Laatste Update: door

Vandaag in de schijnwerper de twintigjarige atleet Jelle Swanenberg, uitkomend voor de Utrechtse atletiekvereniging Hellas. De ambitieuze student bestuurs- en organisatiewetenschappen heeft grote plannen om zich te blijven verbeteren op de 200 en de 400 meter. Het grote doel dat Jelle voor ogen heeft is dat hij dit jaar onder de grens van respectievelijk 23 seconden op de 200 meter, en onder de 51 seconden op de 400 meter duikt. Daarnaast is het voor de atleet van belang om met atletiekvereniging Hellas terug te keren op het hoogste niveau, de eredivisie. Ambitieuze doelstellingen, waar dus flink voor getraind zal moeten worden.

Belangrijk onderdeel van dit trainingsprogramma vormt krachttraining, zo vertelt de talentvolle atleet: “Elke week staan er tenminste één à twee sprinttrainingen op het programma. Ook doe ik twee krachttrainingen in de week, en eens per week loop ik wat langere tempo’s op de baan. Daarnaast ben ik vaak op zondag nog in de bossen rond de Hollandsche Rading te vinden, waar het redelijk heuvelachtig is.”

Het trainingsprogramma van Jelle is op dit moment bewust zeer afwisselend van aard: “zeker omdat we nu nog in het winterseizoen zitten, en ik om mijn hamstrings te sparen pas in het zomerseizoen actief zal zijn, is er een hoge diversiteit aan trainingen.” Een belangrijk onderdeel van het trainingsprogramma van de Utrechtse atleet is krachttraining: “Ik doe eigenlijk pas sinds oktober actief aan krachttraining. Het is erg belangrijk, ik merk dat me spieren sterker worden, mijn stabiliteit toeneemt en dat ik er erg explosief van word. De eerste maanden heb ik vooral aan de techniek gewerkt en dat betaald zich nu uit, elke training weer schieten de gewichten omhoog.”

Het krachtschema dat wordt tijdens de trainingen in de sportschool is opgesteld door een bevriende bewegingswetenschapper. Samen met trainingsmaatje Tim van Ommen hebben zij precies uitgezocht wat er moest gebeuren, en hoe dit vertaald kan worden naar een krachttraining. Het resultaat is verbluffend: “we hebben na het squatten en het voorslaan leuke springvarianten ontwikkeld die precies dezelfde spiergroep aanpakken, en in combinatie met core-stability trainingen kunnen we elke keer ons lichaam prikkelen, en vormen de trainingen altijd weer een uitdaging.” De oefeningen die Jelle en trainingspartner Tim in de sportschool uitvoeren, staan dan ook vooral in dienst van de atletiek. “Oefeningen die vaak terug komen zijn de één en tweebenige squats, bandrukken, voorslaan en een grote verscheidenheid aan supersetjes en Dumbell oefeningen. Maar om eerlijk te zijn telt ook het resultaat op het strand mee tijdens de trainingen.”

De krachttrainingen die Jelle uitvoert om zijn doelen op de baan te behalen ziet hij dan ook niet als noodzakelijk kwaad: “door de grote variëteit aan oefeningen en de vooruitgang die ik daarbij boek beleef ik er veel plezier aan. Ook is het heel gezellig en blijf je jezelf testen en prikkelen. In een normale training kun je niet altijd tot het uiterste gaan en bij krachttraining is dat juist een wezenlijk onderdeel.”

Maar speciaal voor diegene die het soms zwaar heeft in de sportschool, heeft Jelle enkele nuttige tips: “zoek een trainingsmaatje die jou goed weet te stimuleren. Ook het bijhouden van logboeken is een pré. Zo kun je goed je vooruitgang zien. Zelf ben ik ook een voorstander van een grote diversiteit in de krachttraining. Door een groot arsenaal aan oefeningen doe je niet elke week hetzelfde en blijven de oefeningen uitdagend.”

“Mijn leukste ervaring in de sportschool ooit? Dat moet dan wel de inval van de politie geweest zijn!” Vertelt de atleet van Hellas: “vanuit Hellas hebben wij de beschikking over een eigen krachthonk, nou wil het zo zijn dat ik niet over de sleutel beschik, dus neem ik vaak door het raam een alternatieve route naar binnen. Misschien voel je het al aankomen, op een dag was ik weer door het raam naar binnen gekropen en jawel de politie stond vijf mintuten later voor de deur. Na enige uitleg aan de dienstdoende agent vond hij het wel een leuk verhaal. Uiteindelijk bood hij zelfs aan me even te spotten tijdens het bankdrukken en daar heb ik natuurlijk gretig gebruik van gemaakt!”

Klik hier voor het trainingsschema van Jelle!gespierde god

Word Een Gespierde God Binnen 8 Weken

Tip! Glenn Goossens heeft een revolutionaire methode ontwikkeld die zorgt voor:
  • Explosieve spiergroei
  • Het drastisch verlagen van je vetpercentage
  • Zeer snel resultaat
Klik op de link hieronder en krijg het lichaam dat je altijd al had willen hebben.

Gespierde God Risicovrij Uitproberen (100% niet goed, geld terug!)