Weet je waar het over gaat als men praat over hamstrings trainen? Als mensen spieroefeningen doen dan vergeten zij vaak de achterzijde van de benen. Dit kan zorgen voor blessures. Het is belangrijk dat je hier dus de nodige aandacht aan gaat besteden. Je gebruikt je hamstrings vaak in het dagelijks leven, zijn ze sterk dan kunnen veel (sport)blessures je bespaard blijven. Je kunt ze echter op verschillende manieren trainen.

Hoe train je hamstrings?

Barbell deadlift

Allereerst, als je van plan bent de hamstrings te trainen, doe dit dan intensief. Alleen dan ga je het verschil merken! Je moet een aantal oefeningen doen, waarvan de belangrijkste de Barbell deadlift is. Een kleine uitleg van deze oefening. Je gaat rechtop staan en houd de barbell vast met gestrekte armen. Je buigt voorover zodat de barbell bijna op de grond komt. Dan breng je je bovenlichaam weer omhoog tot je volledig recht staat. Let goed op dat je de oefening rustig doet en gecontroleerd.

De barbell deadlift instructie video

Barbell deadlift thuis trainen?

Als je geen sportschool ter beschikking hebt en toch de barbell deadlift thuis wilt trainen heb je een Olympische halter en Olympische halterschijven nodig. Als het even kan ook een lekkere dikke rubberen mat of soortgelijks om de set op te kunnen laten vallen of rusten. Profiteer nu bij Betersport van kortingen die oplopen tot wel 20%!

Dumbbell deadlift

Een andere oefening die je kunt doen is de dumbell deadlift. Hetzelfde principe, alleen met dumbells. Bij deze oefening moet je recht op staan en de dumbells naast je lichaam houden met gestrekte armen. Je moet dan voorover buigen zodat de dumbells bijna de grond raken. Breng je bovenlichaam dan weer in de beginpositie en doe het rustig aan.

De dumbbell deadlift instructie video

Dumbbell deadlift thuis trainen?

Interesse in goedkope en goede dumbbells voor thuisfitness? Bekijk snel het aanbod bij Betersport en profiteer van kortingen die oplopen tot wel 20%! Een goede tip voor verstelbare dumbbells zijn de bowflex dumbbels. Het setje is instelbaar van 2 t/m 24 kg, zeer handig en neemt weinig ruimte in beslag.

Leg curl

Er kan ook gekozen worden voor de leg curl (maar maak hier nooit je hoofdoefening van). Van de leg curl zijn verschillende uitvoeringen mogelijk.

Lying leg curl

Zo heb je de lying leg curl, je moet hierbij de enkelband vastmaken rond de linkerenkel en de rechterenkel. Je lig op een bank en hou je benen gestrekt. Beweeg dan je onderbeen richting je billen en zorg dat de rest van het lichaam stil blijft.

Standing leg curl

Een andere uitvoering is de standing leg curl. Deze oefening is hetzelfde als de lying leg curl. Maar je moet hem nu recht uitvoeren. Je gaat een meter voor het toestel staan en dan buig je voorover. Je been moet je dan in de beginpositie houden en gestrekt houden. Dan breng je je onderbeen naar je billen toe. De rest van het lichaam mag ook bij deze oefening niet bewegen.

Machine seated leg curl

Als laatste kan er gekozen worden voor de machine seated leg curl. Bij deze oefening moet je gaan zitten op het leg curl toestel. Je handen plaats je dan op de handvatten en dan zorg je dat het beenkussen zich net boven je voeten bevindt. De benen dien je dan gestrekt te houden en deze duw je naar beneden in een hoek van maximaal 90 graden.

Trainen maar

Het trainen van de hamstrings is voor iedereen van belang. Wissel het af met andere oefeningen, maar zorg eerst voor een goede warming-up, zodat je blessures kunt voorkomen. Deze regel geldt altijd, ook als je niet zoveel tijd hebt!

Speciale noot voor mensen die hun kruisband hebben gescheurd

Voordat je aan je kruisband wordt geopereerd wordt is het verstandig om de bovenbenen en hamstrings te trainen. Hierdoor ga je beter de operatie in, waardoor je ook beter de operatie uitgaat. Na de operatie zal je namelijk deze spieren niet of nauwelijks bewegen. Wanneer deze dan ook niet getraind zijn duurt het herstel alleen maar langer.

Speciaal voor mensen die hier meer informatie over willen verwijzen we graag door naar kruisbandgescheurd.nl.