Laatste Update: door

Bij krachttraining, bodybuilding en fitness gaat het niet alleen om hoe je traint, maar ook dat je gemotiveerd blijft. Nu hebben we al eens tips gegeven om gemotiveerd te blijven trainen, maar het zien van de juiste motiverende video’s werkt beter! In onze inspiratie reeks hebben we dit keer gekozen voor hoe de sterkste soldaat ter wereld traint. Dus als je een trainingsdip ervaart en je hebt weer inspiratie nodig, bekijk dan de video’s in dit artikel! Ook krijg je een ‘sterkste soldaat ter wereld’  trainingsschema gebaseerd op de oefeningen die gedaan worden, kan jij ze ook uitvoeren (ik denk van niet!)

Hoe de sterkste soldaat ter wereld traint

Ok, het is natuurlijk discutabel wie nu exact de sterkste soldaat ter wereld is, maar we zijn gaan zoeken in het enorme youtube assortiment en vonden hier vreselijk sterke soldaten die een inkijkje geven in hun trainingsroutine. Het bijzondere is dat deze soldaten vaak nieuwe, alternatieve oefeningen gebruiken die je niet of vrijwel nooit in de gym ziet. Hoewel erg zwaar, wel erg interessant dus om te proberen! Onder elke video som ik de bijzondere oefeningen even op voor je overzicht.

Sterkste soldaat ter wereld?

Geen idee, maar een creatieve soldaat is het zeker! Zie zijn bijzondere oefeningen.

Zijn bijzondere oefeningen:

17 sec: Combi tussen opdrukken en buikspieren. Zie ook de explosiviteit waarmee hij dit doet. Door het vooruit schuiven van de pads en vooral bij het terugkomen belast hij zijn rectus abdominus (rechte buikspieren) enorm. Daarna zie je nog wat mooie en extra variaties op deze oefening.

1.17 min: Bijzondere variaties op de push-up. Door wijder te pakken traint hij meer de buitenkant, door smaller te pakken meer de binnenkant en de triceps. Zeer zwaar.

1.37 min: Wat nou pull ups? Zie hoe deze soldaat het doet! Pull ups zijn sowieso al een van de beste oefeningen voor de rug en biceps, maar als je het zo kunt doen, nog beter! Zie dat hij het zowel smal als wijd pakt. Daarnaast drukt hij zich eenmaal voorbij het kantelpunt nog op met zijn triceps.

2.33 min: Het bijzondere aan deze schouder uitvoering is vooral hoe hij de schijf vasthoudt, niet in een greep, maar gewoon door het samen te drukken. Hiermee traint hij niet alleen zijn schouders, maar dus ook zijn borst. Goede combi oefening.

2.43 min: Een prachtige samengestelde oefening, vooral focus op (een kant tegelijk) van de rugspieren, maar door de hoek en de nodige balans gebruikt hij ook enorm zijn core spieren.

2.56 min: Als je de ruimte en de spullen hebt, ziet er cool uit, maar is in feite een zware vorm van opdrukken. Vooral ook omdat hij vrij smal opdrukt en dit dus een relatief grote belasting is voor de triceps.

4.29 min: Een goede squat oefening waarmee je meteen biceps en een beetje schouders traint. Zie ook zijn functionele variaties, waarbij hij soms de squat breed pakt, soms smal en ook met 1 been (meer als lunges). Vervolgens doet hij nog wat burpee varianten/ jumpsquats.

5.30 min: Je kan niet zeggen dat deze kerel niet creatief is. Leuke variant op de dumbells flyes, alleen zal niet elke sportschool dit soort materiaal hebben. Maar als het tot je beschikking staat, probeer dan zijn uitvoering na te bootsen. Juist ook met je benen omhoog en alles tegelijk naar elkaar toe bewegen. Je buikspieren worden hier absoluut massief van! Daarna op 5.43 min zie je dat hij zijn benen nog hoger brengt, dus nog meer focus op de buikspieren.

6.12 min: Bijzondere manier om je schouders te trainen, terwijl je in een pushup positie staat. Je ziet het niet in dit filmpje, maar hij wisselt dit (waarschijnlijk) af met pushups.

6.24 min: Ook hier traint hij de schouders, maar ditmaal terwijl hij in de squat positie staat en dit dus afwisselt met squats. Zie hoe hij de schouders traint door zowel de gewichten naar voren als naar de zijkant te bewegen. Hiermee pak je telkens net andere schouderspieren.

7.32 min: Leuke rol/ buikspiervariant. Vereist meer coordinatie dan je wellicht denkt. Ten eerste moet je uitkijken niet door te rollen als je eenmaal in de rol zit. Dus op tijd je beweging stoppen (met je core spieren) en vervolgens omhoog komen terwijl je dat contra gewicht vast hebt. Zeer goede samengestelde oefening. Daarnaast ook goed dat mocht je ooit in het dagelijks leven achteruit vallen, je deze beweging al automatisch doet en dus minder kans hebt hard te vallen.

7.55 min: Zie dat hij bij deze oefening eventjes heel kort de beweging afremt/ stopt om de oefening nog zwaarder te maken. Zowel bij de opgaande als neergaande beweging. Dit maakt de oefening 2x zo zwaar dan als je het in 1 vloeiende beweging uitvoert. Goed om te weten als je bijvoorbeeld thuis traint en geen zware gewichten tot je beschikking hebt.

Waarom traint deze soldaat op deze manier?

In het leger is het hebben van wat kracht natuurlijk altijd belangrijk, maar niet het allerbelangrijkste. Ze trainen onder veel verschillende en vaak zware omstandigheden, op diverse terreinen. Het is dan veel functioneler om een uitstekende conditie en spieruithouding te hebben. Alsmede een allround gespierd en enigzins flexibel lichaam. Trainen als een bodybuilder heeft voor deze soldaten dus geen zin, je wordt dan namelijk heel goed in het tillen/ verplaatsen van zware gewichten, maar als je bijvoorbeeld flinke marsen moet lopen van 40km zeul je al die extra spiermassa voor niks mee.

Daarom is het voor soldaten veel zinvoller om allround te trainen op zowel kracht, explosiviteit, spieruithouding en conditie. Dit lijkt natuurlijk heel erg hoe crossfitters trainen. Heel veel samengestelde oefeningen en een evenredige verdeling op kracht, spieruithouding en conditie.

De oefeningen die de soldaat in het filmpje uitvoert passen hier uitermate goed bij, hoewel het niveau natuurlijk wel erg hoog is voor veel oefeningen en voor zowel beginnende als gevorderde krachtsporters nog te hoog gegrepen is. Toch kan je die uitvoeringen als inspiratie nemen om uiteindelijk naar toe te werken. Als je namelijk die oefeningen uit kunt voeren, heb je vanzelf al een ontzettend mooi gespierd lichaam gekweekt.

Uiteraard moet je beginnen met makkelijkere varianten van die uiteindelijke vorm. Hieronder geef ik je een soldaten beginners schema met een aantal van zijn oefeningen uitgelicht. Opgebouwd dus met makkelijke varianten, die uiteindelijk toewerken naar de eindvorm zoals in het filmpje getoond.

Soldaten beginners training schema

Allereerst, gezien de eisen die aan een soldaat worden gesteld, kan je het beste altijd een fullbody workout doen met veel samengestelde oefeningen. Mijn advies is om 2 tot max 3x per week te trainen, met altijd minimaal 1 (rust)dag ertussen. Iedere fullbody training dient intensief te zijn.

Omdat spieruithouding belangrijker is dan kracht, gaan we voor meer herhalingen. Doe in het schema hieronder altijd 3 sets van 16 herhalingen. Als er staat ‘meer reps’ dan dus meer dan 16 proberen tot je niet meer kunt.

Trainingsschema soldaat

OefeningBasisvormGevorderde vormSoldaat eindvorm
1SquatsSquats met dumbbellsSquats met dumbell swing op schouders
2LungesLunges met dumbellsLunges met dumbell swing op schouders
3Pushup + crunchesJump pushup + wieltje vooruitPushup + pads vooruit en zo ver mogelijk
4Wijde pushup naar smalle pushupWijde naar smalle pushup meer repsWijde naar smalle pushup meer reps en heen en weer
5Pull upsPull ups explosiever en hogerPull ups die overgaan in triceps pushups
6Front shoulder dumbell liftsFront shoulder lifts met korte pauze op 1/3Front shoulder lifts met schijf die je samendrukt
7Zijkant plankingZijkant planking met stok of stangZijkant moving planking van ene arm naar andere
8Hanging leg raisesHanging leg raises hoger en langer vasthoudenHanging leg raises zo hoog mogelijk
9Kettlebell swingKettlebell swing meer reps en hogerKettlebell swing met backroll en buikspieren
10Squats met dumbell pressSquats met side, front raises en dumbell pressZie hiernaast, plus pauze tijdens beweging

 

Wees creatief!

Hopelijk heb je veel inspiratie en motivatie gehaald uit dit filmpje en artikel. Probeer zelfs ook wat creatiever te worden met betrekking tot je eigen trainingen en oefeningen. Ofwel, varieer in uitvoering, probeer eens verschillende soorten gewichten en hou ze eens op andere manieren vast. Kijk eens of je jezelf kunt uitdagen met een bepaalde vorm.

Besef ook dat je niet cold turkey naar de soldaat eindvorm kan gaan, bouw dit op, gebruik eventueel periodisering om een goede opbouw te maken.

Heb je vragen of feedback? Laat je reactie dan hieronder achter!

Sportieve groet,

Patrick

 

 

Er zijn nog geen reviews, misschien wil jij er eentje achterlaten voor een ander?