Normaal blijven profvoetballers fit door hun trainingen en wedstrijden. Vaak staan er 2 wedstrijden per week op het programma en soms kan het zelfs voorkomen dat er zelfs 3 duels in een tijdsbestek van 7 dagen moeten worden gespeeld, nog los van de trainingen! Maar nu de corona pandemie heerst, moeten ze proberen op andere manieren fit te blijven. 

Je kunt je waarschijnlijk voorstellen hoe lastig het is voor professionele sporters nu ze hun beroep noodgedwongen niet meer kunnen uitoefenen. Ook voetbalfans hebben het moeilijk en kunnen enkel nog naar voetbal nieuws kijken. De voetbalcompetities liggen namelijk niet alleen stil en ook zijn de trainingen verboden tijdens de huidige pandemie. De reden daarvoor is vrij eenvoudig: tijdens een gemiddelde training staan er meer dan 30 mensen op het veld en dat is op dit moment niet toegestaan.

Clubs eisen dat hun spelers fit blijven

Reden voor veel voetballers om op hun eigen houtje fit te blijven tijdens de huidige pandemie. Want hoewel het nog niet bekend is wanneer de sportcompetities weer zullen worden hervat is één ding wel duidelijk: beroepsvoetballers zijn professionals en dus wordt er wel van ze verwacht dat ze individuele trainingen blijven volgen. Er zijn dan ook trainingsschema’s door de clubs uitgedeeld en er zijn voedingsadviezen verstrekt. Sommige voetbalclubs, zoals AZ, Ajax en PSV bijvoorbeeld, laten zelfs fitnessapparatuur bij de spelers thuisbezorgen.

Wil jij ook fit blijven tijdens de corona pandemie? Check dan ons training- en voedingsschema voor voetballers

Bij de Alkmaarse club zeggen ze daar het volgende over: ‘Elke speler heeft z’n persoonlijke programma gekregen dat is samengesteld door de dokter en de inspanningsfysioloog’. Met de spinfiets kunnen de voetballers bijvoorbeeld de spieren opwarmen. Die zijn dan ook keurig bij alle spelers van de selectie thuisbezorgd. Of spelers zich ook aan de programma’s houden? PEC Zwolle zet GPS-tracking in om de verrichtingen te kunnen volgen en bij PSV is er elke week een fitheidscheck. AZ doet het vooral op goed vertrouwen.

Showen op sociale media

En mocht dat niet helpen, dan hebben we altijd de druk van social media nog. Hoe we dat bedoelen? Dat voetballers graag via sociale media laten zien hoe fit ze wel niet zijn en dat ze vooral aan de verwachtingen van de buitenwereld willen blijven voldoen. Memphis Depay doet het aan de lopende band, net als Sergio Ramos en Cristiano Ronaldo. Via video’s op Instagram laten ze zien hoe erg ze zich wel niet in het zweet werken. Aan motivatie zal het sommige spelers dan ook niet ontbreken. Wat ze nu waarschijnlijk wel missen? Samen dollen op het veld. Iets wat normaal zo vanzelfsprekend was, lijkt voor nu even een utopie.