Als je aan fitness of bodybuilding doet moet je onder andere zorgen voor een voldoende inname van eiwitten, nodig voor spiergroei en -herstel. Echter varieren de adviezen omtrent de ideale inname nogal. In dit artikel wil ik in ieder geval antwoord geven op de vraag vanaf welke hoeveelheid eiwitinname giftig wordt.

Wat gebeurt er als je te veel eiwitten eet?

Kan een overschot aan eiwit gevaarlijk zijn? En wat is een veilig aantal eiwitten op een dag voor consumptie? Eiwitten zijn zeer essentieel voor het menselijk dieet en hebben een streepje voor op de overige 2 macronutriënten, echter, is ook een teveel aan eiwitten niet goed en zinloos. Een teveel wordt geloosd door het lichaam bij het urineren en kan mogelijk klachten met zich mee brengen. Naast dit bestaat er ook nog de kans dat eiwitten in suikers en daarmee dus ook potentieel in vet kunnen worden omgezet.

De benaming van de omzetting van eiwit naar suikers heet eiwit gluconeogenese, waarbij het lichaam van lichaamseiwitten (spiermassa en organen) of geconsumeerde eiwitten suikers maakt.  Echter is dit een lastig, inefficient proces waardoor het lichaam ook vaak kiest voor lozing van overtollige eiwitten via de urine.

Dit op zijn beurt kan op termijn leiden tot nierklachten, namelijk het verwerken van een hoog aantal eiwitten kan slijtage opwekken bij de nieren. Dit is echter vooral relevant voor mensen die al een nieraandoening hebben. Daarom worden mensen met een nieraandoening geadviseerd om een dieet laag in eiwitten te volgen.

Hoewel de veiligheid van eiwitten regelmatig op de proef wordt gesteld door steeds meer info die nadruk legt op kleine details. Is het belangrijk om te weten dat de pluspunten van een eiwitrijk dieet de negatieve punten ver overschrijden.

Optimale eiwit inname

Een goed onderzoek die gedaan is naar optimale (en giftige) eiwitinname is gedaan door Australische onderzoekers. Ze beschrijven tevens de negatieve effecten van een dieet die teveel eiwitten bevat.

Hun onderzoek toont aan dat een dieet behoorlijk wat eiwitten mag bevatten voordat het klachten geeft. Samenvattend kan tot ongeveer 2,5 gram per kg lichaamsgewicht zonder klachten geconsumeerd worden op dagelijkse basis. Dit is een stuk hoger dan de 1,3 gram per kg lichaamsgewicht die wordt aangeraden door conservatieve voedingswetenschappers. Zij gaan hierbij uit dat 1,3 g/kg lichaamsgewicht ruim voldoende is voor herstel en opbouw van zowel spier als ander weefsel. Daarnaast denken zij dat hogere eiwitconsumptie tot meer klachten leidt.

In tegenstelling tot deze claims zijn de progressieve voedingswetenschappers, evenals krachtsport gespecialiseerde onderzoekers ervan overtuigd dat een marge van 2gr per kg lichaamsgewicht optimaal is.

Vanaf welke hoeveelheid wordt eiwit giftig?

Volgens het meest recente onderzoek is eiwit bij een inname van 3,5 gram per kg lichaamsgewicht giftig. Bij deze hoeveelheid gaan er zaken spelen als:

  • Moeite met afbraak door de lever
  • Overtollig aantal aminozuren en ammonia (bijproduct voor aminozuur afbraak)
  • Je wordt misselijk
  • Moe
  • Last van diarree met als kans hieraan te kunnen overlijden

Een langdurig hoge eiwitinname kan leiden tot het bekende ziektebeeld ‘rabbit starvation’. Deze is vernoemd naar reizigers die zijn overleden door een teveel aan eiwit en een gebrek aan andere nutriënten. Hierbij kan gedacht worden aan het consumeren van magere dieren zoals konijnen. Hoewel de energiebalans op basis van calorieën in orde was door voldoende vlees, stierven ze aan deze symptomen.

Ongeacht de verschillende aanbevelingen omtrent optimale eiwitinname zijn zowel conservatieve als progressieve onderzoekers het erover eens dat een eiwitinname vanaf 3,5 g/ kg lichaamsgewicht giftig wordt.

Bronhttp://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16779921?dopt=Abstract

 

Lees in dit kader ook: