De Pistol squat is niets anders dan squaten op 1 been. Hoewel makkelijk gezegd, is het een behoorlijk lastige oefening. Het vereist voldoende kracht in de benen en zeker ook gevoel voor balans. Ook is het belangrijk deze oefening strikt stijl uit te voeren om blessures te voorkomen, dus rustig opbouwen in strikt stijl is een must!

Voor wie is Pistol squat geschikt?

De Pistol Squat is ideaal voor vechtsporters, teamsporters zoals voetballers, hockeyspelers, volleyballers en basketballers. Deze sporters hebben niet alleen kracht nodig, maar ook flexibiliteit en balans. Dit alles train je tegelijk met de Pistol Squat. Natuurlijk is dit ook een goede squat variatie voor reguliere krachtsporters. Probeer hem zeker eens!

Voordat je de Pistol squat wilt doen, moeten je benen al redelijk goed getraind zijn, een goede beheersing van de normale squat is zeker geen overbodige luxe . Een bepaalde hoeveelheid kracht is nodig, alsmede balans. Zorg dat je al voldoende ervaring hebt met normale squats en lunges. Daarnaast, wil je de oefening goed strikt stijl uitvoeren, dan is een zekere mate van lenigheid vereist. Dus zorg dat je die hebt, voordat je begint!

Makkelijke Pistol squat

Als je voor het eerst de Pistol Squat gaat doen, begin dan met de makkelijke vorm. Zet een tafeltje of stevige doos onder je en doe de Pistol squat tot je heupen de doos raken, ga dan weer gecontroleerd omhoog. Let op, strek hierbij niet het vrije been. Ook is het niet de bedoeling op de doos te gaan zitten! Gebruik je armen om je balans te bewaren, deze houdt je gestrekt voor je.

Oefen dit net zolang, totdat dit je makkelijk afgaat.

Moeilijkere Pistol squat

Hetzelfde als de makkelijke versie, maar nu houdt je je vrije been gestrekt voor je.

Andere manier om de Pistol Squat te leren

Ga in een deuropening staan en hou de deurstijl vast terwijl je de pistol squat maakt. Je kan jezelf zoveel ondersteunen als je wilt, maar natuurlijk zo min mogelijk!

Uitvoering Pistol squat

Zie hieronder een zeer goede instructie video van de Pistol Squat.

Pistol Squats thuis trainen?

Heb je geen sportschool ter beschikking of wil je squats gewoon thuis trainen? De Pistol squat leent zich daar uitermate goed voor. Alleen het trainen van je lichaamsgewicht is al erg zwaar. Maar lukt dit je op een gegeven moment goed? Dan kan je verzwaren door het vasthouden van dumbbells, of bijvoorbeeld een kettlebell. Zie hier meer informatie over goede en goedkope dumbbells en kettlebells bij Betersport, en profiteer van kortingen die oplopen tot wel 20%!

Bij dit artikel sluit het volgende artikel heel goed aan: Ultieme benen training! Beste beenoefeningen en core benen schema

Bekijk andere squat variaties

Er bestaan meerdere nuttige variaties op squats. Bekijk ze allemaal!