Je traint hard, maar dat sixpackje is nog steeds niet te zien? Of je wilt gewoon droger worden of verantwoord afvallen? Dan is er een supplement waar jij vast nog nooit aan hebt gedacht, maar die wel erg goed werkt; groene thee extract (in combinatie met cafeine!). Al lange tijd heb ik een artikel willen schrijven over groene thee extract. Dit omdat het mij verbaasde hoe weinig mensen weten of beseffen hoe goed dit kan helpen bij afvallen. Groene thee extract is daarnaast een 100% natuurlijk, gezond product wat prima past bij verantwoord afvallen of droogtrainen.

Onderzoeken naar effect groene thee extract

Vele studies zijn gedaan naar het effect van groene thee en -extracten op de vetverbranding. Onderzoekers van de University of Connecticut hebben een metastudie verricht waarbij ze de resultaten van 15 humane studies heranalyseerden. De conclusie die hieruit kwam was dat groene thee extract een significant positief effect had op lichaamsgewicht, taille-omvang en BMI (bron).

Ook veel andere bronnen beamen dit.

Waarom werkt groene thee?

metabolismeGroene thee bezit specifieke stoffen die indirect zorgen voor een thermogeen effect (het verhoogd het rustmetabolisme en dus energieverbruik). Hierbij gaat het vooral om de aanwezige fenolen, die blijken enzymen te remmen die adrenaline en nor-adrenaline afbreken. Zoals we allemaal weten zijn adrenaline en nor-adrenaline zogenaamde ‘pep hormonen’, deze stimuleren de vetcellen om hun inhoud af te geven aan de bloedbaan. Het lichaam kan dit dan weer gebruiken voor o.a. de energievoorziening. Door de fenolen in groene thee wordt de afbraak van deze hormonen geremd waardoor ze langer in de bloedbaan circuleren en dus energie- en vetverbranding stimuleren.(bron)

Ook op cellulair niveau hebben fenolen een effect wat zorgt voor een hoger energieverbruik. Ze stimuleren de energiecentrales in de cel (de mitochondria) om o.a. meer vetzuren te verbranden. Betreft fenolen snijdt het mes dus aan 2 kanten, zowel op hormonaal- als cellulair niveau verhoogt het de energie output. Toch blijkt dat dit nog effectiever kan, in combinatie met cafeine!

Combineer groene thee extract met cafeïne

Uit de hierboven genoemde meta analyse volgde ook dat de combinatie fenolen – cafeïne een groter effect heeft dan alleen inname van groene thee extract (fenolen). Cafeïne zorgt niet alleen voor een opgewekt gevoel en snellere bloedsomloop, het maakt vetcellen ook gevoeliger voor het hormoon adrenaline. Zie hier waarom ze samen het vetverbrande effect versterken; Cafeïne maakt de vetcellen gevoeliger voor adrenaline en de fenolen zorgen dat adrenaline langer in het bloed circuleert.

Wordt aan gezonde mannen – die normaal weinig tot geen cafeïne-houdende producten gebruiken – 150 mg cafeïne gegeven, dan stijgt hun energieverbruik (tijdelijk) met ongeveer 33 procent. Doe je daar nog 270 mg EGCG bij, het meest actieve polyfenol in groene thee, dan stijgt het energieverbruik (tijdelijk) tot maar liefst 41 procent.

Een uitstekend cafeine supplement is de thermogenic fatburner. Sterk gedoseerd, hoge kwaliteit en toch erg scherp geprijsd. Gebruik deze dus in combinatie met een groene thee extract, zoals de groene thee extract van bonusan.

Welke dosis is optimaal qua effect en veiligheid?

Gebaseerd op onderzoeken adviseren wij een dagelijkse dosis van 300mg EGCG en 300mg cafeine. Met deze dosis verbrandt je ongeveer 200 kcal extra per dag. Omgerekend naar vet is dit ongeveer 1 kg in 40 dagen (bron). Dit lijkt misschien niet veel, maar je hoeft er ook weinig moeite voor te doen. Daarnaast, als je dit combineert met een goed voeding- en trainingsschema voor afvallen, dan gaat het afvallen nog veel sneller en makkelijker.

Gezondheidseffecten van groene thee

Groene thee verhoogt dus het energieverbruik (en indirect de vetverbranding) zonder dat je er veel extra voor hoeft te doen, maar daarnaast heeft het ook heilzame effecten op onze gezondheid!

Langer leven door groene thee

Onderzoekers van het Japanse National Institute for Longevity Sciences wilden weten of het drinken van groene thee een levensverlengend effect heeft. Dit testen ze op speciale muizen die sneller dan normaal doodgaan aan kanker. De muizen die een groot deel van hun leven groene thee te drinken kregen bleken 6% langer te leven als de muizen die alleen water kregen (bron). Natuurlijk is het lastig dit 1-op-1 te vertalen naar mensen. Maar indicatief is het zeker wel.

Groene thee remt opname zware metalen uit voeding

Dit is onderzocht door de opname van zware metalen uit vis te testen in een nagebootst spijsverteringskanaal. Hieruit bleek dat groene thee erg goed de opname van zware metalen remt (bron). Het is dus altijd een goed idee om een kopje groene thee, of een groene thee extract capsule vlak voor de maaltijd met vis te nemen.

Theanine voor rustgevend effect

In groene thee zit ook theanine. Er is veel wetenschappelijke belangstelling voor theanine vanwege de mentale en fysieke ontspanning die het bewerkstelligt. Theanine heeft een rustgevend effect, zonder dufheid te veroorzaken.

Groene thee extract BonusanWaar te koop?

Groene thee extract is ruim verkrijgbaar in diverse (online) drogisterijen en supplementen webshops. Cafeine capsules vindt je vooral in (sport)voedingswebshops. Betreft drogisterij producten is Bonusan een betrouwbare, hoogkwalitatieve producent. De Groene thee extract van Bonusan is gestandaardiseerd op 50% polyfenolen (211mg per capsule) en bevat van nature theanine. Hierdoor zijn 2 capsules per dag al ruim voldoende.

Vergelijk alle groene thee extract aanbieders met onze vergelijker