Dit is de vraag die elke rookie zich stelt wanneer ze voor het eerst de gym in lopen. Voordat deze vraag beantwoord kan worden moet eerst een andere vraag gesteld worden; Wat versta jij onder het beste en mooiste lichaam?

Het beste en mooiste lichaam is voor iedereen anders

Iemand die gewoon fit wil zijn met een hoog uithoudingsvermogen stelt minder hoge eisen aan gespierdheid dan een bodybuilder. Voor hem is afgetraind zijn belangrijker dan massa. Daarnaast heeft ieder persoon ook zijn eigen wensen. Wel kunnen een aantal ‘hoofd typen’ gedefinieerd worden. Deze zullen we per stuk bespreken en hoe je in dat geval het beste kunt trainen.

Doel: Fit en afgetraind

fitIemand die ‘gewoon’ fit en afgetraind wil zijn, kan het beste cardio met krachttraining combineren. Dit blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in de Journal of applied physiology. Ook uit eigen ervaring uit mijn rijke sportleven kan ik concluderen dat dit het beste werkt. Hiertoe zit ik 2x per week aan de gewichten en doe ik 3x per week wisselende sporten zoals boksen, tennis en voetbal (spieruithouding). Mijn vet% is gedaald naar 9% (toen ik alleen krachttraining deed ongeveer 14%) bij gelijkblijvende krachtoutput.

Overigens bleek ook uit dit onderzoek dat de sporters die alleen krachttraining deden, het meest vooruit gingen in krachtoutput. De sporters die alleen cardio deden gingen het meest vooruit in VO2Max. Hieruit blijkt dus wel dat je lichaam zich aanpast aan de ‘stress’ die het opgelegd krijgt en zich specialiseert.

Doel: Spiermassa en kracht

beachbody1Zoals ook uit bovenstaand verhaal blijkt, moet je voor een gespierd lichaam gewoon vooral krachttraining doen. Nu bestaan er vele trainingsschema’s hiervoor. Kies er eentje die goed bij jouw situatie past. Krachttraining.net heeft hiertoe diverse krachttraining en voedingsschema’s gemaakt.

Doel: Spieruithouding en hoge VO2Max

Sommige mensen willen gewoon een sport of activiteit heel lang kunnen uithouden, denk hierbij aan hardlopers en wielrenners. Hoewel een nobel doel krijg je hier in de regel niet bepaald het mooiste lichaam van. Duursporters zijn vaak erg dun en afgetraind. Ook moeten dit soort sporters goed uitkijken voor overtraining en roofbouw op het lichaam.

Maargoed, als dit je doel is, dan moet je vooral veel cardio doen en sportspecifiek trainen. Wist u dat de juiste krachttraining zorgt voor betere prestaties voor duursporters? Krachttraining.net heeft speciale krachttraining en voedingsschema’s gemaakt voor hardlopers en wielrenners.

Doel: Beachbody

beachbodyNu de zomer in aantocht is wil menigeen het felbegeerde beach lijf. Als je er nu aan begint ben je eigenlijk al te laat, maar toch kan je nog mooie dingen bereiken in een vrij korte tijd. In een volgend artikel zal ik uitgebreider ingaan op het krijgen van je beach body. Voor nu alleen een algemene tip: cardio + krachttraining in combinatie met een goed aansluitend dieet. Het sixpack schema lijkt hier nog het meeste op.

 

Er zijn nog geen reviews, misschien wil jij er eentje achterlaten voor een ander?