Othmar is semi professioneel skier en was tevens werkzaam als hoofdtrainer skien bij Indoorski Discovery in Den Haag.

1. Wanneer begint je voorbereiding op wintersport?

Mijn voorbereiding loopt het hele jaar door, door mijn beroep als docent lichamelijke opvoeding en het semiprofessioneel actief zijn in de skisport ski ik bijna het gehele jaar door. In de week sta ik gemiddeld 6 uur op ski’s als skileraar en trainer. Hierdoor blijf je als skiër gewend aan de belasting van het skiën en heeft je lichaam minder last van de piekbelasting die je ervaart wanneer je slechts 1 of 2 x per jaar gaat skiën. Daarnaast train ik wekelijks 1 a 2 x in de sportschool voor het kracht uithoudingsvermogen en stap hiernaast 1x in de week op de mountainbike om het algehele uithoudingsvermogen te trainen. Door de variatie aan sporten( en dus een variatie aan belasting) bereid ik mij voor op een seizoen vol wintersport.

2. Welke kracht oefeningen ontbreken niet in de sportschool?

Dit is een lastige vraag, als vanaf mijn 18e train ik in de sportschool, allereerst als ondersteuning van mijn topsport beoefening, nu als ondersteuning voor een sterk gestel voor mijn algemene sportbeoefening en zeker specifiek voor het skiën . Mijn visie is dat het gehele lichaam centraal staat en dat oefeningen die ten dienste zijn van de grote spiergroepen zeker niet ontbreken mogen in een training. De belangrijkste zijn toch wel de oefeningen die direct dan wel indirect invloed hebben op de romp spieren. Skiën is een balanssport en met een goed getrainde romp kan je een hogere dynamische spanning aan. Gevolg is dat je minder last ervaart  van alle balansverstoringen die je tijdens het skiën tegenkomt.

3. Welke specifieke cardio doe je ter voorbereiding op wintersport?

Specifieke cardio oefeningen zijn voor mij meeskiën op de indoorbaan tijdens trainingen en lessen. Dit is de beste cardio oefening die je als skiër voor het skiën kunt doen, aangezien dezelfde bewegingen naar voren komen went je spierconditie hieraan en heb je de optimale conditionele voorbereiding. Daarnaast stap ik op de mountainbike en fiets gemiddeld een uur, variërend van vlak terrein tot wisselend heuvelig terrein. Een combinatie van duur sporten, kan ook uurtje voetballen zijn, levert genoeg conditie op om een intensieve skiweek te doorstaan zonder blessures of extreme spierpijn.

4. Vindt je dat Nederlanders zich voldoende voorbereiden op de wintersport?

Naar mijn mening is de voorbereiding van veel wintersporters  voor een week wintersport eigenlijk niet voldoende. Het gevaar wordt vaak niet gerealiseerd maar het besef dat je met zo’n 25 a 30 km per uur naar beneden glijdt en adaptief moet bewegen tegen toch wel behoorlijk zware krachten geeft wel aan dat het echt een week (top)sporten is. Natuurlijk zijn er vele graduaties in hoe intensief je kan wintersporten en vult iedereen dit zelf in maar een degelijke algemene lichamelijke voorbereiding zou geen overbodige luxe zijn. Wat betreft voeding vind ik het erg interessant en weet ook uit ervaring dat er winst uit goede voeding valt te halen. Desalniettemin is voeding een lastig onderdeel om te ondervangen er zijn meerdere factoren die hier invloed op hebben en geloof zelf dat een degelijke lichamelijke voorbereiding al erg veel verschil kan maken.

5. Je hebt alle artikelen gelezen in de categorie ‘wintersport’ op krachttraining.net, miste je nog iets?

Eerlijk gezegd vind ik de artikelen al meer dan compleet, je kunt natuurlijk over vele zaken uitweiden alleen dit zou niet meer de essentie raken. Duidelijk en concreet omschrijven welke zaken noodzakelijk zijn voor een goede voorbereiding op de wintersport is zeker aan de orde gekomen.

6. Heb je nog persoonlijke tips voor de lezers voor een goede voorbereiding?

Laat je voorbereiding niet afhangen van een eenmalige actie die 6 weken voor de wintersport wordt ingezet maar sport het gehele jaar door, waarin je specifiek voor de wintersport periode wellicht wat meer accent kan leggen op bijv; de beenspieren, romptraining en algehele conditie.
Het plezier wordt groter wanneer de voorbereiding beter is….je gaat tenslotte op vakantie om de zorgen van alle dag even los te laten en daarvoor is het “voorzorgen” (i.p.v. alleen maar moeten verzorgen) van je lichaam erg belangrijk.

Othmar in actie