In deze preview alvast een vooruitblik op het uitgebreide interview met Scott Dickinson: verantwoordelijk voor kracht- en conditieprogramma’s binnen het NOC-NSF. In deze preview geven we alvast twee belangrijke vragen weg!

In hoeverre beïnvloedt krachttraining het succes van een atleet?
Een sterk kracht- en conditieprogramma kan enorme voordelen opleveren voor atleten in hun tak van sport. Daartegenover staat dat een slecht opgezet programma een grote negatieve impact heeft op de maximale prestatie van atleten, en ook nog eens blessures tot gevolg kan hebben. In een omgeving waar atleten altijd zoeken naar alle (legale) mogelijkheden om beter te presteren, is een sterk onderbouwd en goed uitgevoerd kracht- en weerstandprogramma onmisbaar. Het vormt de basis waardop atleten fysieke vaardigheden ontwikkelen om technisch en tactisch optimaal te presteren in hun sport of discipline. Krachttraining vergroot dus het vermogen van een atleet om de benodigde kracht, snelheid, power, uithoudingsvermogen en stabiliteit te leveren die nodig is tijdens inspanningen op topniveau. Daarnaast raken atleten door effectieve krachttraining beter bestand tegen blessures. Ook verkorten ze door krachttraining de hersteltijd van een opgelopen blessure.

Hoe belangrijk is krachttraining in relatie tot de hoofdsport van een atleet?
Vanzelfsprekend zijn er sporten en disciplines waarin het effect van krachttraining een direct resultaat oplevert in de vorm van prestatie: het uiteindelijke succes of juist het falen van een atleet om een topprestatie te leveren. Bij sporten zoals Atletiek, Baanwielrennen en Roeien laat de vooruitgang in kracht, snelheid en power door krachttraining een sterk verband zien met de prestaties. Bij teamsporten ligt dit anders, omdat kracht en powertrainingen een minder groot direct effect hebben op het eindresultaat. Bij teamsporten zijn vaardigheden, tactieken en spelbewustzijn grote factoren die door krachttraining nauwelijks te beïnvloeden zijn. Door toch een krachttrainingsprogramma uit te voeren kunnen teamsporters zich vaker op de optimale positie handhaven, kunnen individuele aspecten van het spel worden verbeterd door meer kracht en explosiviteit. Daarnaast ontwikkelen teamsporters zich door krachttraining beter en sneller dan tegenstanders op het gebied van kracht en snelheid, waardoor er meer 1-1 duels gewonnen worden. In sporten waarbij snelheid en kracht minder belangrijk is, speelt vooral door krachttraining opgebouwde stabiliteit een belangrijke rol om beter te presteren. Daarom is krachttraining een belangrijk aspect van vele, zo niet alle sporten.

Later deze week het volledige interview met Scott Dickinson, blijf de site in de gaten houden!