Veel mensen die aan fitness doen of kiezen voor krachttraining gebruiken supplementen. Maar er worden ook dopinggeduide middelen gebruikt als mensen slanker, strakker en sterker willen worden. Maar hoe groot is die groep in Nederland?


Voordat we beginnen, mocht je nog niet alles weten over anabole steroïden, lees dan eerst het artikel Alles over Anabole steroïden.


Er is onderzoek naar gedaan en hieruit blijkt dat bij mensen tussen de 15 en 65 jaar 1,5% ooit gebruiker is geweest. Zij hebben verboden prestatie bevorderende middelen gebruikt. Deze mensen geven aan dat zij ooit iets gebruikt hebben en dat zijn ongeveer 150.000 mensen. Er is gevraagd of zij het afgelopen jaar ook hebben gebruikt, 0,5% geeft aan dat zij nog hebben gebruikt. Deze groep zou naar schatting bestaan uit 50.000 personen. Deze gegevens zijn bekend gemaakt door het Nationaal Prevalentie Onderzoek uit 2007. Uit dit onderzoek blijkt ook dat er een toename is van anabolen gebruik onder jonge mannen. De meeste mannen starten als zij achttien jaar zijn. 27 jaar is de gemiddelde leeftijd van de gebruikers.

Fitness en doping

In totaal zouden in Nederland ongeveer twee miljoen mensen fitnessen. Dit doen zij in ruim 2.000 fitnesscentra. Dit zou neerkomen op 1.000 leden per fitnesscentrum. Bij een gemiddeld fitnesscentrum werken gemiddeld dertien personeelsleden en de meeste zijn fitnessinstructeur. 45% van alle fitnesscentra verkoopt voedingssupplementen. 8,2% van de Nederlandse fitnessbeoefenaars zou gebruik maken van doping, zo blijkt uit onderzoek van TNO uit 2009. 1,0% (19.500 personen) zou gebruik maken van anabole steroïden, 0,8% (15.600 personen) zou gebruik maken van prohormonen. 1,3% wat gelijk staat aan 25.350 personen maakt gebruik van bijwerkingsbestrijders en 1,1% (21.450 personen) zou gebruik maken van een groeihormoon of van insuline. 4,8% (93.600 personen) maakt gebruik van stimulantia en 2,8% (54.600 personen) maakt gebruik van andere middelen.

Doping in Nederland

Per jaar wordt er veel gehandeld in illegale doping in Nederland. De schatting is dat het gaat om een bedrag van 75 tot 90 miljoen euro. Hiervan zou in totaal 30% via internet worden besteld. Men vermoedt dat het percentage de komende tijd zal stijgen. In het artikel Alles over Anabole steroïden vindt je meer gedetailleerde cijfers over dopinggebruik in Nederland.

Bijwerkingen doping niet onderschatten!

Doping kent ook een aantal bijwerkingen. Als je doping gaat gebruiken dan heeft dat altijd een risico voor de gezondheid. De middelen geven namelijk de nodige bijwerkingen. 90% van de gebruikers bij wedstrijd bodybuilders zou last hebben van een of van meer bijwerkingen. De meeste middelen krijgen zij via de illegale markt. Uit onderzoek blijkt dat in totaal 50 tot 60% van de illegale middelen vervalst is. Gebruikers weten dan ook niet goed wat zij in handen hebben en wat zij innemen.

De bijwerkingen kunnen iedere keer anders zijn omdat niet precies bekend is om welke middelen het gaat. Daarnaast is er een risico op vervuiling. Bij injecties is er dan het risico dat er ontstekingen optreden en ziekten kunnen ontstaan. Je weet vaak ook niet of de middelen nog houdbaar zijn of dat de houdbaarheidsdatum al is verstreken. Veel mensen die in de sport doping gebruiken, kiezen voor een hoge dosering. Er worden vaak ook meer middelen tegelijkertijd gebruikt, dit wordt ook wel stacking genoemd. Het is van belang dat men weet wat men koopt, gezien het gezondheidsrisico dat men loopt door de bijwerkingen.

Meer informatie over de bijwerkingen en gevaren van anabole steroiden