Laatste Update: door

Krachttraining presenteert een exclusief interview met topjudoka Anicka van Emden. De 23-jarige Haagse acteert op het hoogste internationale podium, zo werd zij in 2008 en 2009 Nederlands Kampioene. Daarnaast werd zij in 2008 zelfs Europees Kampioen voor judoka’s onder de 23 jaar. Op haar palmares van 2009 prijken verder een 2e en 3e plaats op Grand Slams in respectievelijk Rio de Janeiro en Moskou. Een heuse kampioene, en vanzelfsprekend een echte topsportster. Belangrijkste doel van de ambitieuze judoka is het bereiken van de Olympische Spelen van 2012 in Londen. En daar wordt vanzelfsprekend keihard voor getraind. Belangrijk onderdeel van het trainingsprogramma zijn de krachttrainingen onder supervisie van Hans Kroon.

“Ik doe twee krachttrainingen per week, op dinsdag en donderdag. In de krachttrainingen train ik niet alleen spierkracht, maar ook rompstabiliteit, mobiliteit, coördinatie en uithoudingsvermogen komen aan bod. Daarnaast heb ik nog zes judotrainingen, waarvan er twee techniektrainingen zijn.”
Door dit gevarieerde trainingsprogramma komen vrijwel alle spiergroepen aan bod, vertelt de 23-jarige judoka: “ Judo is een sport waarbij je je hele lichaam gebruikt, en dus moet je ook je hele lichaam trainen, van knijpkracht in je vingers en onderarmen tot core-stability en van duw- en trekkracht tot sprongkracht.” Het explosieve karakter van de judosport komt terug in haar sessies in de sportschool. “De focus ligt meestal op het zo explosief mogelijk uitvoeren van iedere oefening, omdat judo nu eenmaal een explosieve sport is waarbij je snel moet reageren. Ik wil elke training het beste uit mezelf halen, dat vind ik het belangrijkste als ik aan het trainen ben!”

De reden dat Anicka begon met krachttraining is vrij eenvoudig. “Als topjudoka is goede krachttraining onmisbaar in het trainingsprogramma. Je kan zoveel winst halen uit krachttrainingen dat alleen judotrainingen niet meer toereikend zijn. Je wilt natuurlijk niet achterblijven bij de concurrentie!” Om achterstand op de concurrentie te voorkomen gebruiken veel sporters een compleet arsenaal aan voedingssuplementen. Dit geldt echter niet voor van Emden: “Ik gebruik niet heel veel voedingssupplementen, ik houd het bij de multivitaminen van Plantina en Omega-3 visolietabletten. Ook neem ik wat extra vitamine C in de vorm van een bruistablet.”

Het schema dat de judoka volgt in de sportschool is wisselend. “Trainer Hans Kroon zorgt altijd voor vernieuwende input, en regelmatig verschijnen er nieuwe oefeningen op de afwerklijst om het lichaam te blijven prikkelen. Ook de volgorde van de oefeningen ligt niet vast tijdens de trainingen, waardoor de variatie groot is. Dat maakt het altijd weer leuk om te doen!”

Natuurlijk zijn er oefeningen die vrijwel iedere sessie terugkomen in het programma: “Squats, lunges, power cleans, dumbell press, dumbell row doe ik in verschillende varianten. Daarnaast zitten er in elke training altijd een paar judospecifieke oefeningen. Alles is natuurlijk wel perfect afgestemd op de belangrijke toernooien die in de planning staan.” Een belangrijk aspect van de krachttrainingen van de judoka is dan ook de afstemming op haar judo-agenda. “Buiten het wedstrijdseizoen zijn de trainingen anders dan tussen de wedstrijden in. In de periode voor een belangrijk toernooi staat explosiviteit centraal.”

Stoppen met trainen is een absolute no-go voor van Emden: “Ik zou niet weten waar ik mijn energie kwijt zou kunnen als ik van de één op andere dag zou stoppen met trainen. Dat zou ik niet kunnen, daarvoor houd ik teveel van mijn sport en heb ik er nog teveel plezier in. Bovendien zou ineens helemaal stoppen met trainen ook niet goed zijn voor je lichaam.”

Het enthousiasme van Anicka werkt aanstekelijk, vandaar dat ze enkele nuttige tips heeft die ook jou kunnen helpen bij jouw krachttraining: “Zorg ervoor dat je veel varieert in trainingen, anders wordt de krachttraining snel saai terwijl het eigenlijk best leuk kan zijn! En laat als het kan, je trainingsschema’s maken door iemand die er echt verstand van heeft, geef aan wat je wilt en wat je doelen zijn.”

“Hmm leukste ervaring in de sportschool.. Ik kan zo één twee drie niet een bepaalde ervaring bestempelen als leukste ervaring ooit. Ik heb het altijd wel naar mijn zin in de sportschool en er wordt naast hard getraind ook vaak hard gelachen! En als ik toch moet kiezen dan herinner ik me nog mijn lompe actie bij een core-stability oefening waarbij ik een bal moest overgooien naar mijn trainingsmaatje. Dat ging niet helemaal goed en die bal van 10 kilo belandde tegen de net nieuw gegipste plaat van mijn trainer Hans. Oeps! Daar zat toen dus gelijk een gat in.. Niet zo handig van mij!”gespierde god

Word Een Gespierde God Binnen 8 Weken

Tip! Glenn Goossens heeft een revolutionaire methode ontwikkeld die zorgt voor:
  • Explosieve spiergroei
  • Het drastisch verlagen van je vetpercentage
  • Zeer snel resultaat
Klik op de link hieronder en krijg het lichaam dat je altijd al had willen hebben.

Gespierde God Risicovrij Uitproberen (100% niet goed, geld terug!)