Het einde van het jaar komt alweer in zicht, dit betekent ook dat je weer na moet gaan denken over je zorgverzekering. Juist als je fanatiek en vaak sport is het zinvol eens stil te staan bij fysiotherapie. Naarmate je ouder wordt neemt de kans op blessures toe. Vaak gaat het goed ‘tot die ene keer’ en moet je toch naar een fysiotherapeut. Heb je geen aanvullende verzekering? Dan betaal je al snel 50 euro per behandeling uit eigen zak. Wij breken in dit artikel een lans voor fysiotherapie in zorgverzekering en leggen uit waarom iedere serieuze sporter dit zou moeten overwegen.

Blessure? Mij overkomt het niet… De cijfers

Denk niet te snel dat een blessure jou nooit zal overkomen. Ieder jaar lopen 3,7 miljoen mensen een sportblessure op. Het kan dus ook jou gebeuren!

Bij deze sporten loop je grootste kans op blessures

  1. Voetbal
  2. Hardlopen
  3. Fitness

Van alle sportblessures wordt ongeveer 1/3 veroorzaakt door voetbal, 1/5 door hardlopen en 1/6 door fitness.

Meer blessures bij mannen dan vrouwen

Kijk je naar de verdeling van sportblessures tussen mannen en vrouwen, dan zie je dat van alle opgelopen blessures 60% voor rekening komt van de mannen en 40% voor de vrouwen.

Leeftijd

De meeste blessures worden opgelopen tussen de 18 en 55 jaar, het gaat hier om 2/3 van alle opgelopen blessures in een jaar.

Meestvoorkomende soort blessures

  1. Knie, enkel of onderbeen (50%)
  2. Verstuiking, verdraaiing of letsel aan de kniebanden (10%)
  3. Spierletsel, peesletsel aan been (10%)

Lees ook Welke sporten geven de meeste kans op blessures.

Bron: Veiligheid.nl

Fysiotherapie in zorgverzekering voor sporters

Hopelijk zie je in dat het niet onverstandig is om fysiotherapie er altijd bij te nemen. Het aantal behandelingen die je krijgt bij aanvullende pakketten (en de specifieke voorwaarden) hangen natuurlijk af van de zorgverzekeraar. Met een zorgvergelijker kun je precies zien welke zorgverzekering de beste prijs heeft en wat er in de aanvullende pakketten zit. Veel mensen kiezen bij het afsluiten van de zorgverzekering 2020 voor een verzekering met fysiotherapie.

Vooral mensen die veel sporten kiezen voor een verzekering met fysiotherapie, maar ook voor ‘normale’ mensen is het vaak verstandig.  Een fysiotherapeut kan je helpen met veel verschillende dingen en niet alleen bij sportblessures. Kijk dus van te voren naar de verschillende dingen waar een fysiotherapeut jou bij kan helpen. Veel mensen weten namelijk niet dat een fysiotherapeut je van veel soorten klachten af kan helpen.

Wordt fysiotherapie vergoed?

De basisverzekering en fysiotherapie

Het is mogelijk dat de behandelingen bij de fysiotherapeut worden vergoed vanuit de basisverzekering. Dit is vaak het geval bij jongeren onder de 18 jaar. Ook mensen die last hebben van een ziekte krijgen de behandelingen vergoed. Dit geldt voor mensen met artrose, COPD, etalagebenen of mensen die last hebben van urine-incontinentie. Deze behandelingen worden grotendeels vergoed. Pas wanneer je boven een bepaald aantal behandelingen komt zul je dit zelf moeten betalen. Als je hier last van hebt zul je bij je zorgverzekering moeten checken om hoeveel behandelingen het gaat.

Aanvullende verzekering en fysiotherapie

In veel gevallen worden de behandelingen van de fysiotherapeut dus niet vergoed. Alleen in speciale gevallen hoef je zelf niks te betalen. Ga bij jezelf na of je regelmatig last hebt van blessures of dat er een redelijke blessurekans is.  Als dit het geval is zal een aanvullende verzekering een goede optie zijn. Voor een klein bedrag per maand ben je al aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dit varieert van ongeveer 10 tot 100 euro extra per maand. Voor 10 euro per maand heb je bij de meeste zorgverzekeraard ongeveer 10 behandelingen per jaar, bij 100 euro per maand vaak onbeperkt. De behandelingen van een fysiotherapeut zijn erg duur. Deze kosten wil je natuurlijk niet zelf betalen.