Als je kniebanden niet zo sterk zijn, is het belangrijk dat je deze gaat versterken. Maar hoe gaat dat in zijn werk en wat heb je hiervoor nodig?

Binnenkort verschijnt er een artikel in de Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports. Deense sportwetenschappers hebben onderzoek gedaan waaruit geconcludeerd kan worden dat pezen en hun aanhechtingen sterker worden als gedurende de uitvoering van een workout whey gebruikt wordt.

Speciale noot voor zwemmers

Onder fanatieke zwemmers blijken knieblessures vaker voor te komen, vooral bij gebruik van een verkeerde beenslag techniek. Dit artikel is dus zeker ook interessant voor zwemmers! Voor meer info, lees ook Krachttraining voor zwemmers.

 

Het onderzoek

De Deense sportwetenschappers zijn verbonden aan Aarhus University. Zij hebben een onderzoek gedaan met 22 sportieve mannen van ongeveer 24 jaar oud. Het experiment heeft twaalfweken geduurd en zij trainden drie keer per week de beenspieren. Hiervoor gebruikten zij een leg-extensionmachine. Eén been werd getraind met concentrische bewegingen en het andere been werd getraind met eccentrische bewegingen. De helft van de mannen dronk tijdens de workout een shake met in totaal 19,5 gram whey hydrolisaat. Daarbij dronken zij ook nog eens 19,5 gram koolhydraten (WHD). De andere elf deelnemers dronken een shake van 39 gram koolhydraten (PLA).

 

Scans voor en na het trainen

Er werden scans gemaakt voor en na de trainingsperiode. De scans werden gemaakt van de omvang van de getrainde beenspieren en van de patellar tendons, ofwel kniebanden. Een knieband is de aanhechting die je knieschuif en je kuitbeen met elkaar verbindt. Uit de resultaten is naar voren gekomen dat de groei van de beenspieren is versneld door de whey suppletie. Het type training, concentrisch of eccentrisch, was in de resultaten niet terug te zien en maakt dus geen verschil. Maar er is nog iets opvallends uit het onderzoek naar voren gekomen, dankzij whey is namelijk ook de knieband groter geworden.

 

Whey formule

Whey bevat veel leucine. De onderzoekers hebben het idee dat deze leucine het collageen in de kniebanden heeft laten groeien. Er zijn in het verleden al meerdere onderzoeken gedaan met leucine. Uit diverse dierstudies is bijvoorbeeld gebleken dat leucine een anabool effect heeft op collageen en deze nieuwe bevinding komt daar dus mee overeen.

 

Versterk nu je eigen kniebanden

Het versterken van de kniebanden gaat niet vanzelf, daar is training voor nodig. Zoals je hebt kunnen lezen zijn er supplementen die ingezet kunnen worden die het versterken van de kniebanden bevorderen. Het is wel goed om te weten dat het eerder genoemde onderzoek is betaald door de Arla Foods Ingredients Group. Dit was tevens de producent van het gebruikte whey hydrolisaat. Maar waarom probeer je het zelf niet? Een whey shake nemen bij het sporten is ten slotte een kleine moeite en je zou er goede resultaten mee kunnen behalen. Ook als je een vrouw bent zou je het kunnen proberen. Het onderzoek is weliswaar onder 22 mannen gehouden, maar waarom zou een whey shake de kniebanden van een vrouw niet versterken? Er is maar één manier om erachter te komen of je er baat bij hebt en dat is door het gewoon een tijdje te proberen!

 

Welke whey eiwit meest geschikt?

Van whey eiwit bestaan meedere vormen, denk aan whey concentraat, whey isolaat en whey hydrolisaat. Het verschil zit in de zuiverheid van de eiwitten. Concentraat is het minst zuiver, maar goedkoopst. Whey isolaat is sterk gezuiverd en iets duurder, whey hydrolisaat is sterk gezuiverd en tevens enzymatisch voorgesplitst voor een nog snellere opname. Voor meer info over eiwitten, lees Eiwit en krachtraining.

Bovenstaand onderzoek is uitgevoerd met whey hydrolisaat, maar whey isolaat en whey concentraat bevatten exact dezelfde aminozuren. Het maakt behalve de zuiverheid dus weinig uit welk whey eiwit je moet nemen. Wij adviseren hierin de middenweg, ofwel whey isolaat.

Bekijk en vergelijk whey isolaat aanbieders

 

Bron

Scand J Med Sci Sports. 2013 May 7. doi: 10.1111/sms.12083.