Eiwit shakes worden al decennia lang gebruikt. Niet zonder reden, veel sporters zweren erbij dat het herstel en spiergroei bevordert. Daarnaast is de laatste tijd bekend geworden dan eiwitshakes ook goed kunnen zijn voor uw gezondheid. Het zorgt voor een verzadigingsgevoel waardoor u minder snel ongezonde dingen eet. Het zorgt indirect voor een hogere energieverbranding en het helpt bij het stabiliseren van het bloedsuiker. Dankzij deze eigenschappen worden shakes dan ook steeds meer gebruikt door niet-sporters.

Eiwit shakes om af te vallen

Vele (dure) dieetproducten die je tegenwoordig kunt kopen in supermarkt en drogisterij zijn eiwitrijke maaltijdvervangers. Dat het (even) werkt staat vast, u krijgt veel eiwitten binnen en minder kcal. Het verteren van eiwitten kost meer energie dan andere voedingsmiddelen, daarnaast duurt de vertering langer, waardoor u langer vol zit. Dus zolang de kuur duurt, valt u af. Uiteraard kennen we allemaal het gevreesde yo-yo effect, bijna vaste prik na een kuur. Het zou veel beter zijn om die dure dieetproducten te laten staan en gewoon een pot wei eiwitten thuis te hebben staan die u in kunt zetten als tussendoortje of wanneer u schikt. Ten eerste is dit veel goedkoper, ten tweede bent u niet afhankelijk van gezette (maal)tijden, ten derde kunt u zelf bepalen welke eiwit shakes u neemt. Uitgebreidde info en advies over welke shakes geschikt zijn om af te vallen vindt u hier.

Mits goed ingezet, zijn eiwit shakes een prima en gezonde aanvulling op uw voeding. Een goede eiwit supplementen vergelijker staat o.a. op www.proteineshakes.net.

Eiwit shakes om spiermassa op te bouwen

Eiwitten bestaan uit aminozuren, die weer nodig zijn voor het opbouwen van spiermassa. Bepaalde aminozuren zijn hiervoor belangrijker dan andere. Hoe beter het aminozuur profiel van voeding aansluit op die van ons, hoe hoger de biologische waarde van die voeding. Dierlijke voeding heeft een hogere biologische waarde dan plantaardige voeding. Alleen soja eiwit vormt hier een uitzondering op, deze wordt dan ook veelvuldig gebruikt door vegetariers. Het eiwit in eiwit shakes bestaat voornamelijk uit wei eiwitten, hier heb je verschillende zuiverings graden in.

Wei eiwitten helpen zogenaamde microtrauma’s na een intensieve training te herstellen. Allerlei onderzoeken hebben bewezen dat het innemen van 20-50 gram eiwit direct na een training het herstel en spiergroei bevordert.

Ook duursporters hebben baat bij eiwit shakes, ze blijken sneller te herstellen van trainingen en wedstrijden. Wel moeten duursporters extra veel koolhydraten binnenkrijgen, samen met eiwitten. Een weightgainer direct na een training zou voor de duursporter ideaal zijn.

Wilt u uitgebreidde info en advies over welke eiwit shakes geschikt zijn voor spiergroei, klik dan hier.

Gebruik eiwitshakes met verstand

Besef dat ook eiwit shakes energie bevatten. Een eiwitshake bestaat meestal voor 80% of meer uit puur eiwit, de rest is vet en koolhydraten. Een normale eiwit shake (30 gram poeder) met water levert meestal zo’n 100 tot 120 kcal op. Indien u wilt afvallen, is het verstandig dit eiwit poeder te mengen met melk of water. Sap kan eventueel ook, maar hier zitten vaak relatief veel suikers in.

Wilt u spiermassa opbouwen, dan is het geen enkel probleem om uw eiwit poeder te mengen met hoog energetische sapjes of fruit. De extra energie kan uw lichaam vaak goed gebruiken voor herstel en spiergroei. Ook smoothies zijn een erg lekker en gezond alternatief en het is leuk te experimenteren met uw eigen ingredienten.

Handige links

Wat is de eiwitbehoefte van een sporter?

Hoe zit het met de veiligheid van eiwitten?