Mensen die vaak sporten lopen groter risico hun lichaam en gewrichten te overbelasten. Te grote en lange belasting op met name gewrichten kan leiden tot vroegtijdige gewrichtsslijtage. Het preventief slikken van glucosamine biedt hierbij een uitkomst. 

Wat is glucosamine?

glucosamineGlucosamine is een stof die van nature voorkomt in het lichaam. Het is de voornaamste bouwsteen van macromoleculen die belangrijk zijn voor soepele gewrichten. Bij de mens en dieren komen deze biopolymeren in vrijwel alle lichaamsweefsels voor, maar de hoogste concentraties worden aangetroffen in kraakbeengewrichtsvloeistofpezen en ligamenten.

Glucosamine is een stof die al langere tijd de aandacht krijgt van wetenschappers wereldwijd. Er zijn al vele trials en experimenten mee uitgevoerd.

Wat zegt de wetenschap over het klinisch nut van glucosamine?

De eerste studies naar het effect van glucosamine op gewrichten zijn uitgevoerd op dieren. De bevindingen waren veelal positief. Echter, bij mensen waren de resultaten wisselend. Sommige studies vonden wel een (sterk) positief effect, andere juist weer niet. Om deze reden is er in de medische wereld nog geen consensus bereikt over de therapeutische waarde van glucosamine. Er valt echter nogal wat op- en aan te merken op deze studies die geen positief resultaat lieten zien…

Lange termijn effect van glucosamine

Wij denken dat glucosamine wel degelijk gewrichtsklachten helpt voorkomen en/of verlichten. De uitgevoerde studies die geen effect vonden duurden tussen de 6 en maximaal 12 weken. Dat is eigenlijk veel te kort, je wilt het effect op lange termijn weten. Gelukkig zijn er de afgelopen jaren studies verschenen met een onderzoeksopzet van een tot drie jaar. Na analyse van de resultaten blijkt glucosaminesulfaat effectief in het vertragen van de progressie en het verminderen van de symptomen van knieartrose(1). Twee van de geanalyseerde langdurige studies hadden een looptijd van drie jaar(2)(3). Vijf jaar na beëindiging van de behandeling blijkt bij patiënten die drie jaar lang glucosaminesulfaat hebben gehad duidelijk minder knieoperaties nodig te zijn geweest (4).

Beginnende versus gevorderde gewrichtsslijtage

gewrichtsslijtageDe meeste van de studies die geen effect aantonen gebruiken proefpersonen met gevorderde gewrichtsslijtage, hierbij zijn de gewrichten al ernstig aangetast. Deze proefpersonen bewegen nauwelijks meer, vaak ook vanwege de pijnklachten. Uit onderzoeken blijkt dat hoe eerder je begin met glucosamine suppletie, nog voordat er (onherstelbare) schade aan de gewrichten heeft opgetreden, des te positiever het effect op lange termijn van glucosamine.

Ons advies, slik preventief glucosamine als je vaak en intensief sport, hoe eerder je hiermee begint, des te beter. Daarnaast, het is nooit te laat om te beginnen met glucosamine suppletie, ook als u al (ernstige) gewrichtsklachten heeft. De extra glucosamine zal verdere slijtage helpen voorkomen en wellicht zelfs wat kunnen repareren.

Onderzoek naar effect glucosamine op voetballers en soortgelijke sporten

Het gebruik van glucosamine ook onderzocht bij actieve voetballers. Voetbal is uiteraard gezond, maar voetbal is ook belastend voor de gewrichten. De onderzoekers vroegen zich af of je door suppletie met glucosamine de gewrichten van voetballers kunt beschermen. Dus gaven ze studenten 3 maanden elke dag 1.5 of 3 gram glucosamine, en keken vervolgens in hun urine naar merkers van kraakbeenafbraak en -opbouw. Hieruit bleek dat glucosamine hun kraakbeen beschermde (bron).

Als het voor voetballers werkt, kan je er donder op zeggen dat het ook voor andere gewrichtsbelastende sporten geldt. Denk hierbij aan sporten zoals basketbal, volleybal, hockey, tennis etc.

Specifiek onderzoek naar effect van glucosamine op gewrichten van krachtsporters

krachtsportSporters die glucosamine gebruiken zweren er al bij, maar het is nu ook wetenschappelijk onderzocht en in dit onderzoek bevestigd; glucosamine beschermt gewrichten bij krachttraining (5). Het positieve effect van glucosamine lijkt in de praktijk juist bij sporters veel positiever resultaat te geven dan bij andere (doel)groepen.

Het onderzoek is uitgevoerd  door sportwetenschappers van de University of Copenhagen in Denemarken. Ze onderzochten wat het effect was van glucosamine suppletie op mensen met gewrichtsklachten aan de knie die ook aan krachttraining deden. Ook werd gekeken naar het effect van ibuprofen, een ontstekingsremmer die vaak wordt voorgeschreven bij gewrichtsklachten om de pijn te helpen verminderen. Het onderzoek duurde 12 weken en de onderzoeksgroep trainde 3x per week. Het trainingsprogramma bestond uit 10 minuten fietsen en daarna beenoefeningen zoals de leg extension en leg press.

De proefpersonen werden onderverdeeld in 3 groepen, de ibuprofen groep, de glucosamine groep en de placebo groep. Hieronder wat ze per dag innamen:

Ibuprofen groep: 600 mg/ dag

Glucosamine groep: 3x 500 mg glucosaminesulfaat/ dag (dus 1500 mg totaal)

 

Resultaten na 12 weken

Alle groepen gingen (zoals verwacht) ongeveer evenveel vooruit in kracht. Dat is te zien in de figuur hieronder:

Sportwetenschappers van de University of Copenhagen hebben kunnen aantonen wat tienduizenden sporters aan levende lijve hebben ervaren. Glucosamine beschermt gewrichten bij krachttraining - en maakt ze misschien zelfs sterker.

Voor aanvang van het onderzoek en 2 dagen na de laatste training, onderzochten de wetenschappers in het bloed van de onderzoeksgroepen de hoeveelheid cartilage oligomeric matrix protein . Hoe meer aanwezig, des te intenser zijn de afbrekende processen in de gewrichten. De wetenschappers vonden dat de suppletie met glucosaminesulfaat de COMP-concentratie significant verlaagde. Zie de figuur hieronder:

Sportwetenschappers van de University of Copenhagen hebben kunnen aantonen wat tienduizenden sporters aan levende lijve hebben ervaren. Glucosamine beschermt gewrichten bij krachttraining - en maakt ze misschien zelfs sterker.

 

De conclusie van die onderzoek is dus dat glucosamine de afbraak remt van gewrichten bij krachttraining. Hoe dit precies werkt hebben de wetenschappers overigens niet onderzocht. Dit onderzoek is voor een groot deel betaald door de Danish Rheumatism Association en de Danish Ministry of Health. Extra financiering kwam van fondsen van particulieren.

Veiligheid van glucosamine

Glucosamine wordt algemeen erkend als zeer veilig. Nooit zijn er ernstige bijwerkingen geconstateerd. De enige gerapporteerde bijwerkingen zijn licht gastro-intestinaal. De glucosamine wordt gewonnen uit de schaal van garnalen, dus mocht u allergisch zijn voor garnalen, dan wordt geadviseerd een glucosamine te nemen uit een plantaardige bron zoals Joint-Vie.

Waar op te letten bij kopen glucosamine supplement?

Ondertussen bestaan er vele aanbieders van glucosamine supplementen. Waar dient u op te letten bij de aanschaf? Een goed glucosamine supplement dient aan de volgende voorwaarden te voldoen:

 • Alle onderzoeken met positief resultaat zijn uitgevoerd met glusosaminesulfaat, alle andere vormen van gebonden glucosamine (zoals glucosamine-hydrochloride) kunt u beter niet gebruiken.
 • Koop altijd glucosaminesulfaat in de juiste therapeutische dosering van 1500mg (1180 mg elementair glucosaminesulfaat).
 • Kies bij voorkeur voor een glucosamine supplement die ook chondroïtine bevat. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat toevoeging van chondroïtine de werking van glucosamine sterk verbetert (bron).
 • Vaak gaat gewrichtsslijtage gepaard met pijnklachten. Er zijn glucosamine supplementen die ook natuurlijke pijnbestrijders bevatten. Zo wordt Tanacetum parthenium (Moederkruid, Feverfew) sinds honderden jaren gebruikt als plantaardig middel tegen migraine, koorts en artritis. Daarbij heeft het vooral een anti-inflammatoire werking. 
 • Een glucosamine supplement die ook MSM bevat geeft extra voordelen. MSM heeft een pijnstillende werking en levert zwavel, een zeer belangrijke bouwsteen van kraakbeen.
 • Voor de kraakbeensynthese zijn ook bepaalde mineralen van groot belang, denk hierbij aan zink, koper en mangaan. Een glucosamine supplement die deze mineralen ook bevat heeft zeker de voorkeur.

joint vie Overigens bestaat er tegenwoordig ook een vegetarische glucosamine variant. Deze werkt minstens net zo goed, of zelfs nog beter dan de standaard glucosamine. Zeer goed onderzocht en goede resultaten. Lees hier meer over JointVie.

 

 

Bronnen

 1. Poolsup N, Suthisisang C, Channark P, et al. Glucosamine long-term treatment and the progression of knee osteoarthritis: systematic review of randomized controlled trials. (2005) Ann Pharmacother 39:1080-1087. PMID 15855241
 2. Reginster JY, Deroisy R, Rovati LC, et al. Long-term effects of glucosamine sulphate on osteoarthritis progression: a randomised, placebo-controlled clinical trial. (2001) Lancet 357:251-256. PMID 11214126
 3. Pavelká K, Gatterová J, Olejarová M, et al. Glucosamine sulfate use and delay of progression of knee osteoarthritis: a 3-year, randomized, placebo-controlled, double-blind study. (2002) Arch Intern Med 162:2113-2123.
 4. Bruyere O, Pavelka K, Rovati LC, et al. Total joint replacement after glucosamine sulphate treatment in knee osteoarthritis: results of a mean 8-year observation of patients from two previous 3-year, randomised, placebo-controlled trials. (2008) Osteoarthritis Cartilage 16:254-260.
 5. Glucosamine beschermt gewrichten bij krachttraining (Osteoarthritis Cartilage. 2010 Jan;18(1):34-40.)