Laatste Update: door

Inhoud

Hoe word ik 100? Een betere vraag zou zijn, hoe word je 100 in goede gezondheid? Want gezondheid is ons kostbaarste bezit, zodra hier iets aan mankeert heeft dit invloed op je hele leven en geluk. Niet verwonderlijk dat iedereen probeert zijn of haar gezondheid zo lang en goed mogelijk te behouden. Maar hoe blijf je gezond tot op hoge leeftijd? 

Natuurlijk spelen de juiste voeding, beweging, en psychologie hierin een belangrijke rol, maar wist je dat er ook steeds meer onderzoek en inzicht is omtrent bepaalde anti-aging stofjes die je al in supplementvorm kunt nemen?

Hoe word ik 100? Door niet alleen dit artikel te lezen, maar ook de adviezen die erin staan daadwerkelijk uit te voeren!


Over dit artikel en de auteur

Als gezondheid en gezond oud worden u serieus is, neem dan alsjeblieft de tijd om dit artikel rustig door te lezen. Ja, het is een lang artikel, maar niet zonder reden! Bij anti-aging komt veel kijken op diverse gebieden. Daarnaast staat de wetenschap ook niet stil. Daarom staat dit artikel boordevol waardevolle informatie en wetenschappelijke inzichten die jou helpen een optimale gezondheid te bereiken en meer gezonde levensjaren te winnen. Aan bod komen wetenschappelijk onderbouwde anti-aging strategieen op gebied van voeding, beweging, psychologie, supplementen en veelbelovende nieuwe ontwikkelingen. Dit artikel zal ook periodiek worden geupdate omtrent de laatste ontwikkelingen op gebied van anti-aging, dus bookmark deze pagina (of kom af en toe eens terug) om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen!

Drs.Ing. Patrick van der VeldeVeel leesplezier en gezondheid gewenst, mocht je feedback of vragen hebben, laat je bericht dan achter onderaan dit artikel. Ik hoop dat ik u met dit artikel kan helpen gezond oud te worden.

 

Drs. Ing. Patrick van der Velde

Medisch bioloog, life coach en sportvoedingsdeskundige


Waarom sterven we?

Ik begin even met een wat minder leuke vraag, waarom sterven we? Het is belangrijk dit te weten voordat ik antwoord kan geven op de vraag Hoe word ik 100. Vraag mensen op straat waarom we sterven en je krijgt antwoorden waar wetenschappers niks mee kunnen zoals “omdat de aarde anders overbevolkt raakt”, of “het is nu eenmaal natuurlijk”. Maar deze antwoorden zeggen niks over het onderliggende proces van veroudering, los van of dit ‘natuurlijk’ is of om ethische of filosofische redenen. Biologen kijken daarom heel anders tegen veroudering aan:

We sterven omdat we verouderen en we verouderen omdat onze cellen dat doen. Gedurende de jaren functioneren onze cellen steeds slechter, de oorzaak daarvan ligt weer in onze genen. Blijkbaar zijn er genen die op den duur meer kwaad dan goed doen. De volgende vraag is dus, waarom hebben we die genen?

Er bestaan een aantal theorien waarom we destructieve genen hebben, ben je hier benieuwd naar, dan verwijs ik je graag door naar dit artikel wat ik eerder schreef over waarom we sterven.

Er bestaan ook genoeg verouderingsonderzoekers die zoeken naar het rekken van het leven of uiteindelijk zelfs het bereiken van het eeuwige leven, ze willen de destructieve genen omzeilen, uitschakelen of herprogrammeren.Verderop lees je hier meer over. Nu ga ik verder met wat voor jou belangrijk is, jouw lichaam en hoe je gezonde levensjaren kunt winnen. Dit alles begint met bewustwording van hoe je lichaam er nu voorstaat..

Hoe word ik 100?

Bewustwording: Hoe gezond is je lichaam?

Hoe word ik gezond 100

Als eerste zal je inzicht moeten hebben in welke staat je lichaam zich nu bevindt, hoe gezond is je lichaam? Wees eerlijk als je deze vraag voor jezelf gaat beantwoorden. Jouw lichaam heeft niks aan ontkenning of dat je jezelf voor de gek houdt. Diep van binnen weet je echt wel of je goed bezig bent of niet. Om je op weg te helpen, hieronder een lijstje met indicatoren en risicofactoren typerend voor een ongezond lichaam:

 • Je bent pre-diabetisch of hebt diabetes type 2
 • Je gebruikt medicijnen tegen hoge bloeddruk, -cholesterol of bloedverdunners
 • Je hebt overgewicht en je krijgt dit maar niet structureel onder controle, je hebt veel last van het jo-jo effect
 • Je ziet er voor je leeftijd ouder uit dan leeftijdsgenoten
 • Je huid is droger en rimpeliger dan leeftijdsgenoten
 • Je voelt je regelmatig futloos, zelfs aan het begin van de dag
 • Je slaapt slecht
 • Je maakt je elke dag zorgen om iets, weinig rust in je hoofd
 • Je hebt een bleke huid
 • Je hebt regelmatig last van kleine pijntjes en kwaaltjes
 • Soms heb je ineens last van bultjes, aften of huidirritaties
 • Je hebt problemen met de stoelgang
 • Je wordt vaker en langduriger ziek dan leeftijdsgenoten
 • Je sport weinig tot nooit en beweegt vrij weinig
 • Je rookt

Herken je bij jezelf 1 of meerdere van bovenstaande punten? Dan heb ik goed en slecht nieuws voor je. Het slechte nieuws is dat als je zo doorgaat, jde kans groot is dat je gezondheid alleen maar slechter wordt en uiteindelijk kan leiden tot een langdurig en akelig ziekbed voordat je overlijdt.

Het goede nieuws is dat je er nu iets aan kunt doen om je gezondheid in grote mate terug te krijgen en hiermee veel gezonde jaren kunt toevoegen aan je leven. Daarnaast blijken gezonde oude mensen vaak een stuk ouder te worden en een korter ziekbed te hebben voordat ze uiteindelijk overlijden. Ook is het voor oudere mensen bijvoorbeeld nog goed mogelijk om hun spiermassa sterk te houden en zo vitaler oud te worden (bron).

Luister en leer van experts

Het klinkt zo simpel en voor de hand liggend, maar als je weet naar wie je moet luisteren scheelt dit heel wat uitzoekwerk. Je leven inrichten op gezond oud worden is het allerbelangrijkste wat je voor je gezondheid kunt doen, op elk moment in je leven. Denk niet, ik ben al zo oud, dit heeft toch geen zin meer. Nee, juist als je nu een slechtere gezondheid hebt, of ouder bent, valt er nog steeds veel te winnen. Dit geldt ook voor jonge gezonde mensen die (nog) niks mankeren, hoe eerder je namelijk begint met een gezonde leefstijl, des te meer vruchten je daarvan plukt als je ouder wordt.

Door de juiste dingen te doen blijven we langer gezond en winnen veel extra gezonde levensjaren. In de praktijk betekent dit dat je een gezonde leefstijl moet hebben en dat dit ook structureel in je systeem zit. Ofwel, je moet er een gewoonte van maken. Dit artikel gaat je daarbij helpen. Ik ga je stap voor stap vertellen hoe je dit bereikt, mede gebaseerd op onderzoek van anti-aging experts en voedingswetenschappers.

Walter Willett

Een grote naam in de voedingswetenschappen is Walter Willett. Hij staat bekend om zijn langlopende humane studies onder tienduizenden mensen op gebied van voeding en leefstijl. Veel van wat we tegenwoordig weten over de relatie tussen kanker, overgewicht, welvaartsziekten, cholesterol, overgewicht en voeding komen uit deze studies. Hij heeft ook geen banden met de industrie en dat is te merken aan zijn ongekleurde adviezen. Hij deelt simpelweg zijn bevindingen, ook al is de industrie daar niet altijd blij mee.

Op youtube is een video van hem beschikbaar waarin hij in 20 minuten de belangrijkste punten en bevindingen uiteenzet omtrent zijn langlopende onderzoeken over tientallen jaren, zeker de moeite waard als het je interesseert!

Hij heeft een goed gedocumenteerd en wetenschappelijk onderbouwd boek geschreven over zijn onderzoeken en de adviezen die eruit volgen. Het boek heet ‘Eet, drink en blijf slank en gezond‘.

Zo ontraadt hij het drinken van melk en ontkracht hij de stelling dat je melk moet drinken voor je calcium. En hoe gezond is koffie? Vetten? Eieren? Enz. Walter presenteert in zijn boek zijn eigen voedselpiramide, gebaseerd op zijn jarenlange en uitgebreide onderzoek.

Aubrey de Grey

Aubrey de Grey is een van de meest vooraanstaande anti-aging wetenschappers en hoofd van SENS, een non-profit organisatie die volledig gericht is op anti-aging onderzoek. Hij schuwt het gebruik van nieuwe technieken niet en doet veel stamcelonderzoek.

Volgens Aubrey is ouderdom een ziekte die te genezen is. Hij ziet veroudering als een machine waarvan de onderdelen in de loop van de tijd kapot gaan en gerepareerd of vervangen dienen te worden. Hij heeft hier zijn eigen theorie over.

Aubrey wordt ook regelmatig gevraagd te spreken op wetenschappelijk bijeenkomsten en meer publieke optredens zoals bij TEDx. Hieronder een uitstekende samenvatting waar hij spreekt over de zoektocht naar onsterfelijkheid op zo’n TEDx bijeenkomst.

William Cortvriendt

William Cortvriendt is een Nederlandse arts die onderzoek en analyses heeft gedaan omtrent gezond oud worden en leefstijl aanpassingen. Hij is ondertussen veel gevraagd voor series en praatprogramma’s op radio en tv. Ook is hij vaste columnist voor onder meer HP/de Tijd. Hij legt uit hoe je met de juiste leefstijl aanpassingen je gezondheid enorm kunt verbeteren, in welke situatie je je ook bevindt. Pas je zijn adviezen toe, dan verbeteren gegarandeerd je cholesterolwaarden, je bloeddruk en je algehele gezondheid. Dit alles kan bijvoorbeeld leiden tot een drastisch lager medicijngebruik. Want zoals we allemaal wel weten:

Medicijnen bestrijden de symptomen, niet de oorzaken!

Dus waarom zou je niet de oorzaken bij de bron aanpakken en blijer en gezonder door het leven gaan?

Een goed startpunt en naslagwerk is om het boek te lezen van Cortvriendt, genaamd Hoe word je 100? In dit boek vat hij alle wetenschappelijk inzichten samen omtrent gezond oud worden. Hij kijkt naar de mensen op aarde in de zogenaamde ‘blauwe zones’, ofwel de gebieden waar mensen van nature erg oud worden, vaak 100+ (hierover verderop meer in detail).  Hij analyseert hun genen en leefstijlgewoontes. Hierbij met grote aandacht op voeding en wat nu wel en niet gezond is. Ook kijkt hij uitvoerig naar typische Westerse welvaartziekten zoals hart- en vaatziekte, te hoog cholesterol, te hoge bloeddruk en overgewicht. Het is een boek met vele goede recensies die ik je absoluut aanraad te lezen.

Dit artikel geeft alleen de belangrijkste hoofdlijnen en praktische adviezen. Voor verdieping adviseer ik echt het boek te lezen. Het bevat maar liefst 336 pagina’s met veel verdieping per onderwerp.

Daarnaast heeft Cortvriendt een aanvullend actieboek geschreven, om de beschreven inzichten meteen en praktisch toe te kunnen passen in uw leven. Een handig hulpmiddel als u een steuntje in de rug kunt gebruiken:

En mocht u kant-en-klare ‘Hoe word ik 100’ recepten nodig hebben, zonder alles zelf uit te hoeven zoeken, dan kunt u ook terecht bij zijn kookboek:

Wat kunnen we leren van de oudste mensen op aarde?

Als je je afvraagt Hoe word ik 100? Dan is het zeker belangrijk om te kijken naar de gewoontes en gebruiken van de oudste mensen die op aarde leven.  Vaak leven deze mensen in de zogenaamde ‘blauwe zones’ op aarde, ofwel de plekken op aarde waar de meeste gezonde oude mensen wonen. Dit zijn Sardinië (Italië), Okinawa (Japan), Nicoya (Costa Rica), Icaria (Griekenland) en de Zevendedagsadventisten gemeenschap in Loma Linda (Californië – USA).

Een expert op dit gebied is Dr. Russell B. Marz, die in juni 2018 hier een presentatie over gaf in San Francisco. Erg interessant om te bekijken als je de tijd hebt, anders kan je de belangrijkste punten onder de video lezen.

Hoe word ik 100? De belangrijkste anti-aging punten

Als je bovenstaande video hebt bekeken, dan heb je al veel waardevolle kennis opgedaan. Hieruit kan je dus opmaken dat genen maar voor ongeveer 25% verantwoordelijk zijn voor hoe oud je wordt. Wel blijkt overigens dat wetenschappers steeds meer ontdekken over anti-verouderingsgenen en hoe ze deze kunnen beinvloeden (bron). Er zal vast een tijd komen dat we een effectieve anti-verouderingspil kunnen nemen (bron), maar tot die tijd zullen we het vooral moeten hebben van onze voeding en leefstijl. Dat zullen we hieronder bespreken. Uiteraard alles met wetenschappelijke onderbouwing. Wie weet kan jij gezond blijven totdat de anti-verouderingspil een feit is.

Anti-aging voeding en dieeten

Voeding is een van de belangrijkste factoren die invloed hebben op ouderdom. Hier is veel onderzoek naar gedaan, bij zowel proefdieren als grote humane metastudies. Keer op keer blijken bepaalde dieeten en voedingsmiddelen bij te dragen aan een langer en gezonder leven.

Doe je op gebied van voeding alles goed, dan kan je je sterftekans met factor 5 reduceren (bron).

Niet alleen wat je eet is belangrijk, ook de hoeveelheid. In Japan hebben ze zelfs de stelregel dat je door mag eten tot je ongeveer 80% ‘vol’ zit. Hiermee voorkom je dat je overeet. Besef in dit kader ook dat je lichaam pas na ongeveer 10 minuten het signaal geeft dat je vol zit, dus tussen het moment dat je daadwerkelijk vol zit en het lichaam je het signaal heeft gegeven, kan je nog behoorlijk veel erbij hebben gegeten.

Dus onthou het volgende:

Prop jezelf niet elke keer helemaal vol, hou na elke maaltijd nog een beetje trek over

Wat zijn de 3 beste anti-aging dieeten?

We kunnen een aantal dieeten onderscheiden die de kans op gezond oud worden significant vergroot. We bespreken hier de top 3. Daarna volgt mijn advies.

#1 Calorie arm dieet

Onderzoek op onderzoek toont aan dat organismen en diertjes die een calorie arm dieet krijgen, significant langer leven dan hun soortgenootjes (de controlegroep) die een normaal dieet volgen. De reden hiervoor is dat op cellulair niveau alle cel-herstel-mechanismen voluit gaan draaien, waardoor je weefsels vele jaren langer meegaan. Men denkt overigens wel dat het effect van calorie restrictie bij dieren groter is dan bij mensen (bron).

Desalniettemin denken wetenschappers dat calorie restrictie vergelijkbaar bij de mens werkt. Natuurlijk is het probleem dat dit lastig te testen is in een wetenschappelijk setting. In onze ‘obese’ maatschappij waar overeten de norm is zal je maar weinig mensen vinden die bewust een calorie arm dieet volgen en dit jarenlang kunnen volhouden. Calorie restrictie leidt namelijk niet bepaald tot een leuk leven. Doordat je structureel zo weinig eet, vermager je veel, heeft je lichaam veel moeite je warm te houden en voel je je vaker futloos. Tenzij je als een monnik wilt leven, is zo’n extreem calorie arm dieet voor weinigen weggelegd.

Hoeveel jaren kan je winnen met calorie restrictie?

Het is mogelijk de resultaten van calorie restrictie bij proefdieren te extrapoleren naar mensen. Uit deze extrapolatie blijkt dat als je op je 25e begint met een 20% calorie restrictie en dit 52 jaar volhoudt, je ongeveer 5 jaar levenstijd wint (bron).

Echter, begin je pas op je 55e en doe je een 30% calorie restrictie 22 jaar lang, dan win je volgens de extrapolatie maar zo’n 2 maanden extra levenstijd (bron). Niet echt de moeite dus tenzij elke dag voor jou er een is.

Calorie restrictie nabootsen?

Wetenschappers hebben geprobeerd het effect van een calorie arm dieet na te bootsen bij proefdieren en organismen, zonder daadwerkelijk een extreem calorie arm dieet te hoeven volgen, uit dit onderzoek volgde dat ketonen hierin een belangrijke rol kunnen spelen (bron). Ketonen spelen een belangrijke rol in het koolhydraat arme dieet.

#2 Koolhydraat arm dieet

Bij een koolhydraatarm dieet eet je veel minder koolhydraten dan normaal. Deze koolhydraten vervang je grotendeels door gezonde vetzuren en meer eiwitten. Hierdoor stapt je lichaam na verloop van tijd over op ketogenen als energiebron (je bent in ketose) in plaats van glucose. Dit blijkt allerlei gezondheidsvoordelen op te leveren, mits je het goed doet. Zo zal je lichaam voornamelijk vetten als energiebron gebruiken, waardoor je makkelijker afvalt. Ook blijft je bloedsuiker veel constanter, wat goed is tegen diabetes, hart- en vaatziekten.

Veel mensen volgen tegenwoordig een koolhydraatarm dieet om makkelijker af te kunnen vallen. Een bijkomend voordeel hiervan, wat veel mensen vaak niet beseffen, is dat een koolhydraatarm dieet ook in bepaalde mate veroudering tegengaat. Zo zie je bijvoorbeeld dat als een groep (proef)personen meedoet aan een koolhydraatarm dieet, dat allerlei markers die gerelateerd zijn aan veroudering verbeteren (bron). Ook dierstudies geven vergelijkbare resultaten (bron).

Het is niet mogelijk te zeggen ‘hoeveel jaren je wint’ met een koolhydraatarm dieet. Het verbetert je gezondheid dus de aanname is dat je er ook gezond oud mee kunt worden, maar hoeveel precies? Dat is niet bekend.

Overigens moeten we wel meteen vermelden dat je beter een plantaardig koolhydraatarm dieet kunt volgen, dan een dierlijk. Plantaardig blijkt gezond, dierlijk minder (bron). Ofwel, best is je koolhydraten te vervangen door zoveel mogelijk plantaardige vetten en eiwitten ipv dierlijke. Daarnaast bleek uit deze studie dat de mensen die het oudst werden een koolhydraatinname hadden van ongeveer 40% per dag. De rest kwam dus uit vetten en eiwitten.

#3 Eten volgens richtlijnen van het voedingscentrum

Het voedingscentrum is een Nederlands orgaan die gespecialiseerd is in het vertalen van nieuwe inzichten op voedingsgebied naar bruikbare adviezen. Veel gehoorde kritiek is dat het voedingscentrum vaak ‘achterloopt’ op recent ontwikkelingen en dat het voedingscentrum tevens vaak kritisch is op nieuwe voedings- en dieettrends. Voordat je een oordeel velt, besef dat het voedingscentrum hierin geen andere keuze heeft. Zij moeten hun adviezen baseren op grondig wetenschappelijk onderzoek en helaas is dat op voedingsgebied nogal schaars. Hun adviezen zijn dus altijd aan de voorzichtige kant. Dit betekent enerzijds dat ze ‘achterlopen’ op recente ontwikkelingen, anderzijds dat wat ze beweren, vaak ook wel klopt (of een grote kern van waarheid in zit).

Ofwel, aan de adviezen van het voedingscentrum kan je jezelf geen buil vallen en volgens hun adviezen eten is altijd nog een betere keus dan vele andere dieeten verkondigd door zelfbenoemde goeroes. Je zal wellicht niet het maximale eruit halen qua levensverlenging, maar eten volgens hun richtlijnen is ook zeker niet slecht. Het is een mooie middenweg. Wellicht als je hun voedingsadviezen verrijkt met wat ‘waarschijnlijk levensverlengende voedingsmiddelen’, je al een heel eind kunt komen…

Welke voedingsmiddelen verlengen de levensduur?

welke voedingsmiddelen verlengen levensduur

Anti-veroudering is een complex proces waar vele factoren en genen een rol bij spelen. Het is dus niet zo dat 1 bepaald voedingsmiddel je gegarandeerd langer laat leven. Wel komen uit diverse onderzoeken beloftevolle kandidaten die mogelijkerwijs via diverse metabole wegen je helpen gezond oud te worden. Ook is het aannemelijk dat een combinatie van verschillende ‘levensverlengende’  voedingsmiddelen een groter effect heeft. Hieronder een opsomming van belangrijke anti-verouderings voedingsmiddelen (dit is geen complete lijst). Check welke jij wellicht in je voeding kunt opnemen:

Mijn voedingsadvies voor een lang en gezond leven

Het voedingselement wat altijd zeer positief uit vele onderzoeken komt is omega 3, ofwel de vetzuren EPA en DHA. Het helpt je gezond te houden en daarmee gaat het ook veroudering tegen. Lees hier alles over omega 3 en wat de beste omega 3 is om te kopen. Al zou je maar 1 ding veranderen aan je dieet, laat het dan toevoeging zijn van kwalitatieve omega 3, of eventueel uit een supplement zoals Opti3 omega 3 (100% uit algen gewonnen, dus direct van de bron).

Maar los van omega 3 is het vrij makkelijk om andere anti-aging voedingselementen binnen te krijgen. Bijvoorbeeld als je een wokmaaltijd maakt, snij er dan wat rode pepers en gember doorheen en voeg wat kurkuma poeder toe. Sla je 3 vliegen in 1 klap. Of wok bijvoorbeeld met veel groenten en bonen.

Als ontbijt kan je denken aan magere kwark en/of yoghurt (gefermenteerde zuivel) en voeg daar een naturel notenmix aan toe, eventueel met een handje superfoods.

Koffie kan je altijd nemen als tussendoortje, maar overdrijf hier ook weer niet teveel in. 2 a 3 koppen koffie per dag zou genoeg moeten zijn, anders raak je teveel gewend aan het oppeppende effect.

Zeewier is best prijzig, maar steeds meer onderzoek toont aan hoe gezond het is en dat het anti-aging eigenschappen heeft (bron). Koop daarom af en toe eens zeewier in plaats van de normale Hollandse groenten, de fris zure smaak zal je ook aangenaam verrassen!

Uiteraard zijn er ook vele andere voedingsmiddelen die bewezen gezond zijn en mede hierdoor levensverlengend kunnen zijn. Het is teveel om dit allemaal op te noemen. Maar denk aan producten als gember, vrijwel alle soorten bessen en kleurrijke voeding zoals rode paprika, aubergine etc. In de regel geldt, varieer met veel verschillende soorten kleuren fruit en groenten.

Het levensverlengende effect van beweging en sport

hoe word ik 100 training

Talloze onderzoeken tonen aan dat beweging en sport je gezond en jong(er) houdt. maar welke soort beweging is het beste en hoe moet je sporten om hier maximaal van te profiteren? We hebben het voor je uitgezocht!

Krachttraining, duurtraining of intervaltraining, wat is beter?

Een interessante studie vergeleek 4 groepen inactieve mannen met elkaar (totaal zo’n 124 man), waarbij de ene groep alleen krachttraining deed, de andere alleen duurtraining, de derde groep alleen interval en de laatste groep was de controlegroep, die deed niks. De onderzoekers keken specifiek naar de telomeer lengte voor en na het onderzoek, een half jaar later. De telomeer lengte is een belangrijke maat voor veroudering. Hoe korter deze is, des te ouder je bent op biologisch niveau. Het enzym telomerase kan de telomeerlengte weer laten toenemen. Na het onderzoek bleek de telomeerlengte van de krachttraining groep niet te zijn toegenomen, die van de duurtraining en intervaltraining wel significant. Dit duidt erop dat je langer kunt leven door het doen van duur- en intervaltraining. Volgens het onderzoek is er een verband met je VO2max. lees voor meer details het onderzoek (bron).

Een bewegingswetenschapper die bekend staat om zijn telomeer onderzoeken (Tucker) stelt zelfs dat mensen die voldoende aan beweging en sport doen, op cellulair niveau 9 jaar jonger zijn dan mensen die veelal inactief zijn (bron).

Overigens is krachttraining zeker belangrijk voor je gezondheid, ook al zou deze bewegingsvorm de telomeerlengte niet verhogen. Andere onderzoeken tonen andere positieve effecten van krachttraining aan, die wel invloed kunnen hebben op je levensduur (bron). Daarnaast, een van de grootste onderzoeken ooit gedaan naar de sterftekans bij verschillende bewegingsvormen toonde aan dat krachttraining deze significant verlaagt. In combinatie met cardio haal je zelfs de beste resultaten (bron). Een ander klein humaan onderzoek ondersteund deze resultaten ook. Het onderzoek toonde aan dat de telomeerlengte van explosieve sprinters langer was dan van ongetrainde leeftijdsgenoten (bron). Sprinten is een vorm van krachttraining en intervaltraining. Krachtraining bleek ook voor een deel veroudering om te keren in skeletspieren (bron).

Al bij al genoeg reden om ook krachttraining op te nemen in je trainingsroutine. Oja, je gaat er ook nog eens aantrekkelijk van uitzien en sterke spieren zijn altijd handig in het dagelijks leven.

Wandelen?

Tot slot, stel dat je niet in de gelegenheid bent om aan krachttraining, duurtraining of intervaltraining te doen, wat kan je dan? Uit onderzoek blijkt dat stevig doorwandelen ook al een zeer positief effect heeft op de gezondheid (bron). Dus trek die wandelschoenen aan en trek er op uit. Sowieso helpt wandelen je met het verlichten van stress, wat ook goed is voor je longevity.

Het effect van algehele fitheid

Een van de grootste studies ooit gedaan naar de fitheid van mensen die onder behandeling waren in het ziekenhuis toont aan dat hoe fitter je bent, des te kleiner de kans op vroegtijdig overlijden. Hieruit bleek ook dat als al fitte mensen nog fitter worden (elite-fitness), ze de kans nog meer verkleinden (bron).

Hoelang leven topsporters?

We hebben al eens eerder geschreven over hoelang topsporters leven. Uit dit grote, langdurige onderzoek bleek dat vooral duur- en intervalsporters langer leefden. Mogelijk leefden krachtsporters minder lang door anabolen gebruik, wat vroeger wijdverbreid was. Een onderzoek voor het anabolen tijdperk wees wel uit dat krachtsporters langer leefden als normaal.