét even de laatste krachten verzamelen.”

De 25-jarige Robert Bouten is Olympisch finalist op de spelen van Beijing in 2008. Daarnaast is hij vijfvoudig Nederlands kampioen en werd hij in 2007 zesde op het Europees Kampioenschap voor teams. In 2006 werd hij achtste op de World Cup in Athene. Naast de harde trainingen is Bouten ook nog student Werktuigbouwkunde aan de universiteit van Delft. Meer informatie over Robert Bouten is te vinden op zijn website robertbouten.nl


Bouten in actie op de Olympische Spelen in Beijing:
*foto afkomstig van Sportscene Photography.