winter-rennenHet komt je vast bekend voor. In de zomer ben je enthousiast begonnen aan een dagelijkse routine van bewegen. En voor dat je het weet kun je steeds langere afstanden leggen en wordt je conditie steeds beter. Maar dan wordt het steeds kouder buiten…

Het regent, waait en in de uiterste gevallen hagelt of sneeuwt het. De drang is er dan waarschijnlijk om dan maar te stoppen totdat het weer mooi weer is. Wanneer je echter spontaan je dagelijkse routine opbreekt, zul je al het werk dat je hebt gedaan binnen enkele weken te niet doen.

Hoe kun je dus blijven sporten in de wintermaanden? Hieronder een aantal tips

 

De juiste kleding voor het juiste seizoen

Ook in de winter kun je blijven hardlopen of joggen, als je maar de juiste kleding draagt. Allereerst zul je kleding van katoen in de wasmand moeten gooien. Katoen absorbeert vocht waardoor je lichaamstemperatuur al snel zal dalen. Kies in plaats daarvoor voor kleding van kunststofvezel. Het beste is om één of meerdere lagen dunne kleding van kunststofvezel te dragen. Door meerdere lagen kleding ontstaat er een isolerende laag lucht.

Verder is het aan te raden om een muts op te doen en handschoenen aan te trekken.

 

Beter meerdere kleine rondjes dan één grote ronde

In de winter is het beter om meerdere kleine rondjes te maken dan één grote ronde. Tijdens de wintermaanden kan dankzij het weer en omdat het donker is van alles misgaan. Wanneer je niet al te ver van huis bent, kun je je sneller omdraaien wanneer de omstandigheden echt te ernstig zijn om te kunnen sporten. Ook ken je de route en mogelijke obstakels beter, wat veiliger is.

 

Maak handig gebruik van de richting van de wind

In de winter zal de wind ook harder en kouder zijn. Probeer hier tactisch mee om te gaan door jouw gebruikelijke parcours zodanig te lopen dat je eerst wind tegen hebt en op de terugweg wind mee hebt. Waarom?

Allereerst zul je namelijk op de terugweg vermoeid zijn waardoor wind tegen extra vervelend is. Daarnaast zul je op de terugweg al het nodige gezweet hebben. De koude wind in combinatie met lichaamszweet zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur verder daalt.

 

Draag schoenen met een profiel

In de winter zal het ook een stuk gladder zijn. Wanneer het flink heeft geijzeld, dan kun je beter naar een sportschool gaan of de hometrainer pakken. Maar mocht het nog niet zo ver zijn, dan kun je het beste schoenen met een profiel aantrekken. Hierdoor heb je meer grip op de weg en zul je minder snel uitglijden. Daarnaast is het belangrijk om minder snel te lopen en minder grote stappen te maken om de kans op vallen te minimaliseren.

 

Maak een uitzondering voor een griepje

Wanneer het seizoen omslaat, is de kans op een griepje bij veel mensen hoog. In sommige gevallen is het met griep of koorts beter om eerst uit te zieken. Wanneer je vooral last hebt van griepverschijnselen boven de nek (verkoudheid of keelpijn) dan kun je nog wel blijven doorlopen. Maar wanneer je last hebt van bijv. je longen (hoesten, korte adem) of last hebt van je spieren, dan is het beter om eerst uit te zieken anders duurt het allemaal nog langer voordat je weer beter bent.

 

Denk aan je eigen veiligheid!

Naast de kou is het gebrek aan zonlicht ook een reden waarom veel mensen stoppen met hardlopen. De meeste mensen maken vroeg in de ochtend of laat in de avond een rondje. In de winter is het dan pikkedonker. Zorg dus voor een reflecterende kleding en/of bandjes met LED lampjes. Op deze manier blijf je zichtbaar voor auto’s en fietsers.