Laatste Update: door

Een vraag die veel gesteld wordt op sportscholen en fitnesscentra is: Beginnen met cardio of met krachttraining?

De wedervraag is natuurlijk: Wat is je doel?

Het doel van de meeste bezoekers aan de sportschool is het verbeteren van de conditie en het opbouwen en onderhouden van een getraind lichaam. Daar zijn zowel cardiotraining als krachttraining voor nodig. Maar welke invloed hebben deze twee verschillende soorten trainingen op elkaar?

Op de Universiteit van Memphis in de Verenigde Staten is hier onderzoek naar gedaan.

Zij hebben 15 jonge mannen gerekruteerd  die regelmatig aan krachttraining doen. De deelnemers aan het onderzoek moesten ook voldoen aan eisen ten aanzien van hun spierkracht. Deelnemers moesten in staat zijn om 1,5 keer het eigen lichaamsgewicht te squatten en 1,2 keer het eigen lichaamsgewicht te bankdrukken.

De spierkracht van deelnemers werd getest door het doen van een zogenaamde Repetitie Maximum Test. Met behulp van een inspanningstest op een loopband werd de maximale hartfrequentie gemeten.

Vervolgens werd iedereen onderworpen aan 4 sessies. De volgorde van de sessies verschilde per deelnemer. Tussen twee sessies zat altijd een rustpauze van een week om de invloed van eerdere sessies te minimaliseren.

De sessies waren als volgt samengesteld:

  • sessie 1 – cardiotraining op de hometrainer in combinatie met krachttraining (bankdrukken)
  • sessie 2 – enkel krachttraining (bankdrukken)
  • sessie 3 – cardiotraining op de hometrainer in combinatie met krachttraining voor de benen (squats)
  • sessie 4 – alleen krachttraining voor de benen (squats)

Cardiotraining bestond uit 45 minuten fietsen op de hometrainer, waarbij de zwaarte afgesteld was op 75% van de maximale hartfrequentie van de deelnemer.

Krachttraining werd afgesteld op 80% van de maximale kracht van de deelnemer tot spierfalen. Een oefening bestond uit 6 series, tussen de series zat 2 minuten rust.

Per deelnemer werd het totale trainingsvolume gemeten door zowel het haltergewicht als het aantal herhalingen te registeren. Ook werd de spieractiviteit gemeten met behulp van EMG-analyse.

De conclusies van het onderzoek zijn als volgt:

  1. Cardiotraining voorafgaand aan krachttraining heeft geen effect op het maximale aantal herhalingen bij bankdrukken, maar wel bij squatten.
  2. Cardiotraining voorafgaand aan krachttraining heeft wel effect op de spieractivatie bij bankdrukken, maar niet bij squatten.

Wat kun jij daar mee?

Wie cardiotraining doet vóór de krachttraining met dezelfde spieren zal merken dat het lastiger is om dezelfde resultaten te bereiken. De effectiviteit van de oefening zal zeker dalen. Maar wanneer je cardiotraining doet met de ene spiergroep en krachttraining met een andere, dan geeft dit nauwelijks verschil.

Je kunt dus gerust voor de krachttraining beginnen met een cardio-oefening op de loopband.

Bron: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22643135gespierde god

Word Een Gespierde God Binnen 8 Weken

Tip! Glenn Goossens heeft een revolutionaire methode ontwikkeld die zorgt voor:
  • Explosieve spiergroei
  • Het drastisch verlagen van je vetpercentage
  • Zeer snel resultaat
Klik op de link hieronder en krijg het lichaam dat je altijd al had willen hebben. Gespierde God Risicovrij Uitproberen (100% niet goed, geld terug!)