Krachttraining.net presenteert een uniek interview met aanstormend wielertalent Niek van Geffen. De 19-jarige coureur maakt een stormachtige ontwikkeling door, en fietst momenteel voor het Rabobank Continental Team, inderdaad, opleidingsploeg voor het Rabobank team dat we zien in de grote wielerronden. Gespecialiseerd op de disciplines klimmen en tijdrijden, is Niek op deze jonge leeftijd een grote belofte voor het Nederlandse wielrennen. In dit interview meer over het trainingsprogramma van Niek, en met name de rol van krachttraining hierin!

Wat is je ambitie, zien we je over een aantal jaar in de Tour de France?
Of ik ooit de Tour de France zal rijden, dat zullen we pas over een aantal jaar zien. Soms is het beter om niet te ver vooruit te kijken, maar je eerst bezig te houden met het jaar dat nog moet komen: geen stappen overslaan, gewoon alles nemen zoals het komt. Mijn ambities zijn natuurlijk wel profrenner worden. Ik zit in de opleidingsploeg van de Rabobank, en als je ziet dat er afgelopen jaar bijna alle renners die vertrokken over zijn gestapt naar een profteam, is het een reële ambitie.

Hoe ziet jouw trainingsprogramma er ongeveer uit?
Half november ben ik begonnen met mijn trainingen. Dit omdat ik tot half oktober nog een meerdaagse koers met de ploeg in Mexico reed: Vuelta Chihuahua. Eerst een maand rust gehad, en daarna rustig opgebouwd met duurtrainingen en lichte krachttraining. Krachttraining zonder gewichten, maar puur gericht op het onderhouden van de techniek. Nummer 1 voor het beginnen van krachttraining: Techniek. Ook rompstabiliteit speelde de afgelopen maanden een grote rol en naarmate het seizoen vordert ga ik ook steeds intensievere (kracht)trainingen doen. Zelf ben ik in januari nog 10 dagen op trainingskamp geweest in Benidorm, in verband met het betere weer daar. Nu gaan we met de ploeg binnenkort nog 10 dagen op trainingskamp met de ploeg in Mojacar en daarna zal het seizoen al beginnen.

Hoe belangrijk is krachttraining in jouw programma?
Voor mij is krachttraining een belangrijk onderdeel van mijn trainingsschema. Aangezien ik afgelopen jaar ondervond dat ik een “achterstand” had wat betreft kracht heb ik me daar dit jaar ook iets meer op toegelegd. Op het moment zit ik 3x per week in de sportschool met gewichten in mijn nek, halters langs mijn lichaam en met mijn rug op een bal.

In hoeverre is krachttraining onderdeel van het programma bij andere wielrenners?
Bij de oudere renners zal het misschien al een vast onderdeel in het programma zijn. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen voorkeur voor trainingen, en bij bepaalde krachtsoefeningen moet je het ook mentaal goed aankunnen. Sommige zullen krachttraining doen op de fiets, en sommige in de sportschool. Wat is het beste? Zolang je er zelf maar vertrouwen in blijft houden, en doet wat je denkt dat goed voor je is, is dat jou manier van krachttraining. Maar wat absoluut belangrijk is, is de techniek. Wanneer dit verkeerd is, en je bent met zware gewichten bezig, kunnen er blessures ontstaan.

Welke oefeningen komen altijd terug in de sportschool?
Allereerst komen altijd de Cardio-oefeningen aan bod. Belangrijk is dat je altijd goed warm bent voordat je aan de krachtoefeningen begint. Daarnaast komen ook veel rompstabiliteitsoefeningen aan bod, zoals: opdrukken, sit-ups ed. Qua krachtoefeningen zijn het vooral oefeningen die betrekking hebben op benen, en romp. Oefeningen zoals Squat, Deadlift en Leg Press. Goede begeleiding is zeer belangrijk, want blessures zijn zo opgelopen.

Krachttraining als noodzakelijk kwaad, of beleef je er veel plezier aan?
Ik beleef er veel meer plezier aan. Wanneer je zelf ziet, en zelf door hebt dat het een positief effect heeft op je lichaam en de manier van fietsen weet je dat het alleen maar beter is voor je prestaties. Als ik ga verglijken met vorig jaar (toen had ik nog geen krachttraining gedaan) merk ik al een duidelijk verschil. Niet alleen in kracht, maar ook qua spierbouw in mijn benen merk ik dat deze specifieke trainingen een verschil maken.

Heb je een tip voor anderen die het zwaar hebben in de sportschool?
Probeer samen met iemand te gaan zodat je elkaar kan oppeppen en doe je oefeningen voor de spiegel. Zo zie je of je je oefeningen goed uitvoert, maar zo zie je ook wat het met je lichaam doet. Bijvoorbeeld: als je gewoon je kuiten ontspannen hebt zit er weinig vorm in. Maar wanneer je dan een oefening doet waarbij je kuitspier gebruikt zie je de vormen ontstaan (dun bij de enkel en dikker in het midden en weer dunner net onder de knie). Zo zie je ook dat de krachttraining daadwerkelijk effect heeft.

Leukste ervaring in de sportschool?
In het begin deed ik de squat met een gewicht van 40kg. Dit was voor mij al redelijk zwaar. Toen zette iemand anders zo een bankje eronder en ging met het gewicht dat ik squate gewoon bankdrukken en stond ik even met mijn mond vol tanden.

Ter aanvulling op dit artikel:

Krachttraining.net heeft speciaal voor wielrenners een gecombineerde trainings- en voedingsschema voor wielrenners opgesteld.