Wil je graag thuis aan krachttraining doen, maar weet je niet wat de beste fitnessapparatuur voor thuis is? In dit artikel lees je welke oefeningen voor thuis je zeker zou moeten doen en met welke fitnessapparatuur je deze perfect kunt uitvoeren. Ook geven we alternatieven voor als je maar weinig ruimte en/of budget hebt.

De belangrijkste krachtoefeningen voor thuis

Voor we kijken naar de beste fitnessapparatuur voor thuis moet je eerst weten welke oefeningen per spiergroep het belangrijkst zijn. Hierbij heb je globaal de keuze uit isolatie oefeningen en compound oefeningen (samengestelde oefeningen).

Isolatie oefeningen voor thuis

Isolatie oefeningen zijn oefeningen waarbij je een bepaalde spiergroep geisoleert traint. Dit betekent dat je geen, of heel weinig andere spiergroepen ermee belast. Dit is ideaal als een bepaalde spiergroep in ontwikkeling achterblijft ten opzichte van andere spiergroepen en je deze ‘bij wilt trainen’. Ook kunnen isolatie oefeningen handig zijn om af en toe gericht te trainen. Stel je focust je een week goed op de triceps, dan worden deze snel groter en sterker. Als je de week daarna je borst weer traint, zal je merken dat je meer kunt liften dankzij deze sterkere triceps. Dus soms is het goed om met gerichte isolatie oefeningen over een bepaald plateau te komen.

Isolatie oefeningen hebben echter ook een nadeel, je traint er geen andere spiergroepen mee. Dit is vooral een probleem als je vrijwel alleen maar isolatie oefeningen doet of vrijwel uitsluitend traint op krachtapparatuur (Wat is beter, trainen op apparaten of met vrije gewichten?). Ook train je niet de zogenaamde ‘balansspieren’, die zijn erg belangrijk in het dagelijks leven, maar ook als je later overstapt naar trainen met vrije gewichten. Stel, je traint alleen op de leg press, dan kan je wel erg sterke quadriceps hebben opgebouwd, maar zodra gaat squaten en je met veel gewicht op je schouders uit balans raakt, kan het gevaarlijk worden omdat je balansspieren niet getraind en meegegroeid zijn. Dit principe geldt voor alle spiergroepen, maar vooral degene rondom gewrichten zoals in de knie en schouders.

Bekende isolatie oefeningen voor thuis zijn:

Voor deze isolatie oefeningen heb je minimaal een goede dumbbellset nodig. Eventueel zou een krachtstation waarop je een aantal isolatie oefeningen kunt doen ook uitkomst kunnen bieden. Zie verderop ons advies welke dumbbellsets en krachtstations erg goed zijn voor betaalbare prijzen.

Samenvattend

Isolatie oefeningen moet je niet teveel gebruiken, alleen voor een specifiek doel zoals het bijtrainen van een achterblijvende spiergroep

Compound oefeningen voor thuis

Compound oefeningen worden ook wel samengestelde oefeningen genoemd. Zoals de naam eigenlijk al aangeeft train je hier meerdere (samenhangende) spiergroepen mee. Het voordeel is dat je dus met 1 oefening meerdere spiergroepen traint. Tevens train je hiermee ook je balansspieren, wat erg belangrijk is zoals hierboven uitgelegd. Daarnaast, als je vooral met compound oefeningen traint, ben je sneller klaar met je training en is je groeihormoonrespons vaak ook hoger.

De belangrijkste compound oefeningen voor thuis zijn:

Voor uitvoering van deze compound oefeningen heb je wel bepaald fitnessapparatuur voor thuis nodig. Als je wilt squaten moet je denken aan een squatrek met olympic bar en schijven. Voor de deadlift heb je deze ook nodig en een goede dikke kunststof mat om de gewichten op te kunnen laten vallen. Voor het bankdrukken heb je een bankdruk bankje nodig met hieraan een barbell houder en uiteraard weer een olympic bar met schijven. Voor het optrekken heb je ‘iets’ nodig waaraan je jezelf kunt optrekken, hier zijn ook allerlei speciale fitness attributen voor te koop. Tot slot, voor de shoulder press heb je alleen een goede dumbbelset nodig en voor de military press een barbell met schijven.

Zoals je kunt lezen heb je voor de basis compound oefeningen nogal wat nodig. Goed om te weten is dat je ook speciale krachtstations hebt waarmee je veel oefeningen binnen dit station kunt uitvoeren. Hiermee bespaar je dus zowel in ruimte als kosten. Het is gewoon handig, maar kent ook wat nadelen. Die bespreken we hieronder.

Samenvattend

Compound oefeningen genieten altijd de voorkeur boven isolatie oefeningen. Het beste is voor elke spiergroep minimaal 1 compound oefening te doen.

Fitnessapparatuur voor thuis voor beginners

Wat de belangrijkste fitnessapparatuur voor thuis is, hangt af van je trainingsvoorkeur, je beschikbare ruimte en budget.

De basis fitnessapparatuur voor thuis

thuis trainen met gewichtenJe kunt een beperkte selectie fitnessapparatuur in huis halen waar je de meeste en belangrijkste oefeningen mee kunt doen. In principe kom je al een heel eind met een goed verstelbaar fitnessbankje en een dito verstelbare dumbbellset. Juist als je voor gemak gaat, kies dan voor de makkelijk verstelbare dumbbells zoals deze. Je wisselt letterlijk in een handomdraai van gewicht en het neemt veel minder ruimte in beslag, ideaal voor thuis dus.

Met het bankje en de dumbbells kan je al veel oefeningen doen voor zowel je borst, rug en schouders. Met alleen de dumbbells kan je ook al goed je benen trainen zoals de front dumbbell squat, of dumbbell deadlift. Wat hiermee niet te trainen is, is de pull up, of lateral pulldown. Hiervoor zal je iets moeten vinden om jezelf aan op te kunnen trekken, of je zou kunnen denken aan speciale fitnessapparatuur om je makkelijk aan op te kunnen trekken, hierin is genoeg keus en altijd wel iets wat past in uw thuissituatie. Eventueel kunt u nog denken aan weerstands banden, die je ergens omheen kan slaan en dan naar je toetrekken.

Besef wel dat als je serieus wilt doortrainen en -groeien, bovenstaande op een gegeven moment niet meer voldoende zal zijn. Als je meer en/of andere oefeningen wilt doen heb je wat extra spul nodig. Denk dan aan een krachtstation of een powerrack .

Vooral goed voor beginners die weinig ruimte hebben: Het krachtstation

Een goede keuze die je kunt maken is het kopen van een krachtstation. Hoewel hier geen halterstang ingebouwd zit kun je er veel verschillende oefeningen mee doen en zijn het allemaal gecontroleerde oefeningen waarbij je weinig fout kunt doen (grotendeels isolatie oefeningen). Dit is daarom ook een goede keuze voor als je net bent begonnen met krachttraining.

Alle voor- en nadelen van het krachtstation

Het grote voordeel van een krachtstation is dat je veel gecontroleerde oefeningen kunt doen doordat het apparaat alleen bepaalde bewegingen kan maken. Zo kun jij je dus niet net verstappen of een verkeerde houding hebben tijdens de oefening. De kans is vele malen groter dat je de oefening precies uitvoert zoals die hoort. Verder zit er meestal bij de krachtstations een overzicht van welke oefeningen je allemaal kunt doen en hoe je deze moet uitvoeren. Zo heb je dus met één apparaat al een hele mooie basis voor thuis.

Het belangrijkste nadeel van een krachtstation is dat je alleen de oefeningen kunt doen waar het apparaat voor gemaakt is. Een stuk minder vrijheid dus. Ook is het zaak dat je het apparaat goed afstelt op jouw lichaamslengte, anders voer je de oefening alsnog verkeerd uit. Ook kun je geen compound oefeningen doen met dit apparaat.

Fitnessapparatuur voor thuis voor gevorderden

ALs je meer serieuze trainingsopties wilt vergeleken met de basis zoals hierboven beschreven, dan heb je een paar goede mogelijkheden die we hieronder bespreken.

Serieuze compound oefeningen met het Powerrack

De goede optie is het kopen van een powerrack in combinatie met een aantal gewichten zoals halterstang, halterschijven en krachtbankje. Het powerrack is een squatrek met vaak een optrekstang ingebouwd. Je kunt hier de belangrijkste compound oefeningen mee doen voor de benen zoals de squat en deadlift. Maar dankzij de optrekstang kun jij ook optrekken en met een extra (liefs verstelbaar) fitnessbankje dus ook meteen bankdrukken. De belangrijkste zware oefeningen kunnen hier dus wel mee gemaakt worden.

Voordelen powerrack

Het belangrijkste voordeel van een powerrack is dat je de meeste zware  compound oefeningen kunt uitvoeren. Hierdoor kan je in korte tijd erg productief trainen. Ook zit je niet gebonden aan vaste oefeningen, je hebt meer vrijheid om ook oefeningen te doen met vrije gewichten. Dus ook met een powerrack kun je een hoop oefeningen doen, alleen heb je zelf iets meer kennis en inspiratie nodig. Maar als je uiteindelijk de smaak te pakken hebt en je goed onderzoek gedaan hebt zul je zien dat er heel veel oefeningen mogelijk zijn met dit krachtapparaat.

Nadelen powerrack

Het nadeel van een powerrack is dat je de oefeningen wat meer onder de knie moet hebben. Je moet weten wat je doet, vooral als je alleen traint en je bijvoorbeeld ook geen spiegel voor je hebt om je houding te controleren. Een verkeerde houding kan namelijk tot vervelende blessures leiden. Het is dan ook aan te raden dat je eerst zorgt dat je goed weet hoe je deze oefeningen technisch correct moet uitvoeren. Zo voorkom je grote vervelende blessures en kun jij optimaal sterk worden. Een ander nadeel is dat je naast een powerrack nog andere fitnessapparatuur voor thuis moeten aanschaffen voor je goed kunt beginnen.

Weinig ruimte thuis?

Nu is ieder huis niet hetzelfde qua ruimte, je hebt immers grote-  en kleine huizen. Woon jij in een relatief klein huis, dan is het handig om efficiënt met je ruimte om te gaan. Bekijk dus bij de keuze van jouw krachtstation goed naar de afmetingen en of dit gaat passen. Er zijn namelijk hele grote- maar ook kleinere krachtstations verkrijgbaar. Verder kun je denken aan een inklapbaar squatrek. Zo neemt het apparaat wel veel ruimte in beslag in tijdens jouw training, maar kun je het na jouw oefeningen weer inklappen en het niet in de weg staat. Zo bespaar je een hoop ruimte en ga je efficiënt met jouw ruimte om.

Gewichten kopen doe je voordelig bij Thuis Atleet.

Conclusies

Aan alle keuzes zitten voor- en nadelen. Een krachtstation is ideaal als je net bent begint met krachttraining omdat het gecontroleerde oefeningen zijn. Je kunt er veel oefeningen mee doen en de blessure kans is klein. Ook hoef je hier niet te bedenken welke attributen er nog bij moeten.

Het powerrack aan de andere kant zorgt voor veel vrijheid en kunnen ook veel oefeningen mee worden gedaan. Echter heb je hier weer meer attributen bij nodig en zult dus goed moeten kijken welke bij elkaar passen. Een keuze die je zelf moet maken. Bij Thuis Atleet vindt je goede krachtapparatuur voor thuis.

Waar sta jij met jouw ervaring en wat zijn jouw doelen? Bepaal aan de hand hiervan welke opties het beste bij jou passen.