Ditmaal in de schijnwerper van krachttraining.net de 17 jarige Vincent Groendendijkse uit Culemborg. Vincent doet de opleiding Werktuigbouwkunde electro-engeneer op het Koning Willem 1 College te Den Bosch. Op het moment zit Vincent in leerjaar 1 waar hij een topsport regeling heeft zodat hij vrij kan krijgen voor trainingen en wedstrijden.

Zo ‘n 4 jaar geleden begon Vincent het fietsen leuk te vinden, eerst zonder licentie en alleen op de mountainbike. Twee jaar later verhuisde Vincent van Bodegraven naar Culemborg waar hij iemand ontmoette die aan wielrennen deed. Dat seizoen meldde Vincent zich aan bij het Stadion in Nieuwegein waar hij ook wedstrijden reed. Het eerste jaar was een groot leerproces voor hem en hij besloot te switchen van club. Vincent heeft het volle vertrouwen in aankomend seizoen waarin hij zichzelf wil laten zien.

Training

Vincent traint momenteel 7x per week met verschil in intensiteit. Hij is voornamelijk op de fiets te vinden maar ook traint hij naar aanloop van het seizoen in de sportschool. Hoewel de been spieren de voornaamste spiergroep is om te trainen voor een wielrenner zijn dat niet de enige spieren die Vincent traint. Ook zijn bovenlichaam traint hij om in de juiste proporties te blijven. Als Vincent op de fiets traint, traint hij vooral het uithoudingsvermogen, kracht en souplesse. Ook intervaltrainingen, blokkentraining en sprinttrainingen ontbreken niet. Zijn trainingsschema is opgesteld door bureau TOPVORM die verbonden is aan zijn vereniging. Zijn schema ziet er als volgt uit:

Maandag: Uitrijden 90 min op een licht verzet de benen los trappen
Dinsdag: een krachttrainin, het aantal setjes en herhaling verschilt, na de training op de tacx (hometrainer) uitrijden .
Woensdag: 2,5 uur D1 training met wat sprint blokjes bijv. elke 6 min 12 sec sprint.
Donderdag: 2 uur d1 training na 30 min 5 *25sec sprint op oplopende weg
Vrijdag: uitrijden 1,5 uur hartslag in herstel
Zaterdag: duurtraining van 4 a 5 uur
Zondag: trainingswedstrijd

Als Vincent dat Vincent voedingssupplementen gebruikte. Hij was erg onder lichaamsgewicht wat voornamelijk kwam door zijn gluten allergie genaamd Coeliakie. Hierdoor verloor Vincent erg veel ki een training in de sportschool heeft begint dat met een warming up op een cross machine zodat het hele lichaam opgewarmd wordt. Daarna gaat hij het krachthonk in waar Vincent met losse dubbels en gewichten zijn beenoefeningen doet, altijd vier setjes oefeningen. Per bezoek aan het krachthonk wisselt het aantal herhalingen en oefeningen zodat zijn training in de sportschool zeer varieert. Met al deze trainingen heeft Vincent ook een doel voor ogen, ‘mijn trainingsdoel is om zo goed mogelijk in het weg wielrennen te worden’. Daarom is Vincent ook begonnen met trainen, ‘ Ik wil zien wat mijn lichaam aan kan en zal nooit stoppen voordat ik weet wat de mogelijkheden ervan zijn’.

Voedingssupplementen

Er was een periodelo’s waarvoor hij Whey proteïnen heeft gebruikt. Dit is een poeder die hij drie keer per dag innam met magere melk. Na 2 maanden en 6 kilo erbij is hij gestopt met dit product en is hij over gegaan op normale voeding.

Op de vraag of Vincent van de ene op de andere dag zou kunnen stoppen met trainen gaf hij een duidelijk antwoord: ‘Nee dit zou ik niet kunnen doen. Sport is een deel van mijn leven, ik merk bijvoorbeeld al in de rust maand oktober dat ik moeite heb om een maand weinig tot niks op de fiets te doen. Mijn lichaam wordt hier erg onrustig van. Dus stoppen NEE nog lang niet. ‘

Tot slot heeft Vincent nog een goede tip voor de twijfelaars onder ons. Wacht niet te lang als je wil beginnen met sport maar doe het gewoon. Het is zowel sociaal als fysiek goed voor je, dus waar wacht je nog op!

Training

 

 

Lees ook voeding voor wielrenners en handleiding krachttraining voor wielrenners en instructievideo krachttraining wielrenners